• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Avensis T27 problem z ABS-em

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Dzień dobry Panom.
Auto jak wyżej, problem z ABS-em, po diagnozie obwód czujnika lewego przedniego koła.
Czujnik wymieniony, łożysko czyli cała piasta wymieniona bo raz że miała spory luz i w czasie hamowania telepało fajerą ale też przy okazji i pewność dla ABS-u. Po tej wymianie i włączeniu zapłonu kontrolki same zgasły na desce, po przejechaniu 50m zapaliły się. Ponowny odczyt, usterka lewego koła (czujnik) ale za każdym razem w opisie - prądowa. W parametrach live nie widzi obrotów tego koła. Dalej po kablu dojechałem do puchy przy aku...otwieram a tam grzyb i zielono...
Zlałem wszystko elektrosolem i wyciągałem po kolei wtyki i bezpieczniki. Na razie powtarza ten sam błąd, gdzie jeszcze szukać?
Jutro chcę wyjąć puchę i zobaczyć co tam pod nią...
Bezpiecznik 1. - 50A ok.
Bezpiecznik2. - 20A ok.
?:confused:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Sprawdź przejscia od sterownika ABS do wtyku czujnika. Najlepiej sprawdz podając z jednej strony instalacji napięcie i masę z małego akumulatora, zaś z drugiej strony wiązki zarowką 55 W.
Czyjnik fabrycznie nowy, czy "nowa" używka?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Panowie wiązka dzwoni od wtyku czujnika do wtyku w sterownik ABS, czyli przejście jest.
W parametrach live 3 koła pokazują prędkość a czwarte lewy przód głuchy.
Czujnik nowy, oczywiście że nie oryginał tylko jakiś zamiennik Boscha, i z przewodem, o coś takiego

Załączniki

• 5dc1b91743329b10d975da0a6668.jpg
    5dc1b91743329b10d975da0a6668.jpg
    562,6 KB · Wyświetleń: 2

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Spróbuj zamienić piny na wtyczce lewy z prawym. Jesli błąd bedzie dotyczyć tego samego czujnika to uszkodzony sterownik. Masz jakieś napięcie na pinach względem masy?

Jak na przeciwnej stronie jest napiecie zasilania czujnika a na lewym brak to puść stabilizator napiecia po stacyjce.

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
na razie zakończyłem naprawę auta bo miałem trochę zabawy z automatem, tzn z linką od sterowania biegami(skrzynia automat) nie chciał się zapiąć na (P)
ale przy okazji zajrzałem do wtyczki na sterowniku ABS-u bo jest nad skrzynią.
Napięć na pinach czujników nie sprawdzałem, sprawdziłem tylko zasilanie stera, oczywiście we wtyku do stera i jest.
Podejrzewam uszkodzony sterownik tylko go stamtąd wyjąć...;)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a jakie napięcie ma być na wtyku przy czujniku? Czy powinno być?
Jeżeli tak to sprawdzę na której żyle z prawego koła. Pomoże coś jak podam te napięcie z zewnątrz po zapłonie?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jak odpowiesz mi na moje pytanie , powiem co ma być.
Czujnik najlepiej sprawdzać oscyloskopem.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Wariant ABS 8.0

upload_2018-5-13_11-17-23.png
Napięcie zasilania czujnika 10,5 - 13,2V

Wariant ABS ESP 8.0 VAR2
upload_2018-5-13_11-21-52.png

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Mój jest ten zaznaczony i takie są kolory przewodów w B83.

Kurde, już chyba kumam co jest grane...
Grzebiąc w wiązce widziałem zrobionego by-passa na niebieskim przewodzie, a to znaczy po pierwsze że już nasi tam byli i po drugie podejrzewam że problem był już na prawym kole bo tam jest niebieski!:D

Jak odpowiesz mi na moje pytanie , powiem co ma być.
Czujnik najlepiej sprawdzać oscyloskopem.
Stasiu, nie rozumiem twojego pytania, czyta obroty z łożyska bo je wymieniałem.
Nie wiem czy chodzi ci czy to magnetyczny czy co? Po za tym czujnik założyłem nowy i co mam teraz sprawdzać go oscyloskopem?Pozdrawiam.

Panowie, a mogę podać napięcie z tego niebieskiego na fioletowy?

Ostatnia edycja:

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Założysz z używki i dopiero odjedzie,Japończyki mało robię ale nauczyły mnie jednego,nigdy nie zakładaj no name czujnika ABS tylko uzywke,ostatnio też znajomy mechanik przekonał się.Cos podobnego jak w oplach,nigdy nie zakładaj czujników silnika z zamiennika.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Ja już się przejechałem na vw i czujnik absu idzie zawsze ori. Lepsza uzywka tak jak mówi Daniel niż nowy no name

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
to nie jest no name, tylko Bosch.

czysta fikcja,zwrocilem uwagę na kilku czujnikach Boscha,zwlaszcza te z przewodami,jak bosch na kablu nie zrobil nadruku swojego indeksu to na bank to nie bosch tylko zapakowal jakies gówno.(ostatnio 2x P.407 tez czuje,nie wytrwału kilku miesięcy)
Dzisiejszy Bosch to już nie do końca taki Bosch.Wez kup automat rozrusznika w ich pudelku np.,ewidentnie widać ze zapakowany ryż,to samo z Pierburgiem czy ze sławnym Nissensem,ryz się sypie na potege i jakosc tragedia.
Traktujmy te części zamienne dziś z dużym dystansem.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
no w zasadzie tak, globalizacja i produkcja w ChRL dla obniżenia kosztów przez wszystkich tylko różnią się logiem i ceną w zależności od tego logo.
Na Boschu już się przejechałem, ale na Pierburgu jeszcze nie.;)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Mam taką drugą Avensisę i podmienię, zobaczymy, nie jest to dużo roboty.
2 podnośniki i 15 min roboty, dam znać.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Hmm,czemu nie zrobiłeś tego w pierwszej kolejności a widzę że masz warunki na to.
Ciekawe co faktycznie się okaże,ster absu w Japończyku jakby był padnięty to ja spadlbym chyba z krzesła,dlamnie to nowość,może dlatego że mało ich robię i ogólnie staram się za często nie przyjmować do roboty,tylko EU.

Do góry Bottom