• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Verso 2,0 D 1AT-FTV Brak ciśnienia paliwa

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Wtryski sprawdzone z wykresami , są ok, sterownik wtrysków podmieniony i bez zmian.

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Koledzy problem usunięty. Usiądźcie i złapcie się za głowę tak jak ja się złapałem. Błąd w sztuce mechanika. Przy składaniu głowicy , nie zauważył że zostały stare podkładki spod wtrysków i do tego dołożył nowe. W efekcie wtrysk poszedł tak wysoko że paliwo rozpylał w komorze prowadzącej końcówkę wtrysku i robił nam silnik takie jaja. Zawsze powtarzam oczy w około głowy, a jeszcze i to czasami za mało. Nie wiem co z nim zrobić , bo się tak cieszę że to znalazłem, że opierdalać nawet nie mam sił. Pracuje pszczółeczka.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Koledzy problem usunięty. Usiądźcie i złapcie się za głowę tak jak ja się złapałem. Błąd w sztuce mechanika. Przy składaniu głowicy , nie zauważył że zostały stare podkładki spod wtrysków i do tego dołożył nowe. W efekcie wtrysk poszedł tak wysoko że paliwo rozpylał w komorze prowadzącej końcówkę wtrysku i robił nam silnik takie jaja. Zawsze powtarzam oczy w około głowy, a jeszcze i to czasami za mało. Nie wiem co z nim zrobić , bo się tak cieszę że to znalazłem, że opierdalać nawet nie mam sił. Pracuje pszczółeczka.
No to powinszować umiejętności mechanikowi, dwa razy wtryski rwał i nie sprawdził ani nie czyścił gniazd przed ponownym montażem?! No bo podczas czyszczenia zauważył by że żółte na dnie się świeci. Rozumiem że jedną mógł przeoczyć, ale cztery to już porażka. Zmień fachowców albo zamknij warsztat.

I dlatego ciśnienia paliwa nie było?
No jak wtryski były za wysoko to paliwo nie mogło do nich dopłynąć (grawitacja).:D:D:D.

A jaką bajkę wcisneliście klientowi? No bo prawie dwa miesiące auto stało, trochę obciach przyznaś się do takiego błędu i tyle grzebania za free.

Ostatnia edycja:

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Zawsze się przyznaję jak coś nam nie wyszło i z dwódziesto letniego doświadczenia współpracy z klientem nigdy nie wyszło mi to na złe. Mogę powiedzieć że 99% utwierdziło się tym sposobem w rzetelności naszych działań i dążeniu do perfekcji. Nie jeden warsztat by się poddał i klienta, pogonił pomimo ogromu nakładu. Zarobić na tym autku ,to raczej nie zarobiliśmy i biorąc pod uwagę czas na poszukiwania i nie przespane noce , to jest nie do policzenia.
Kolego vinetoo. Jak będziesz miał okazję takiego robić i dostaniesz się do tych podkładek to pojmiesz jak łatwo to przeoczyć.
Kolego tomii . Raczej nie przeczytałeś całego wątku i się udzielasz, czy punkty bijesz? Bo z twojej wypowiedzi tak wynika.
A dla potomnych
Kolor tych nieszczęsnych podkładek jest taki sam jak głowicy i bardzo łatwo popełnić ten błąd , tym bardziej że kolega który w toyocie pracuje, jak się dowiedział co w końcu było, a próbowaliśmy z nim sporo rozwiązań, oświeciła mu się lampka i potwerdził, że mieli kilka takich przypadków, aut również od mechaników zwiezionych, z takim właśnie przeoczeniem. Więc nie jesteśmy pierwsi i na pewno nie ostatni.
Ja sam sprawdzałem te gniazda, przed kolejnym montażem, ale głównie pod względem czystości i nie było szans tego zauważyć, a na myśl mi nie padło, że mechanik z nasto letnim doświadczeniem przeoczy i nie sprawdzi tego tematu, tym bardziej że demontował i montował głowicę, a przy demontażu wtrysków podkładki zostały w głowicy.
Gdyby mnie o tym poinformował, to majstrom na szlifierni bym to zlecił i było by po temacie.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, niech ta lekcja życia jest moim kosztem, ale dla wszystkich.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Kolego vinetoo. Jak będziesz miał okazję takiego robić i dostaniesz się do tych podkładek to pojmiesz jak łatwo to przeoczyć.
Robiłem nie raz i nie dwa razy. One te podkładki są faktycznie w kolorze aluminium ale o ile dobrze sobie przypominam to podczas czyszczenia wyciera się ten nalot i jest żółtawa, a jeśli nawet nie to nie ma takiej opcji aby tak się zlały z głowicą żeby ich nie było widać. Tak czy owak człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach i chwała tobie że nie naciągacz klienta na dodatkowe koszta. Toomii-ego się nie czepiają bo rację ma, napisałeś w tytule i potem w temacie że ciśnienia paliwa brak a to związku z podkładkami nie ma raczej (no chyba że ta nieszczęsna grawitacja;)). I tym zbiłeś wszystkich tu obecnych z tropu.

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Bo to jest coś w tym stylu:
ktoś napisze że auto szarpie, skacze ciśnienie paliwa i po tygodniu różnych teorii dowiadujemy się że winne było sprzęgło.

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Tak tytuł był przewodni i moja wina , ale nie zmieniłem go po to, by każdy mógł wrócić do tego samego tematu co zapamiętał. Akcja rozwijała się wraz z kolejnymi testami, a wyszło jak wyszło. Jeszcze raz wielkie dzięki za chęci pomocy. I oby jak najmniej takich przygód życzę wszystkim

Do góry Bottom