• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Transporter T5 2.5 TDI brak mocy i duże zużycie paliwa- pomocy!

maciekx23

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam, mam problem z Transportetem t5 2.5 TDI samochód ma mało mocy ok 130KM (zbadane na hamowni) zamiast 174KM, dodam że został usunięty filtr DPF ponieważ był zapchany, dodatkowo samochód pali w mieście ok 20l na 100km - co może być przyczyną? może ktoś miał podobny problem?

Punktów
0
Miasto
Łączki kucharskie
Siema
Czy ten spadek mocy nastąpił po usunięciu filtra, a jak nie to od kiedy. Masz pewność że usunięcie zostało dobrze przeprowadzone. Mapa wgrana odpowiednia.Są przypadki braku mocy ale to spalanie dziwne.Podaj więcej szczegółów czy dymi i jak? Wrzuć logi zczytaj błedy.

maciekx23

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Spadek mocy był już z filtrem, usuniecie mało co dało, samochód nie dymi a co do błędów to tylko był na DPF.

filemon

Początkujący
Punktów
0
vagiem sprawdz korekty pompowtryskiwaczy. czy praca silnika na słuch się zmieniła ? miałem pare przypadków
że szklanki i wałek były tak zużyte ze głowa mała co skutkowało spadkiem mocy bez jakiś uchybień w blokach wartości .
może oringi na pompawtryskach sa uszkodzone ?pompa podwójna na łączeniu z głowicą szczelna?

maciekx23

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
po podpięciu do VAG-a wyszedł błąd 833 na czujnik G40 czujnik położenia wałka rozrządu, oraz sprawdzając bloki pomiarowe na sondzie Lambda napięcie jest 0V, oringów na rozpryskiwaczach nie sprawdzałem pompa szczelna, wydajność turbiny przy rozgrzanym silniku i 3000 obr/min tłoczy tylko max do 1300mbar

filemon

Początkujący
Punktów
0
wybacz że się nie odzywałem ale wyjechałem na jakis czas. doszedłeś już z t5 do ładu ?

maciekx23

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
po niedzieli wymieniam czujnik położenia wałka oraz turbo i zobaczymy jak będzie

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Sprawdz dokładnie sonde skoro stoi na 0 to coś jest nie tak może gdzieś kable uszkodzone , i zobacz przy okazji na podciśnienia

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
i nie wymieniaj od razu turbo. Jesli jest błąd czujnika to sprawdź połączenia szynę przy ECU. Tak samo jeśli chodzi o sondę. Tak jak pisałem wyżej jeśli widzi zero to uboga mieszanka i wtedy leje paliwo(ropę) aby była bogata a że sonda nie reaguje to leje cały czas. Sprawdź dokładnie czy nie kopci, jakie puszcza dymki, aczkolwiek nie ma reguły ponieważ może lać tyle że krematorium za autem nie będzie ale spalanie będzie duże.

Do góry Bottom