• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Trzaski tylko przy lekkich ruchach kierownicą GP 1.4 2006r.

_Zlosnik6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Witam. pacjent to Grande Punto 2006r 1.4 8V.
Wymieniłem całe przednie zawieszenie. Amortyzatory - gdyż pękła sprężyna a stare nie dały się niestety zdemontować ze względu na korozję gwintów trzpieni, sprężyny, poduszki, osłony, belkę przedniego zawieszenia - gdyż pojawiły się dziury, maglownicę - stukała, drążki, końcówki, wahacze, poduszkę silnika dolną. Wszystko nowe i na oryginale. Belka, poduszki, magiel, drążki, końcówki - FIAT, amortyzatory, osłony - KYB.

Pojeździłem trochę a po jakimś czasie przy parkowaniu usłyszałem coś takiego:

Jestem pewny że po wymianach tego nie było bo bym to zauważył. Czy wie ktoś co by to było? Dźwięk pojawia się tylko przy takich właśnie małych, powolnych ruchach kierownicą. Gdy ruszam szybko kierownicą - nie ma tego. Gdy zabujam budą auta - nie ma tego. Podczas jazdy i delikatnym skręcaniu słychać ten dźwięk ale jest zagłuszany przez: silnik etc.

Nie jest to dźwięk wspomagania czy może uszkodzony czujnik kąta skrętu kierownicą - wymieniałem. Dźwięk niesie się spod nóg i czuć go pod nogami ale to całe zawieszenie zwykle nosi się spod nóg gdy coś nie tak :/

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Jeszcze dla pewności sprawdziłbym dociągnięcie wszystkich wymienionych elementów.

_Zlosnik6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Sprawdzę dociągnięcie wszystkiego chociaż dociągałem wszystko kluczem dynamo.
Co do krzyżaka to sprawdzałem go i jest ok. Dźwięk dochodzi z zewnątrz a nie z wewnątrz.

Do góry Bottom