• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie samochodu

kliki2

Bywalec
Punktów
0
mam pytanie
Kupiłem samochód(ubezpieczony w HDI) chce ubezpieczyć w innej ubezpieczalni. Pani powiedziała ,że muszę wypowiedzieć u wcześniejszej ubezpieczalni. Mam wypowiedzieć dopiero gdy ubezpieczę go w nowej ubezpieczalni czy teraz??ubezpieczyć chce dopiero w następnym tygodniu( w nowej ubezpieczalni)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Musisz wypowiedzieć wcześniej zanim zawrzesz nową umowę u innego ubezpieczyciela. I to się pospiesz bo niektórzy chcą miesięczne wypowiedzenie.

kliki2

Bywalec
Punktów
0
ale jak wypowiem to mogę jeszcze przez miesiac jeździć bez ubezpieczenia?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Sprawdz warunki umowy ze swoim ubezpieczycielem ale zapewne jest tam zapis o 30 dniowym okresie wypowiedzenia czyli wypowiadajac dzisiaj to ubezpieczenie jest wazne jeszcze przez 30 dni.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
lepiej sie pospiesz bo jak sie spoznisz to bedziesz jezdzil na ubezpieczeniu ktorego nie chcesz przez kolejny rok (wiem z doswiadczenia)

kliki2

Bywalec
Punktów
0
a jeszcze sprecyzuję stara polisa jest wykupiona do 20.03.2012??

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
to idź do ubezpieczyciela i zgłoś zanim pójdziesz do nowego bo dwie będziesz musiał płacić

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Koledzy mają rację lepiej się streszczaj ja płaciłem za fri. Spóźniłem się kilka dni to żeby nie płacić kary musiałem się ubezpieczyć w firmie której wcale nie chciałem.

smyku28

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
stolica Bieszczad
a ja mam nowinke kupiłem auto i ubezpieczyłem w inej firmie a w starej nie wypowiedziałem wydzwaniali do mnie wysyłali pisma
i w końcu trafili na dzień w którym po paru głepszyczyh zadzwonili i powiedziałem im że nie mają zemną podpisanej umowy tylko z wcześniejszym właścicielem
i ze nie będe nic płacić ani wyrównywać tylko że oskarże o nękanie i od tamtej pory spokuj
powiedziałem jeszcze że nie mają mojego podpisu na umowie

kliki2

Bywalec
Punktów
0
z tego co pamiętam co nieco to chyba doszło do jakichś zmian w przepisach ,że to stary właściciel wypowiada umowę....do końca nie jetsem pewien tego. doczytam i dopowiem czy tak jest

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Ubezpieczenie jak idzie z autem(zapis w umowie) przechodzi na kupującego i kupujący jak i sprzedający mają zgłosić w Towarzystwie tym w którym auto jest ubezpieczone, miałem problemy kiedyś to wiem. Kupujący przepisuje je na siebie a sprzedający zgłasza pokazując umowę że przekazał je na innego właściciela.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Panowie tam się obecnie troszkę pozmieniało (frontem do klienta ) podobno możesz teraz zmienić ubezpieczyciela w trakcie trwania ubezpieczenia z wypowiedzeniem z godnym z umową.
Ja osobiście wpadłem kiedyś w pułapkę i miałem prze pół roku 2 ubezpieczenia OC
Obecnie można wypowiedzieć ubezpieczenie jednak warto po zakupie auta zgłosić wypowiedzenie i​
I zawrzeć ubezpieczenie w odpowiadającej nam firmie.
Jednak polecam metodę na ściemę .Ja ma AC w jednej firmie a OC w drugiej
Jeśli chodzi o OC to my użytkownicy auta nie mamy nic –więc wybieramy po prostu najtańszą ofertę.
A co do ściemy o której wspominałem -ja to robie tak :
Tel . chciałbym zrezygnować z ubezpieczania Pani pyta dla czego? Bo mam korzystniejszą ofertę od konkurencji na kwotę xxx
Po 20 minutach Pani oddzwania i proponuje kwotę niższą o 50 ,00 ;)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jadę właśnie we wtorek ubezpieczyć soją renię, którą niedawno kupiłem i sprzedam im twój tekst:D

jaazoo

Nowy
Punktów
0
Tak a propos tematu:) ostatnio na http://ipolisa.pl/ był fajny artykuł o zmianach w OC. Nowe przepisy, o tym, że OC nabywca samochodu może wypowiedzieć przez cały czas trwania umowy, dotyczą tylko ubezpieczeń zawartych po 11 lutego. A więc de facto skorzystają z tego ci kierowcy, którym OC wygasa w 2013 roku.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Panowie przepisy można interpretować na różne sposoby, ten kto czyta siłą sugestii naciąga paragraf na swoją stronę;) Byłem w firmie ubezpieczeniowej i w realu to wygląda tak, że można wypowiedzieć umowę z ubezpieczycielem w trakcie tylko wtedy kiedy polisę nabyliśmy wraz z pojazdem i nie inaczej:)

D

dekster

Jak wypowiedzieć umowę OC. - prosto i bez bólu wzięte z nowych przepisów

Polisę OC zazwyczaj kupuje się na 12 miesięcy. Wyjątek stanowią auta zabytkowe oraz m.in. przedsiębiorcy handlujący samochodami (mogą kupować polisy krótkoterminowe). Większość użytkowników samochodów nie ma możliwości zawarcia krótkoterminowej polisy odpowiedzialności cywilnej, a zrezygnować z niej przed upływem 12 miesięcy można tyko w określonych sytuacjach.
Aby zrezygnować z usług dotychczasowej firmy ubezpieczeniowej i wykupić OC samochodu w innym towarzystwie pamiętaj, że wypowiedzenie umowy OC najlepiej złożyć nie później niż jeden dzień przed upływem aktualnego okresu ubezpieczenia. W tym celu wykorzystaj druk wypowiedzenia OC. Jeżeli wykupiłeś ubezpieczenie samochodu zawierając umowę np.: 15 października to jeśli będziesz chciał ją wypowiedzieć zrób to do 14 października roku następnego. Jeśli wypowiedzenie umowy OC nie zostanie złożone na czas to umowa ubezpieczenia będzie automatycznie przedłużona na kolejne 12 miesięcy. Umowa OC nie wznowi się automatycznie jeśli nie opłaciłeś całej składki za mijający okres. W takiej sytuacji rezygnacja z OC nie będzie potrzebna i niezależnie czy złożysz wypowiedzenie czy też nie, umowa ubezpieczenia wygaśnie. Ubezpieczenie OC zawarte po 11 lutego 2012 roku, a przedłużone automatycznie po okresie trwania, będzie można wypowiedzieć jeśli zawarta została umowa ubezpieczeniowa z innym ubezpieczycielem. Trzeba będzie zapłacić jedynie za faktyczny czas trwania "niechcianego" ubezpieczenia. Wypowiedzenie polisy OC zawartej od 11 lutego 2012 roku można dostarczyć osobiście ubezpieczycielowi, wysłać pocztą (ważna jest data stempla) lub złożyć na ręce agenta ubezpieczeniowego. Wysyłając pocztą pamiętaj o zachowaniu dowodu nadania listu poleconego. Najpewniejszym sposobem skutecznego wypowiedzenia umowy OC zawartej przed 11 lutego 2012 jest dostarczenie wypowiedzenia osobiście do oddziału ubezpieczyciela. Wtedy też warto zabrać zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia, które może być potrzebne przy zawieraniu umowy z nowym ubezpieczycielem. Dzięki temu zdobyte zniżki zostaną uwzględnione przy naliczaniu składki. Brak tego zaświadczenia może spowodować zwyżkę składki.
Jeśli kupiłeś używany pojazd i chcesz zrezygnować z polisy OC zbywcy, to aby złożyć wypowiedzenie wykorzystaj formularz wypowiedzenia OC przez nabywcę.
Wypowiedzenie ubezpieczenia OC i zwrot składki.

Jedną z sytuacji umożliwiających wypowiedzenie umowy OC przed jej upływem jest utrata samochodu (kradzież lub kasacja). Aby odzyskać niewykorzystaną składkę, należy przedstawić ubezpieczycielowi zaświadczenie o wyrejestrowaniu pojazdu wystawione przez wydział komunikacji. Sprzedaż samochodu także umożliwia odzyskanie niewykorzystanych środków pod warunkiem, że nabywca złoży wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC. W takiej sytuacji TU będzie musiał zwrócić składkę za niewykorzystany okres ubezpieczenia w ciągu 14 dni od dnia wypowiedzenia umowy OC lub odstąpienia od niej. Poprzedni właściciel nie ma już obowiązku okazywać kopii polisy ubezpieczeniowej, żeby otrzymać zwrot składki.

Pomoc z kodem do radia
Kontakt:
Tel.: 722 171 351
e-mail: stefan15@poczta.onet.pl
nr gg: 2094894
Zapraszam.

Pomogłem? Kliknij „Lubię”

smyku28

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
stolica Bieszczad
a ja mam tak rozbiłem autko będe je robił ale ubezpieczenie sie kończy co zrobić żeby przez ten okres który zaczne zrobie autko nie płacić ubezpieczenia dodam że sprawa jest jeszcze w sądzie bo za mało wypłacili z auto kasko

D

dekster

a ja mam tak rozbiłem autko będe je robił ale ubezpieczenie sie kończy co zrobić żeby przez ten okres który zaczne zrobie autko nie płacić ubezpieczenia dodam że sprawa jest jeszcze w sądzie bo za mało wypłacili z auto kasko
Powiem tak, miałem taką sytuację prawie jak ty sądziłem się 3 lata w sądzie i nie mogłem jeździć autem. Zwróciłem się do PZU o nie płacenie OC...... odpowiedź.... wyrejestrować auto, nie wiem jak jest teraz bo nie na leże już do PZU. Zadzwoń, lub osobiście się zgłoś się do swojej fili i otrzymasz odpowiedź;)

Pomoc z kodem do radia
Kontakt:
Tel.: 722 171 351
e-mail: stefan15@poczta.onet.pl
nr gg: 2094894
Zapraszam.

Pomogłem? Kliknij „Lubię”

Do góry Bottom