• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie warsztatu

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Czesc mi dzis agent z PZU wyliczył sume ubezpieczenia na 184 000 tys i składke jednorazową 3800 masakra

marcomoto

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Drawsko pomorskie
witam ja mam ubezpieczenie OC warsztatu w samopomocy i jestem bardzo zadowolony kilka razy korzystałem i nie było problemu z wypłaceniem kasy

sorki panowie to HESTIA jest

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Nieraz warto skorzystać z pomocy brokera ubezpieczeniowego, nawet żeby się przekonać jaką najtańszą i najkorzystniejszą ofertę.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Hejka
to i ja dorzucę swoje trzy grosze, wszystko co mam od wielu lat ubezpieczam w Compensie i nigdy nie narzekałem ale ostatnio zrobili mi kuku. Klient pozostawił samochód w piątek i został przez weekend. W poniedziałek rano okazało się że, samochód jest porysowany- oba przednie błotniki. Rzeczoznawca orzekł, winowajcą jest zwierzę np.: kuna i wycenił szkodę na ok.1000,00 zł.
Compensa odmówiła wypłaty. Dlaczego otóż nie przyznałem iż to moja wina . Dodam, że wykupiłem polisę delektową i kontraktową oraz OC działalności firmy. Prawnik twierdzi że, sprawa wygrana ale nie wnosimy. Gdzie jest myk? Na to zwróćcie uwagę na przyszołść, otóż w umowie polisy jest paragraf, który mówi, że Compensa odpowiada od kwoty powyżej 500,00 zł.
Czyli tu szkoda na 1000,00 -500,00= 500,00 . Ekonomicznie nieuzasadnione. I na tym koniku jedzie Compensa.

Makki

Nowy
Punktów
0
Miasto
Głogów
Witam kolegów.
Szczerze odradzam PZU przereklamowane,przeciąga sprawę,brak kontaktu,wysyłanie papierków na kontakt nic nie daje nikt tego nie czyta.Mój przypadek w trakcie pracy przy samochodzie zapaliła się instalacja elektryczna,upaliły się przewody za silnikiem węże paliwa,chłodzenia i od doładowania, plastiki itp.Właściciel pojazdu chciał mnie zjeść,nawet nie chciał słyszeć o polisie którą mam (i tu miał rację).Po przemyśleniu i konsultacjach prawnych uruchomiłem linie kredytową i odkupiłem samochód licząc że udobrucham właściciela i odzyskam pieniądze z OC warsztatu.Zgłoszenie szkody,przeniesienie własności na mnie wszystko odbyło się ok.Teraz najlepsze za samochód wypłaciłem 12500,około 1500 zł zostało wsadzone w auto w trakcje jego naprawy (zlecenie).Koszt naprawy z grubszego przekraczał wartość pojazdu,Pan prowadzący sprawę naliczył tak śmieszne sumy i stwierdził zł.że auto nadaje się do naprawy (tak zaczyna się oszukiwanie mnie),nalicz około 6000 brutto,ale że jestem podatnikiem Vat dostaje niecałe 5000 zł.(teraz pomyślcie właściciel auta dostał polisę po 2 tygodniach nawet niech 6000 zł i co dalej ?).Na dzień dzisiejszy zażądałem drugich oględzin dokładniejszych i cisza,dzwonie na info linie dostaje jakiś numer do Pana który prowadzi sprawę ale on nie odbiera wysyłam pisma na kontakt PZU i cisza.Po namyśle stwierdziłem że muszę wezwać i zapłacić niezależnego rzeczoznawce,żeby ustalił wartość auta przed zdarzeniem i wyliczył szkodę.Pieczonego kartofelka będę chciał z utylizować lub sprzedać w formie aukcji jako auto po zapaleniu,żeby uniknąć problemu że sprzedałem komuś spalucha,a na koniec walczyć o swoje pieniądze.A co będzie jak spali się warsztat warto się zastanowić,mam dużą polisę w której mam OC na 100000 zł,parę samochodów z AC w PZU .I teraz każdą kończącą polisę zmieniać będę na inną firmę ubezpieczeniową bo jedno zdarzenie może przewrócić firmę.Mam jedynie dylemat na jaką myślałem nad HDI lub ERGO Hestią.
Jeszcze raz szczerze odradzam PZU

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Ja mam w Ergo Hestia, płacę 200zł rocznie na 100.000.
Warsztat, prace w warsztacie i nieszczęśliwe wypadki przy samochodach klientów.

a i dodam że agent przychodzi do warsztatu i nie muszę się błąkać i chodzić wyliczać.
Ponieważ współpracuję z dużym serwisem mam dobre zniżki, bo oni też tam się ubezpieczają, a to jest warunek realizacji umowy.

Makki

Nowy
Punktów
0
Miasto
Głogów
Czy współpraca z dużym serwisem tzn sieć warsztatów i koszt OC 200 zł.Miałeś już jakieś zdarzenie losowe skorzystałeś z polisy ?Szukam normalnego ubezpieczyciela sprawdzonego nie naciągacza który cię porzuci i oleje.Na dzień dzisiejszy gdyby nie odkup samochodu skończyłoby się sprawą w sądzie,którą i tak bym przegrał.Przyjmując samochód do naprawy odpowiadasz za niego a czy ubezpieczalnia rozliczy się z klientem czy nie to on tak może podać cię do sądu o zadość uczynienie że dwa miesiące biegał pieszo a samochód który dał 12500 zł dostał z PZU 10000 zł i ktoś musi mu teraz to wyrównać.Kiedyś robiłem komuś szkodę z samochodu po wypadku,tylko zapomniałem c to było HDI czy ERGO Hestia i byłem w szoku jak do tego podeszli.Jakaś mała korekta w fakturze i wypłacili.Na dzisiaj PZU można porównać z Inter Risk czy jakoś tak,samochód wstawiasz do ASO i tylko gotówka za naprawę bo z nimi nikt nie chce współpracować bezgotówkowo.Proszę o podpowiedz z tymi dwoma firmami o których myślę czy ktoś miał jakieś zdarzenie i może opisać to nie wstyd uszkodzić samochód klienta.Nie zdarza się temu co tego nie robi.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
na szczęście nie korzystałem, wg trego co mi mówił agent, to jeżeli auto nawet się spali to klient otrzymuje pełne ubezpieczenie z tej polisy.
Napiszesz że no tak: cena rynkowa a cena wyceny przez rzeczoznawcę ubezpieczyciela różni się diametralnie...życie
I tak ubezpieczyciel nie wypłaci pełnej kwoty, tylko odliczy udział własny. Klient też jak ubezpiecza auto to od określonej w Eurotaxie kwoty, więc o czym my mówimy?
Przykładowo klient swoje auto wycenia na 12.000 a w Eurotaxie wychodzi że jest warte 10500 i od tej kwoty ubezpiecza. Jeżeli auto spłonie to też liczą od kwoty z Eurotaxu 10500 a nie jakiej sobie klient wymarzył. W sądzie? czego może dochodzić? A sąd to inną wycenę mu powie? A jak się przyjmuje auto do serwisu do wypełnia się papiery na jaki czas i jakie szkody auto posiada.
Jeżeli nie masz papieru to masz problem...
Ja nie odpowiadam że klient chodzi piechotą bo na naprawę i termin naprawy się godzi podpisując stosowny dokument, więc po co będzie leciał do sądu?

Makki

Nowy
Punktów
0
Miasto
Głogów
Agent zawsze opowiada pięknie,bo ma kasę z zawartej polisy,a życie pisze scenariusz.Obyś nie musiał korzystać z polisy,bo wtedy zaczyna się rozczarowanie.Już widziałem polisy ludzi zawarte na 25000 zł wycena w Eurotaxie a po dwóch tygodniach szkoda całkowita zabrali wrak i wypłacili 22200 zł,potem opowieści że w polisie można było dopłacić że wartość pojazdu jest stała przez okres ubezpieczenia.Samochód który odkupiłem wartość z mądrej książeczki to 13800 gdzie książeczka już nie wie czy są skóry nawigacja itp.Ja bazuje na zleceniu naprawy,co to jest stosowny dokument ?,myślę że piszesz o zleceniu naprawy,w który masz napisane że jak spalisz uszkodzisz samochód klienta to dajesz mu polisę i niech spada.Chętnie bym zobaczył kopię twojego zlecenia,może się czegoś nauczę.Dalej szukam osób które korzystały z HDI lub ERGO Hesti

autopasja

Nowy
Punktów
0
Miasto
Szczecin
auto-zastepcze.info
Najlepiej iść do multiagencji tam wyszukają ofertę najlepiej dopasowaną do potrzeb warsztatu, spróbujcie w Etapia Ubezpieczenia. Specjalizują się w ubezpieczeniach dla transportu i wszystkim co związane z tą branżą. Nie są zwykłymi wystawiaczami ubezpieczenia OC komunikacyjnego więc pomogą.

Agent pewnie że ma kasę z Twojego ubezpieczenia taka jego praca ale jak skopie polisę to już więcej się u niego nie ubezpieczysz.

Ostatnia edycja:

Makki

Nowy
Punktów
0
Miasto
Głogów
Tylko sprawdzone firmy,a co Pan czy Pani w agenci Ci powie,wcisną byle co byle tanie.Sam wiem po sobie PZU wypłaci ale trzeba się z nimi męczyć,żeby to do czego można było dojść w dwa tygodnie zmienić w dwa miesiące.Ja zrezygnowałem z PZU i przeszedłem do Ergo Hesti. Przed zakupem polisy dobrze poczytaj umowę którą zamierzasz podpisać żeby po zdarzeniu się nie rozczarować

Do góry Bottom