• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie warsztatu

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Mam zamiar ubezpieczyc warsztat ale nie wiem gdzie i co wybrac. Generalnie chodzi o to, ze sie robi coraz drozsze samochody i wiadomo, czasami mozepojsc cos nie tak bo czlowiek nie jest nieomylny... Interesuje mnie jakies OC w razie uszkodzenia silnika, blacharki (nie rzucam kluczami) jesli czasem cos sie obije lub tez jakies losowe zdarzenia jak gradobicie czy cos. Macie jakies doswiadczenia gdzie tak ubezpieczyc i jak jest z wyplatą ewentualnie jesli cos pojdzie nie tak.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Dobry temat sam ostatnio myślałem o tym.

Marlena

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
173
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
My ubezpieczamy w Generali, w grudniu nam kawałek 6 metrowy dachu warsztatu oderwało -orkan i bez problemu wypłacili kasę. Mają ciekawą ofertę dla warsztatów, na szczęście nie musieliśmy z niczego innego korzystać.
Np. jest takie OC jak jedziesz klienta autem na próbę i masz stłuczkę z Twojej winy to idzie z OC firmy, a nie z ubezpieczenia klienta i wiele ciekawych ofert.

Wojtek1991

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Gorzów/Poznań
Lepiej się zabezpieczyć, zwłaszcza po ostatnich Orkanach i klasycznej wypowiedzi ministra z 1997 :/

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Jakie koszta miesieczne na jaka kwota ubezpieczenia.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
Po mojemu to temat rzeka. I indywidualny dla każdego warsztatu.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Wiadomo ze tak kazdy potrzebuje oferty według swoich potrzeb

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
oczywiscie opcje dobiera sie samemu, mi chodzilo o polecenie poprostu ubezpieczyciela. Przejrzalem kilka ofert i zadzwonilem do agenta, wydaje sie ze faktycznie generali ma korzystna oferte.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
750-1000 zł PZU ..w tym szkody gradobicia na parkingu
wypłacają ,tylko trzeba potwierdzić swoja winę

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Ja kiedyś w robocie miałem taką sytuację że robiłem sprintera benzyniaka i źle złożyłem napinacz hydrauliczny łańcucha rozrządu,mimo to silnik pracował idealnie wszystko ok. Klient pojechał a za dwa dni bodajże auto wraca na lince,wałek od rozrządu urwany,głowica wydarta i na szczęście oczywiście moje, warsztat miał ubezpieczenie i w tej sytuacji jak przyjechał rzeczoznawca podkreślałem że to ja źle to złożyłem by stwierdzić ewidentnie moją wine i później klient dostał pieniądze z odszkodowania a my robiliśmy to jeszcze raz za free oczywiście tzn. głowiczkę jeszcze raz :)

Marlena

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
173
Miasto
Rawa Mazowiecka
My płacimy 1500zł na rok ale w tym też jest taka opcja, że my i dzieci popsujemy coś nieświadomie do 50tys. zł to pokrywają szkody, bardzo dużo w tej cenie jest opcji związanych z wyposażeniem warsztatu, terenem przed, np. wyciekiem oleju, złamaniem nogi na chodniku przez klienta. Zawsze można z czegoś zrezygnować i będzie taniej. Suma ubezpieczenia jest też zależna od wartości warsztatu i jego wyposażenia.

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
witam, z tego co mówicie to nie ma problemu z wypłatami odszkodowań , bo tego się boję najbardziej , że potem szukają dziury w całym, aby nie wypłacić odszkodowania tak jak np w wypłatach odszkodowań za budynki.
Wiem że to każdorazowo inne wyliczenie ale podajcie +/- orientacyjne kwoty rocznej składki i wartość ubezpieczenia.

dzięki Marlena, a jeszcze takie pytanie czy kiedyś korzystałaś z odszkodowania przy usterce mechanicznej ( błąd warsztatu )

Ostatnia edycja:

Marlena

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
173
Miasto
Rawa Mazowiecka
Nie zdarzyło się abyśmy musieli korzystać. A jest jeszcze opcja ubezpieczenia na szyby np. jak Ci pęknie szybka w aucie klienta przez przypadek i wiem, że wypłacają bez problemu (zaprzyjaźniony zakład często korzysta) :)

medard-auto

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
PL wschodnia
Ja mam w PZu, miałem taką dziwną sytuację klijent stwierdził że pod czas wpychania jeepa powgńataliśmy tylną klapę jakieś 5 małych dołków . Napisałem oświadczenie gość poszedł do pzu i wyliczyli jemu 170zł śmiech na sali,dodam że oni płacą powyżej 200 zł

jumbi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Strzałkowo
Ja miałem ubezpieczenie w PZU do momentu gradobicia w 2010 r . Zakład wypłacił ,ale dopiero po odwołaniu się przez radce prawnego ,do momentu odwołania się nie było mowy o wypłaceni odszkodowania , ciągle jakieś problemy . Następnie ubezpieczyłem w Inter Polska (stanowczo odradzam ) . W 2012r spalił mi sie doszczętnie warsztat z trzema samochodami i do dzisiaj z nimi walczę po sadach , chociaż miałem spełnione wszystkie warunki, uprawnienia , dozory , kominiarza itd.. Na chwile obecna ubezpieczyłem sie w gothaer , zobaczymy jak to będzie . Na pewno nie należy żałować na dobra ubezpieczalnie . Pozdrawiam

jareckim

Początkujący
Punktów
0
Jak to mówią, Strzeżonego Pan Bóg Strzeże.... lepiej sie zabezpieczyć, żeby potem nie być stratnym.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Temat bardzo dobry - w dzisiejszych czasach to szczególnie istotne żeby później nie siedzieć i nie płakać. Poza tym to nawet dobrze wizerunkowo wygląda gdy klient wie że w razie jakiegokolwiek błędu nie będzie potem problemu.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
z odzyskaniem kasy od ubezpieczyciela są zawsze problemy a klijent i tak przychodzi do ciebie zbycie go ubezpieczycielem nic nie da w razie nie wypłacenia kasy ,wydaje mi się że to jest tak jak z auto casko z samochodem płaciłem kilka lat uzbierało się tego około 25 ooo tysiaków zł i ani razu nie skorzystałem teraz samochód wart 5 000 zł i za te AC to bym se kupił dużo lepszy to samo i z warsztatem trzeba to dobrze przemyśleć czy np. taka 1 osobowej firmie się to opłaca chyba nie. np dam taki przykład nie u mnie ale montował gość opony do iweka kierowca pojechał zaraz w trase i ups koło KRAKOWA złapał kapcia. czy tam mu się poluzowały koła dzwoni do szefa tamten każe jechać na serwis i wymianka na nowe z rachuneczkiem no bo co będzie stare naprawiał i do gościa który montował koła żeby oddawał kaske tamten mówi że owszem ale ma ubezpieczenie i niech płaci ubezpieczyciel złożyli papiery a ubezpieczyciel wynajął DETEKTYWA który pojechał do krakowa tam do tego warsztatu sprawdzić zdarzenie własciciel pokazał stare felgi i rejest z monitoringu detektyw pozbierał felgi z nagraniem do rzeczoznawcy wszystko rzecoznawca stwierdził że felgi dobre i nici z wypłaty kasy ,i teraz pytanie do kogo klijent będzie miał żale pretensie no przeciesz nie do ubezpieczyciela

Ostatnia edycja:

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
hamer zawszę trzeba przemyśleć, ale tak jak piszą koledzy chodzi o większe bezpieczeństwo. Powyższe przykłady wskazują że często warto.

Do góry Bottom