• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ukęcona świeca żarowa

Jednorazka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oświęcim
Nie jest to takie proste.Poszukaj specjalistycznego warsztatu który się takimi przypadkami zajmuje.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
To ze nie jest to proste to tez wiem,dlatego pytam.Czy macie jakies sposoby na to.Czy moze wiekszosc z was od razu idzie do wyspecjalizowanego warsztatu lub sciaga glowice?Niewierze ze nikt z Was nigdy swiecy nie ukrecil.W nowoczesnych dieslach zdaza sie to czesciej niz kiedys.Wiec jesli mozecie to opiszcie jak sobie z tym problemem radzicie.

kalarepa

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Zgierz
Spróbuj rozwiercić najlepiej lewum wiertłem ale mie przewierć na wylot wkręć wykrętaka i powinno pujść.

akara

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Choszczno
Jak urwałem świecę żarową to pokombinowałem i udało mi się wykręcić w Oplu Zafirze, bez ściągania głowicy. Otóż zauważyłem, ze drut sterczy ze środka świecy, wobec tego zmierzyłem średnicę wystającej resztki świecy wyszło fi 9mm. Wziąłem nakrętkę ósemką i rozwierciłem środek do tego wymiaru . Następnie wcisnąłem nakrętkę na wystające resztki świecy wraz z wewnętrznym drutem i cały ten środek świecy zaspawałem migomatem do nakrętki. Jak już porządnie ostygło nasadową 13 delikatnie wykręciłem urwaną świecę.Pozdrawiam i życzę szczęścia.

P

PogotowieSamochodoweUK

Dokladnie, jesli jest na to miejsce, a jak nie to jest inny patent ze spawaniem.

Rozwierca sie swiece wklada sie w nia srube odpowiedniej wielkosc uprzednio przewiercona tak by zmiescila sie w nia najciensza koszulka termokurczliwa.
W srodek koszulki wklada sie wysuniety drut migomatu i spawa najwiekszym pradem az sie koszulka przepali. Zawsze to trwa okolo 2 sekund, to wystarcza zeby nie rpzepalic swiecy ale zespawac ja ze srubka.

Do srubki spawamy nakretke i heja banana.

Albo mozna kupic za 900zl zestaw do wykrecania urwanych ''grzalek'' i wyjdzie na to samo;)

Tak czy siak duzo roboty przy tym i to bardzo precyzyjnej.

Dlatego tez warto zawsze liznac nowe swiece graficiakiem i nie krecic ich za mocno tylko delikatnie do pierwszego oporu tak by tylko przedmuchow nie mialy.

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak, ale to dziala jedynie jesli swieca urwie sie miedzy grotem a gwintem i w dodatku grot musi byc zapieczony sadza zeby nie szarplo go wiertlo tak ze podrapie tlok lub wpadnie miedzy niego a czapke.

Zreszta swiece czy w benzynie czy to w dieslu (to moja teoria z praktyki) najlepiej wykrecac po porzadnym zagrzaniu silnika na wysokich obrotach.

Wtedy wszystkie puszczaja bez prawa urwania sie.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Na 6 szt...urwałem 5
Kupiłem zestaw adamsłodowy do wykręcenia i lipa

ktoś tu pisał o spawaniu , robił to ktoś jeszcze ?

szymalec

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Warszawa
Dobry jesteś, ja przy pierwszej już bym odpuścił....
Wpisz sobie w Olx - wykręcanie urwanych świec żarowych - w Twoim rejonie jest sporo fachowców co podjadą i wykręcą.
Koszt od 200 - 500 zł za sztukę, przy 5 dostaniesz zniżkę.

Skorzystanie z usług fachowca będzie bolesne ale tańsze niż samodzielne kombinowanie. Usługa, i tak już będzie droższa o zestaw adamsłodowy.

Poniżej ciekawy artykuł opisujący pobieżnie ten temat :)
http://warsztatowiec.info/jak-wymieniac-swiece-zarowe/

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Dwie odkrecilem,jedna pekla za czwarta sie nawet nie zabieralem,paskudny dostep. Decyzja zaklad specjalistyczny w moim miescie Tesam,sa na YT.Kupilem 4 Beru ,szybko sprawnie,bez zdejmowania glowicy,koszt 500zl.Gdybym od razu pojechal do nich wykrecili by je wszystkie bez problemu,tak mi powiedziano,koszt 250 zl za wszystkie swiecie,robocizna.Teraz juz nie jestem glupi,pasta ceramiczna Febi,co roku przy wymianie oleju wykrecam swiecie,czyszcze i smaruje gwinty pasta,wykrecaja sie bezproblemowo.Koszt niewielkiej tubki pasty ok.80 zl z wysylka,wystarczy na kilka takich cykli.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Mam dwie inne głowice
Najwyżej je przeloze
Tutaj do końca nauka

szymalec

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Warszawa
A nie wyjdzie na to samo co wykręcanie? Planowanie głowicy, wymiana uszczelnień, rozrząd, nowa uszczelka, nowe śruby, nowe świece żarowe....
Chyba, że chcesz po prostu przełożyć głowicę i założyć nowy wątek :) Bo jak nie odkręcać świec już wiesz, chyba... ale i tak, życzę Ci powodzenia!

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Rozrząd idzie i tak nowy
Nowe świece są w tamtych glowicach
Tragedii i rozpaczy w sumie nie ma
Uszczelki głowicy mam za 130zl obie OE

Nie mam ciśnienia płacić 400zl bez gwarancji wyciągnięcia ....od szt.
Tak ,to się mogę sam bawić

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Jak nie masz odpowiednich (dedykowanych do tego) narzędzi to proponuję wezwać i zapłacić komuś kto się tym zajmuje
Do wymiany jednej świecy to na pewno nie opłaca Ci się taki zestaw kupować

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Płacisz za każdą wykrecona świece
Jak ostatniej nie wyciągną to i tak glowica idzie w górę. Jak dla mnie niepewny interes
Kupiłem zestaw z tesama i się uczę :)

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
W ASO Mercedesa powiedziano mi,ze to ja biore pelna odpowiedzialnosc jesli swieca sie ukreci,czyli godze sie na dodatkowe koszty,dlatego zabralem sie za to sam.Mialem potem pomysl by nagwintowac ukrecona swiecie,usunalem srodek,niestety nie moglem kupic gwintownika lewoskretnego,nie bylo nigdzie,mysle,ze gdybym takowy kupil poradzilbym sobie z tym sam po uprzednim rozgrzaniu silnika.

szymalec

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Warszawa
Nie ma sensu kupować uniwersalnych zestawów do wykręcania świec za 1000-1500 zł. Jak się urwie to kaplica. Osobiście korzystam z Pichlera - problemem może być cena. Za zestaw do żarników 1.5k ... z wyprzedaży...,

Do góry Bottom