• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Upierdliwe samochody i radosna twórczość ich konstruktorów

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Niech jeszcze krótsze przody robią to będzie lepiej. Albo w ogóle dać silnik pod siedzeniami skrzynie w bagażniku, akumulator w nadkolu a do reszty gratow gratis bagażnik dachowy.
Ten idiotyczny minimalizm powoduje u mnie mdłości.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Niech jeszcze krótsze przody robią to będzie lepiej. Albo w ogóle dać silnik pod siedzeniami skrzynie w bagażniku, akumulator w nadkolu a do reszty gratow gratis bagażnik dachowy.
Ten idiotyczny minimalizm powoduje u mnie mdłości.

Kilka lat temu miałem Opla Sintre na akumulator... Wtedy jeszcze nie wszystko było w internecie. Sie naszukalem jak głupi.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
W t5 alternator wychodzi bez odsuwania przodu nawet jak jest klima po prostu demontujesz łapę silnika pompę wspomagania i wychodzi. kompresor do klimy odsuwasz na bok

Ostatnia edycja:
A

Anonymous123

Ja w t5 2.5 właśnie robie silnik i przy okazji rozrusznik, alternator, turbo i wszystko co możliwe aby do tematu nie wracac bo wyjąć cokolwiek z tego wynalazku to jak robota za karę.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ja wręcz nienawidzę jak do wymiany żarówek potrzebne sa jakiekolwiek narzędzia. Nie powinno być tak ze zwykły użytkownik nie może sobie w 10 minut samemu wymienić podstawowej rzeczy. Modele tych aut sami znacie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A niby o czym mowie ? ;D w espace tez nie jest kolorowo. Opel astra i klapki w nadkolach - powodzenia zimą na drodze. Tuareg lampy na szynach wiec klucze potrzebne. Mogę pisać chyba do rana.
A tylne lampy to już w ogóle bez komentarza zostawię.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
I tak powinno być,wynalazki motoryzacji współczesnej nauczą trochę ludzi płacenia i pokory.
Niech będzie jak w cywilizowanym świecie,mechanik niech robi auto a piekarz niech piecze chleb.
Tym systemem w normalnym świecie żyje się lepiej jak nam Polakom.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ale jakbyś potrzebował fachowca do pokrojenia tego chleba to by nie było już tak kolorowo.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Jan Kowalski nie zamknął drzwi bo wpadła dziecku klamra pasa w drzwi auto stało przez weekend z zapalona lampką nad jeziorem, aku było stare i zdechło
wiadomo .. a ja idiota stary i głupi mówię bliźniemu trzeba pomóc i się wychyliłem ( i na xxxx mi to było )
Jak by komuś przyszło do głowy pomagać bliźniemu .

akumulator w Chryslerze Cirrus

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory

Waldo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Mózg roz****** miałem, gdy mi mój stary Leon I postanowił zablokować piątkę na torach. Zapomniałem wrzucić na luz przy hamowaniu, pociąg był jeszcze hen hen, więc pomyślałem, cofnę sobie, nie będzie problemu. Ale Leoś miał inny pomysł na dzień. I tak przepchnąłem z kumplem auto do tyłu na biegu. Nie polecam. Sprawa tym zabawniejsza, iż byłem ok. 150 km od domu i jakiekolwiek pomocy (jechałem na wakacje). Bieg wyszarpnąłem i od tamtego momentu jeździłem tylko na czwórce.
Nie jestem ekspertem w temacie skrzyni biegów, ale po dojściu do niej okazało się, że jest tak skonstruowana(jakby na kole, choć nie jestem w 100% pewien), że takie cyrki będą na porządku dziennym. Znajomi mechanicy niby naprawiali, a i tak na piątce o mało co silnik nie tańczył po kokpicie.
Ogólnie cieszę się, że pozbyłem się tego niewdzięcznego auta :/

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Do mnie na podnosnik dzisiaj zawitało Mondeo Mk3 duratorq na serwis, oliwe w skrzyni i na tym miało sie skończyc ale potem dzwoni klient zeby jeszcze przejrzeć..... paski wielorowkowe. Juz wczesniej miałem ,,przyjemnosc" wymiany paska od alternatora w tym aucie, wiec zbladłem:D, a dzien stał sie mniej przyjemny. No ale cóz klient zgodził sie na cene, wiec i ja sie wziąłem do roboty(nie mam tego specjalnego klucza do napinacza), wiec poducha out, zluzowac pasek breszka, alternator out, napnacz out, wyjąc pasek(bo jest tak przewleczony, ze inaczej nie da rady) i mówie, ze jak juz to jest na wierzchu to wymiana wszystkich rolek i napinacza, bo drugi raz sie w tym babrał nie bede..... Co taki inzynier/projektant mógł miec w głowie zeby takie babole tworzyc......?

P.S
Co do zarówek to dokładnie nie pamietam juz ale był chyba taki zapis w prawie, ze auto ma byc tak skonstruowane aby kazdy kierowca w czasie trasy mógł samemu bez najmniejszych problemów wymienic zarówke swiateł mijania i chyba drogowych(oprócz xenonów) Mhm.... to chyba nie wszystkim wyszło:D

Do góry Bottom