• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Upierdliwe samochody i radosna twórczość ich konstruktorów

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Albo filtr oleju w nowym Kangoo z klimą

Demontaż kolektorów wydechowych Grand Cherokee 4.7V8

Ostatnio edytowane przez moderatora:

jumbi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Strzałkowo
Panowie , a co powiecie na temat wymiany żarówek w niektórych autach , przecież to porażka jakaś z tymi żarówkami , wymień np taka żarówkę od stilo ,czy astry III na drodze niema szans

A

autozibi

Ładnie...wiecej rozbierania niż to wszystko warte :D dopiero od połowy zdjęć właściwa wymiana amortyzatorów...myślałem,że nowe BMki są równie przemyślane co starsze roczniki :)

Dyziek , masz racje są przemyślane ale w tym kierunku aby było jak najtrudniej dla mechanika i najdrożej dla klienta .
Przecież pomyślał jakiś <ciach> ekonom , żeby nie zarabiać na samochodach a na częściach i serwisach .

1 punkt regulaminu -Marlena.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Niestety jak wszystkie auta teraz....a będzie pewnie coraz gorzej.Drugi czynnik to to,że kolejność montażu wynika też z samego procesu składania na taśmie aby był jak najkrótszy i najbardziej efektywny.Taki prosty przykład-Ford Mondeo Mk I,MKII,nie wiem jak MkIII-śruba mocująca wahacz przedni lewy-przełożona od góry,nad nią skrzynia biegów-jedyna opcja obciac i przy montazu nową włożyć odwrotnie lub demontować skrzynie...(tylko kto by sie tak bawił)-to jest dobry przyklad bo w fabryce gdy nie było zespołu napędowego w niczym to nie przeszkadzało,a miało zapewne ułatwić montaż-włożona od góry nie wypadnie ;)

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
nie jest w garusie i megance tak zle, a passat b6 na xenonie to wyrwanie zderzaka:D

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
kia Carnival 2,9 rozrząd - według serwisu kia demontaż/opuszczenie silnika, ja to robiłem odkręcając motor z poduszek, przesuwamy go robiąc miejsce na demontaż osłon rozrządu-no i teraz już z górki... jakieś 6-7godzin razem:p

kleszczu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
27
Miasto
Szczecin/Bergen
wymiana kolektora ssacego w sprinterze 906 silnik OM651 tam byla wada fabryczna po pierwsze pomp olejowych (silniki z przebiegami po 25 tys km sie zacieraly)i jakis robot na lini produkcyjnej ktory skrecal sruby kolektora ssacego jedna srube za mocno dokrecal i pekala po nagrzaniu sie silnika...katorga wedlug serwisu to sie powinno robic 24godz ja doszedlem do takiej wprawy ze robie to w 5,5 godz z wykreceniem starej sruby!!! :D

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
wymiana wahacza wzdłużnego w mondeo 01- kombi
to jest dramat ....palnik i wszystko do wy......
a była do wymiany jedna tulejka (pasuje jakby co ze starego montka- serwis: tylko nowy i tysiak )

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
wymiana kolektora ssacego w sprinterze 906 silnik OM651 tam byla wada fabryczna po pierwsze pomp olejowych (silniki z przebiegami po 25 tys km sie zacieraly)i jakis robot na lini produkcyjnej ktory skrecal sruby kolektora ssacego jedna srube za mocno dokrecal i pekala po nagrzaniu sie silnika...katorga wedlug serwisu to sie powinno robic 24godz ja doszedlem do takiej wprawy ze robie to w 5,5 godz z wykreceniem starej sruby!!! :D
Racja jak się ze dwa takie kolektory zrobi, to dochodzi się do wprawy:D

Yopel1987

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wschowa
Mercedes A klasa 1,7CDI cokolwiek tu zrobić to wyzwanie kończące sie rozdartymi rękoma

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
no to mądra twórczość, przeplywka razem ze sterownikiem w A klasie pprzed liftem.

Oraz wymiana świec w 2.0 hdi Peugeot 407 - powodzenia chetnym

Yopel1987

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wschowa
Jeśli chodzi o tą A klase to teraz czeka mnie sprawdzenie łańcucha rozrządu a to dopiero jest tam wyzwanie

Yopel1987

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wschowa
Obawiam sie ze może nie pomóc, przy wymianie wtrysków jedyne słowa jakie używałem to te takie wiesz....

Do góry Bottom