• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Urwany zawór po wymianie rozrządu 1.9 TDI 110 ASV

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Klient ma zawsze racje ale za robotę zapłacić musi. :D:D:D Według mnie zmęczenie materiału auto ma pewnie przekulane pół bańki a klient płacze.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
na tą chwilę idź na % bo się zamartwiasz, ja osobiście takich klientów nie lubię, tzw skrobidupy wycierające dupę szkłem. Kupią auto za 4tysie i jak krzykniesz 1.5tysia za rozrząd to proszą o krzesło i szklankę zimnej wody...skąd ja to znam, gonię takich i niech frajerów szukają po stodołach:D:D:D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
jeśli zawory 7mm to faktycznie mają tendencję do urywania. Jak dla mnie zbieg okoliczności...

rafakulus

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
szczecin
pewnie hydro się wytarl tam gdzie naciska krzywka bo tak one lubia mieć i się rozleciał dlatego halasowalo.puznie rozleciał się zawor

krzychuVW

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Gdynia
A wy sprawdzacie stan krzywek i popychaczy przy wymianach rozrzadu ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Jeśli robisz rozrząd zgodnie ze sztuką to nie sprawia to problemu bo i tak masz zdjętą pokrywę. Jeśli robisz na farbę to ni jak tego nie sprawdzisz;]

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Jak dobrze pamiętam, to tam jest pokrywa na trzy nakrętki, liczę to jako 15min ze złożeniem spowrotem :) a jak ma być zgodnie ze sztuką to blokada w wałek z tyłu i musi być zdjęta pokrywa. Ile to zerknąć na krzywki?

krzychuVW

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Gdynia
Ja zawsze staram się robić zgodnie ze sztuką. Zapytałem się o ten wałek i popychacze bo myślałem że w tym 1.9 asv walek blokuje sie na kole i nie sciaga sie pokrywy, teraz dopiero zobaczyłem jaki to silnik.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
asv ma pokrywę aluminiową więc są 4 imbusy.

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Panowie :) okazało się, że koledzy zrobili sobie żart pod moją nieobecność w pracy :)) zawsze to ja straszyłem kolegów, że ''coś'' wróciło na lawecie a tu masz :) nosił wilk razy kilka ......... :)

nowoa

Gaduła
Punktów
8
Miasto
zachodniopomorskie
Ale cię wkręcili, jeśli chodzi o silnik asv to nie trzeba ściągać pokrywy zaworów bo demontuje się vaku pompę a wy wymyślacie jakieś spiskowe teorie i nigdy w tym silniku nie widziałem podtartej krzywki czy hydro popychacza

Punktów
2
Miasto
SZY
Witam. Kilka miesięcy temu robiłem ASV z podobna awarią. Krzywka przetarła hydro na czwartym cylindrze, na wydechowym do tego stopnia, że tłoczek położył sie między krzywką a zaworem i robił za "rolkę". W związku z tym obrobiło trzonek zaworu i czapka poszła do regeneracji. Dobrze, że się nie rozpiął i nie wysprzątał reszty :) Głowa po regeneracji plus nowe szklanki i wałek.

Do góry Bottom