Może się komuś przyda. Ponieważ jak pisałem POPRAWNE dobrze wykonane blokady KM-6362 są praktycznie nie dostania w PL a oryginały Kent Moora kosztują ponad 1000zł na EBAY i trzeba je sprowadzać z USA podaję sposób jak można ustawić rozrząd w silniku OPLA o kodzie Z20NET lub SAABA B207. Z tym, że (ponieważ jest kilka blokad) w zależności od predefiniowanej fabrycznie mocy silnika MOJA PORADA DOTYCZY
TYLKO SILNIKA GM Z20NET 175km 2003 - 2007
oraz siników SAAB B207 - 175km 2003 - 2006 - w których w oznaczeniu VIN 8znak to S (uwaga o Vin dotyczy tylko SAAB)
Po obejrzeniu tej fotki - wszystko będzie jasne.
Na powyższym foto widzimy silnik Z20Net z założonymi blokadami jednak nie są one dokręcone, ponieważ - jak widzimy charakterystyki blokad i krzywek są różne. Zrobiłem tę fotkę dla "potomnych" by przestrzec przed zakupem trefnych blokad. Ale do rzeczy wymiar 19,5mm to wartość od "środka wierzchołka krzywki" do powierzchni głowicy - mocowania półpanewki. Jak to zmierzyć - jeszcze lepiej wyjaśni inne foto - poniżej
Ustawianie przeprowadzamy standardowo, tak jak podaje Workshop. Czyli ustawiamy wał na znaku na poniższym rysunku (widok nr 17) i ustalamy oba wałki jak na tym rysunku (czyli krzywki zaworów ssących na pierwszym cyl w okolicy godziny 10:00 i krzywki zawor wydech na godz 2:00 (patrząc od strony prawego błotnika)
Teraz powinniśmy posiadać blokady KM-6362 i założyć w miejsce półpanewek pierwszego cyl - odkręcając je wcześniej. Ponieważ, jednak moja porada dotyczy sytuacji - kiedy takich blokad nie mamy możemy:
- Odkręcić półpanewkę (ssącą i wydech na 2 - gim cyl)
- podłożyć pod te półpanewki (wcześniej przygotowane paski gumy i dokręcić lekko tak by trudno było obracać wałkiem, kiedy już POLUZUJEMY śruby na kołach wałków (na 2 cyl)
- poluzować śruby mocujące oba koła na wałkach (klucz 18mm trzymając solidnie kluczem 24mm każdy wałek) Ok - mamy odblokowane koła...
- teraz (jakimś sobie wiadomym sposobem pomiarowym doprowadzić

) oba wałki stojące odpowiednio w okolicy godziny 10:00 (ssący) i 14:00 (wydechowy) do sytuacji z foto wyżej na 19,5mm.
OCZYWIŚCIE OD DOKŁADNOŚCI TEGO POMIARU ZALEŻAŁO BĘDZIE, czy silnik po złożeniu, uruchomieniu i rozgrzaniu - będzie miał ŁADNE WOLNE OBROTY, bo to jest bolączka tych silników. Wyciągnięty w procesie eksploatacji łańcuch powoduje, przestawienie faz. Dzięki temu, że Z20NET nie ma klinów na kołach - możemy to skorygować.
Do tego służą blokady. Skoro ich nie mamy - pomiar 19,5mm musi być dokładny i przeprowadzony PROSTOPADLE do powierzchni głowicy. Nie piszę jak to zrobić - bo każdy kto to będzie robił - znajdzie swój "sposób" Od suwmiarki - do różnych - własnej konstrukcji "przyrządów pomocniczych"
Kiedy już, więc - oba wałki tak ustawimy, a przed zaciśnięciem na powrót śrub mocujących oba koła zębate
- sprawdzamy, czy koło pasowe na wale (na dole silnika) "stoi" wciąż na znaku w GMP
- jeżeli tak - blokujemy oba koła momentem 30Nm
- usuwamy blokujące na 2 cyl - paski gumy spod półpanewek następnie dokręcamy je momentem 10Nm
- dokręcamy również półpanewkę na pierwszym cyl - zdjętą w "calach pomiarowych"
- Jeszcze tylko obracamy dla pewności wałem korbowym "dwa razy w koło" i mamy ustawiony rozrząd BEZ BLOKAD. Ale najważniejsze jest to, że od tej chwili nie dotyczy nas powszechny - jak internet długi i szeroki - pytania dot "falujących wolnych obrotów w Z20Net" ang "z20net rough idle"