• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ustawianie rozrządu

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja tam się na pompach nie znam, wiem że można ustawiać rozrząd i pompę na kropelkowanie, poszukaj info na temat tej metody. Możliwe że po prostu jest to zbieg okoliczności i na przykład zawiesił się zaworek w pompie, albo nie kontaktują ci jakieś kostki na silniku

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Powodzenia z ustawianiem rozrządu sposobem na krzywki do góry w silniku 16V pozatem z tym GMP to też jest różnie spotkałem się z silnikiem peugeota gdzie na blokadach wał był blokowany w momęcie gdy tłoki były ustawione wszystkie na połowie cylindra, że nie wspomne o rozrządach liczonych cylinder pierwszy liczony od tyłu czyli czwarty,

adi2003

Początkujący
Punktów
0
dzięki
arni_warbus

twój schemat rozrządu bardzo się przydał auto odpaliło od pierwszego strzału strzału

agv

Początkujący
Punktów
13
Jeżeli można, chciałbym zapytać o radę, jak sobie poradzić z efektem jaki powstał w silniku Z20NET (Opel 2.0 T benzyna/Saab B207) po użyciu "trefnych" blokad wałków. (w silniku nie ma klinów na obu kołach wałków rozrz) Po złożeniu wszystkiego - silnik chodzi ma niezłe osiągi, jednak na wolnych obrotach po kilkunastu sekundach - zaczyna się "falowanie". Wcześniej, przed "korekcją" rozrządu przy użyciu tych TREFNYCH blokad z Allegro, tego nie było. Jak wobec tego ustalić prawidłowe położenie wałków metodą kiedy krzywki czwartego cyl są w fazie"płukania"?
Dodam, że nie zawracam głowy "z oszczędności" po prostu w swojej okolicy dzwoniłem do kilku (z Bożej łaski) "serwisów" Opla z pytaniem czy mają narzędzie KAM-6362 - nie mają... Chętnie posłucham od kolegów, jak sobie poradzić, ewentualnie, skorzystam z odpłatnej usługi korekty z użyciem atestowanego narzędzia. (Cała PL płd-wsch)

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
to pewnie nie kwestia blokad. blokady zapewne byly dobre bo to nie jest nie wiadomo jaka magia. ja takze uzywam takich blokad i nigdy n ie mialem problemu. jezeli chodzi o twoj problem to raczej rozrzad bym odrzucil odrazu bo auto chodzi idealnie. jezeli piszesz ze auto zaczelo tak chodzic po wymianie rozrzadu moze byc to zwykly przypadek ze akurat teraz cos padlo. czy jak zablokowales walki rozrządu poluzowałeś oba kola wałków?

agv

Początkujący
Punktów
13
to pewnie nie kwestia blokad. blokady zapewne byly dobre bo to nie jest nie wiadomo jaka magia. ja takze uzywam takich blokad i nigdy n ie mialem problemu. jezeli chodzi o twoj problem to raczej rozrzad bym odrzucil odrazu bo auto chodzi idealnie. jezeli piszesz ze auto zaczelo tak chodzic po wymianie rozrzadu moze byc to zwykly przypadek ze akurat teraz cos padlo. czy jak zablokowales walki rozrządu poluzowałeś oba kola wałków?

Rozrząd nie był zmieniany. Była tylko kontrola ustawień faz w oparciu o blokady dostępne na w PL robione przez (jak się okazuje pachciarską firmę z PL. Przestrzegam, oryginały KM na Ebay ponad 200USD, Polski PACHCIARZ sprzedaje je na EBAY po ok 60USD, na Allegro po 207 do 270zł. Oryginały tych blokad sprawdzone i aprobowane przez GM to Kent More KM-6362. Cwaniak - gamoń w PL wykonał rzekome odwzorowanie tych 2 szt blokad, jednak zrobił to mało powiedzieć źle - zrobił to "badziewnie". Tak ja, jak i wielu użytkowników Z20NET nabrało się na to... Teraz nie chodzi o dobre rady - typu "a może co innego" pytanie jest, czy w oparciu o wiedzę praktyczną i teoretyczną, ktoś wie - jak przywrócić ustawienia rozrządu?)

Tak oba koła były luzowane. Nie, nie wykonałem znaków na wałkach vs części nieruchome. Oryginalne blokady są "prawie" niedostępne - z tego co wiem w PL

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
wg mnie to nie kwestia rozrządu. w jakim celu robiłes "korekcję" tego rozrządu? może czegoś nie wpiąłeś?

agv

Początkujący
Punktów
13
Korekcję - sprawdzenie robiłem bo na łańcuchu mam 270tkm i tylko w celach kontrolnych.. Moje pytanie brzmi - czy potrafisz poradzić jak ustawić fazy bez oryginalnych blokad, w silniku Z20NET OPLA lub B207 Saaba - od 2004 do 2007 (ori blokady to KM 6362) z całym szacunkiem, doceniam "dobrą wolę" i rady typu, "a może wacuum, a może to czy tamto..." to jest silnik na "Trioniku" bez np czujnika położenia wałka rozrz, z modułem jonowym, czytającym położenie tłoka na podstawie jonizacji na elektrodach świecy... Z indywidualnymi 4-obwodowymi cewkami...) Powtarzam pytanie brzmi:
1 - jakie są fazy rozrządu (przyśpieszenie i opóźnienie otwarcia zaworów ssących i wydechowych przed GMP i DMP) Tylko tak możesz pomóc. "Rurki i zaworki jednokierunkowe, throtle body , jak i inne solenoidy - sprawdzone" Tu masz film z pracy silnika B207 ustawionego na "lipnych" blokadach w zakresie obrotów IDLE. Gość na szczęście znalazł serwis który mu to poprawił. Pisze on o tym w inicjującym poście - opisie wideo. Więc, jak mówię, z całym szacunkiem, nie o to pytam. Potrzebuję albo blokad Kent More, albo "faz rozrządu w stopniach" wówczas ustawię sobie sam, czujnikiem mikrom. Pozdro

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Inaczej być może kolega nie robił widać regulacji w wielu silnikach, Solaris Urbino12 CNG silnik Iveco Cursor 8, kolejność 1-4-2-6-3-5 tak dla ciekawości silnik ma 24 zawory jeden wałek rozrządu i do tego koło wałka rozrządu jest bez klina i znaków więc jak sobie ktoś zdejmie to może mieć kuku jak nie wie jak je ustawić.

Ale to sa autobusy, ja mam do czynienia tylko w malymi cars :) jak wiekszosc tu obecnych.

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
Tak czytam i czytam i panowie nie mozna wżucać wszystkiego do jednegoo worka co jeżeli silnik ma zintegrowaną pokrywe zaworów i nie widać krzywek wałkow co jeżeli są zmmienne fazy i pływajace kola. Nie piszę tego po złosci tylko po to aby kozystac z blokad i brać odpowiednią zapłate za wymiene ustawienie czy inne związane z rozrzadem. Marker na kołach działa na mnie jak płachta na byka. obecnie poprawiam wymiane łańcucha jako juz chyba 3 mechanik w 2.2 jts gdzie blokady kosztują około 1000 pln . I co powiesz jak ci klient przyprowadzi taki wynalazek że nie umiesz ze nie masz czym czy na mazaka mu zrobisz.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
psuja dobrze gada. Nie wiem czy wiecie ,ale odpukać coś pójdzie nie tak i klient przyjedzie z reklamacja na rozrząd a wy nie będziecie mieli narzędzi wyszczególnionych w procedurze serwisowej (czyt.blokad) to jesteście w czarnej du... Ubezpieczenie od bledu w sztuce tego nie pokryje ponieważ nie wykonujecie usługi zgodnie ze sztuką.
Ja kupuje blokady na bieżąco jak są potrzebne i śpię spokojnie.

agv

Początkujący
Punktów
13
Ale z blokadami na PL rynku jest różnie - czyli używając Twojego, w/w idiomu można się znaleźć w czarnej d. Ja kupiłem na Allegro ale to chyba tego polskiego producenta http://www.spec-nar.pl/90400900-blokada-rozrzadu-opel-opel-20-turbo-benzyna-lancuch-p-8714.html i... ustawiłem sobie rozrząd w Z20NET OPLA (ten sam silnik co w SAABIE, 93, typ B207) 2,0 T benzyna i jak pisałem wcześniej silnik zaczął chodzić kulawo na wolnych. Zdarza się od czasu do czasu że zaświeci MIL P0132 i P0131 (napięcie wysokie niskie na O2sensor) lub wypadanie zapłonu na jednym lub więcej - sporadyczne lub symultaniczne. Doczytałem w specyfikacji OBD, że przestawienie rozrz daje takie błędy i "rough idle" czyli niestabilne wolne obr. Ponieważ w PL nie można kupić dobrze skopiowanych blokad a te z linku to kolejny knot, kupiłem w USA oryginalne Kent More KM-6362 dedykowane do tego silnika cena z przesyłką 1050zł. Przestrzegam przed blokadami "niby do Z20NET" opisywanymi jako nadające się do ASTRY SIGNUM I VECTRY.

agv

Początkujący
Punktów
13
Tak właśnie napisałeś. A ja napisałem... zresztą - widać co napisałem :)

agv

Początkujący
Punktów
13
blokady kupuje w IC nie na allegro
To życzę Ci powodzenia w zakupie blokady do Z20NET lub do Saaba - B207 w IC :))) zapytaj ich tam w IC - z "ciekawości" czy mają blokadę KM-6362 od Opla, to dowiesz się dlaczego wybrałem Allegro... Jak byś miał jeszcze jakieś "dobre rady" to pisz śmiało ;)

Do góry Bottom