• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ustawienie zapłonu mercedes 190, 1.8 L, 90 rok produkcji

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
siemanko, szukałem w necie ale nie ma informacji jak ustawic zapłon w tymze aucie, niestety nie są to auta z mojej epoki dlatego szukam info tutaj moze ktos starszy ma potrzebne wiadomosci jak to prawidłowo zrobic, a przyczyna jest taka ze szarpie autem jak sie jedzie i czasem strzeli do gaznika jak zimny mało ale jak sie zagrzeje juz dobrze to strzela czasem,
W listopadzie wymieniłem świece (BOSH) ,kable (NGK) , kopułke i palucha (BREMI) i dalej bez zmian
kolegi auto więc jak tu nie znajde pomocy to ja mu nie pomoge za stare auto, czekam na jakies wskazówki co i jak

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
silnik w org. ? czy zmiany kostrukcyjne ? w 1.8 to ja gaźnik nie spotkałem..

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jeżeli gaźnik to Stromberg, strzelanie w gaźnik to uboga mieszanka.
Można kupić komplet naprawczy, albo serwis albo na ebay.

Trochę za daleko ale mój rocznik to widział i naprawiał.

Jeżeli jest tylko moduł zapłonowy to ustawimy na lampę stroboskopową 12 stopni jest znak na kole.

Ostatnia edycja:

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
może być moduł na jedną wtyczke może być na dwie i co dalej ?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
90 rok gaźnik??? Daj fotę tego ustrojstwa, bo wtrysk jest podobny do gaźnika. Zapłonu się nie ustawia bo czujnik na wale. Sam rozdzielacz , tak. Do minimalnej korekcji zapłonu są specjalne ,,pokrętła'' .

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
Silniki 1.8 weszły pod koniec produkcji w mysl- mercedes dla ludu - więc napewno został ubrany w KE

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
silnik gaznik napewno bo kolezka mówił ze przerobiony na gaznik ale nie wiem po co przerabiac z wtrysku na gaznik, lampy nie mam niestety a jak chcecie zdjecie komory i samego zaplonu to wysle dzisiaj moze cos z tego zobaczycie

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
foty wysle pozniej bo kolegi narazie nie ma, a napisał mi ze gdzies pojechał i ogarnął temat
''Usterka była dość błacha..przy zmianie kopułki okazało sie ze nowa ma nieco inaczej ustawiony palec i iskra łapała za sam róg tej blaszki co jest na paluchu. Trzeba bylo przestawić odrobinę zapłon i już wszystko gra''

Do góry Bottom