• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Usterka licznika VW GOLF IV, wskazówki wariują.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Hej,

Dzwonił do mnie klient, że ma problem z licznikiem w swoim VW GOLF IV z silnikiem 1.4L, usterka polega na tym, że podczas jazdy nagle zatrzyma się wskazówka obrotomierza, lub całkowicie inną wartość pokazuję, dzieję się to na wszystkich wskazówkach, nie wiem czy również na tym wyświetlaczu też ma jakieś błędy czy tylko wskazówki..

Zastanawiam co w takiej sytuacji zrobić, klient ma dopiero do mnie przyjechać w Poniedziałek lub Wtorek, ale był już u 2 innych mechaników i komputer diagnostyczny żadnych błędów nie pokazywał, wiec pewnie jest uszkodzony licznik, no i zastanawiam się czy da radę go jakoś naprawić posiadając jedynie diagnoskop v-scan ds936, czy może należy cały licznik wymienić na nowy, lub oddać go do naprawy ?

Również myślę, o immobilizer, czy po zmianie licznika na nowy z innego autka wszystko będzie dobrze działało, czy należy przeprowadzić jakaś adpatacje czy coś ?

Może powinienem się zaopatrzyć w jakiś kabel i oprogramowanie typu: vag commander ?

A może to jakaś nietypowa usterka i mieliście już coś podobnego ?

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc :)

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
najtaniej wyjdzie wstawić sprawny licznik ale musisz ustalić jakie tam jest immo
na początek sprawdź zasilanie licznika

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Dzięki bardzo :)

Jak przyjedzie klient to sprawdzę zasilanie, zobaczę czy jest MASA itp..

Golf 4 jest z roku 1999, wiec pewnie tam siedzi IMMO 2..

Zastanawia mnie jedynie czy zrobi to mój diagnoskop (Viaken v-scan ds936), tzn czy będę mógł przeprowadzić adaptację i później zaprogramować kluczyki, tak aby wszystko śmigało :)

Pozdrawiam.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Potrzebuję znać PIN tego nowego licznika ?
Dlatego się zastanawiam czy mój diagnoskop wyciągnie mi PIN z licznika, czy muszę się zaopatrzyć w np.: vag commander (~80 zł) ?

Czyli robię coś w tym stylu:
1. Demontaż starego licznika.
2. Zakup nowego licznika.
3. Montaż nowego licznika.
4. Pobranie pinu z nowego licznika.
5. Programowanie..

Tyle ?

Czy licznik może być pierwszy lepszy z tego samego roku, czy muszę szukać aby była identyczna firma model, czy to już obojętne ?

No i czy ten Vag Commander sobie poradzi w wersji 1.4, nie chce kupować innej wersji (bo sporo droższa, no chyba, że wymagana) a coś takiego będę musiał wykonać może kilka razy w roku.. :)

Pozdrawiam.

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
kup najprościej identyczny licznik co jest teraz w autku,odczytujesz pin,dopisujesz transpondery i ster silnika
vag-tacho odczyta pin i dopisze transpondery
vag-com dopisze ster silnika
commandera nigdy nie posiadałem więc się nie wypowiadam

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Ja przy pomocy takiego kabla zmieniłem licznik VDO to znaczy ze kupiłem licznik o tych samych numerach i przegrałem wsad odbyło sie to bez zmiany transporderów w kluczykach

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Ok, ok..
A czy przy użyciu tego kabla co pokazałem wyżej (z allegro) "Vag Tacho 3.01" będę mógł dopisać ster. silnika ? w programie vag-com, czy tu już muszę mieć inny kabel potrzeba ?

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Ok, gdzieś doczytałem, że mogą być problemy z niektórymi sterownikami (na pewno działa dobrze VDO), ale jako do warsztatu to sobie kupię i vag-com'a i vag tacho.. 140 zł za 2 urządzenia, a na pewno nie raz się przydadzą :)

Wybrałem takie:

http://allegro.pl/interfejs-ch340-vag-kkl-vw-skoda-seat-obd2-w24h-pl-i4765022512.html
http://allegro.pl/nowosc-interfejs-vag-tacho-usb-3-01-opelreader-i4765020663.html

Mam nadzieję, że będą OK :)

Doczytałem również, że ten licznik może tak chodzić przez uszkodzenie czujnika w skrzyni biegów tego impulsatora..
Zastanawiam się czy da się go jakoś zdiagnozować, tzn myślałem aby podnieść go na podnośniku wrzucić bieg, tak aby pokazywało jakąś prędkość i sprawdzić napięcie na tym impulsatorze..
Ewentualnie zdemontować go całkowicie ze skrzyni podać napięcie i za pomocą miernika sprawdzić (wersja w 1 osobę) go, jakie napięcie wychodzi :)

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
jak przegrasz cały wsad nie musisz dopisac sterownika do immo w liczniku. Chyba ze odczytasz pin dograsz nowe klucze to przy pomocy vag com musisz w sterowniku silnika w adaptacjach dopisac sterownik do immo. Pisałes ze nie działa obrotomierz a ten bierze sygnał z sterownika silnika. Jak kiedys u mnie w octavi nie działały wszystkie wskazniki posiłkowałem sie tym tematem http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=19655 lecz to był licznik bez can z 919 w srodku numeru licznika w golfie z 1999r moze tez siedziec licznik bez magistrali can liczniki z can mają 920 w srodku numeru mozesz kupic licznik z anglika jak pzegrasz cały wsad to bedziesz miał wersje europejską zmieniasz tarczke od europy i wszystko działa.Licznik anglik od europy rózni sie jednym numerem w opisie licznika
1J0 919 931B anglik
1J0 919 831B europa

Ostatnia edycja:

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
sprawdz jeszcze kosc ktora jest na faktuchu kolo akumulatora czesto tam koroduja piny i pala sie zegary od tego

Do góry Bottom