• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Usuwanie DPF - co dalej?

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Nie oszukujmy się, nie są w stanie stwierdzić czy masz dpf czy nie, o ile zostawiłeś obudowę.
Wystarczy dobry wzrok, a i ślepy wyczuje ze DPF usunięty.
Diagnosta lub Pan Policjant przy kontroli ma obowiązek sprawdzić zadymienie, i tu problem sie rozwiązuje DYMOMIERZ.
Odkąd weszły nowe przepisy podczas okresowych przeglądów, przynajmniej raz w tygodniu montujemy nowy DPF . Katalizatory znacznie częściej, wczoraj do Forda Mondeo II 1,8 16V montowałem nowy, do tego nowa sonda itd. Klient w aucie miał wspawaną rurkę a sonda, z racji tego ze wycieli kat. razem z gniazdem, była w woreczku przyczepiona pod autem. Części , praca 1400 zł wartość auto 1350 zł O...! sory teraz 2750zł

W 2040 niebedzie silnikow spalinowych. A jakie będą?

Wodorowe..... :cool:

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wieśwagena robią Słowianie??? a to oni oszukiwali na normach spalin. Jeden sofcik do homnologacji a drugi do użytku codziennego. Jeśli chodzi o badanie techniczne auta to zauważyłem, że diagności przed wjazdem na halę pytają czy diesel, jeśli tak pedał w podłogę i patrzą czy puści bąka. Jak nie puści przechodzi, jak puści wyciągają dymomierz , żeby mieć wydruk wrazie ,,W'' Śmieję się z tego bo mogę zrobić moda pod badanie, żeby przeszedł a potem wrzucić taki jak chcę ;) jak Słowianie z VW :D Puki co to stacje nie są w stanie wyłapać dpf i egr off, chyba, że ktoś spawa jak pi...a, bo nie raz widziałem takie kwiatki...

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Puki co to stacje nie są w stanie wyłapać dpf
Na szczęście są i to robią, ci bardziej świadomi. Dodatkowo kontrolują toksyczność spalin analizatorem pięciogazowym. Chociaż nie muszą NOX nie jest ( chyba ) jeszcze wymagane.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Stacje mimo tego ,że kontrolują mszą jeszcze przynościć dochód a spełnij wszystkie warunki do badania emisji jak stoisz w kolejce pół godziny ;) Myślę, że jakkolwiek będzie damy radę :D

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Już niedługo, jak kontrola wykaże ze diagnosta nie sprawdził któregoś z obowiązkowych punktów, lub po prostu przymkną oko, będzie traktowany jak przestępca o utracie uprawnień nie wspomnę. My mamy takiego diagnostę u którego sprawne auta nie przechodzą :), taki osrany jest.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Przesiądziem się na kunie albo krowy , ale one też emitują co :D

toomii76 podobno jest to bardzo znaczna emisja :D tylko czekać kiedy krowy oprócz kolczyków bedą miały katy, adblu, sradblu przy d... :D a samoloty se latają i z góry na nas sra...ą, spalając ogromne ilości paliwa...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
może samo bydło hodowlane nie produkuje więcej dwutlenku wegla niż wszystkie pojazdy, ale w połączeniu z całą infrastrukturą podtrzebną do ich hodowli napewno jest na pierwszym miejscu.

tak gdzieś czytałem kiedyś :) a ile w tym prawdy? sam wyliczyć nie potrafię :(

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Dobry warsztat się musi brudzić, bo jest przemiał.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Wszyscy psiocza na te dpfy, a co hybrydki czy elektryki są takie cacy. Patrząc co się dzieje przy produkcji ogniw, a o utylizacji nie wspomne. Zabaczymy co za kilka lat stanie sie z beczkami wrzuconymi do bałtyku jak to ruscy utylizowali broń chemiczną adolfa. A o chemtrails nie wspomne. Piepsza bzdury w prasie, tv podpuszczając tych z wiejskiej.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
amen...

czy ekologiczna jest produkcja aut, elektroniki i agd o tak krótkiej żywotności??? czy to tylko zwykły biznas???

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
Wszyscy psiocza na te dpfy, a co hybrydki czy elektryki są takie cacy. Patrząc co się dzieje przy produkcji ogniw, a o utylizacji nie wspomne. Zabaczymy co za kilka lat stanie sie z beczkami wrzuconymi do bałtyku jak to ruscy utylizowali broń chemiczną adolfa. A o chemtrails nie wspomne. Piepsza bzdury w prasie, tv podpuszczając tych z wiejskiej.

elektryki są cacy tylko trzeba ze 2 elektrownie atomowe w Polsce :)

A o chemtrails nie wspomne. .

chemtrails ? tego tematu nie przerabiałem ale jutro mam auto pod znaku cipy więc może się uda ;)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Mogą być jądrowe tylko zakaz dotykania przełącznika AZ5. A co do pdf ów, dpf i f ap to mam klienta z pugiem. Na regale lezy kpl fap i ster. Wpada podmianka 30 min pinśdzieaiat zlotych i tak.kilka razy w roku bo czesto jezdI do Austrii

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Do dziś pamiętam jak.kazali pic płyn Lugola to był mój pierwszy kieliszek w zyciu

Ja wygrałem w losowaniu fotowoltaniki z gminy. Dach mam wschód zachód. Spece znaleźli mi miejsce w sadzie i stwierdzili, ze trzeba wyciąć 5 drzew. Po 3 min juz ich nie bylo

Do góry Bottom