• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszczelka pod głowicą Seat Ibiza 1.6

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Witam Mam taki problem przyjechało do mnie auto seat ibiza 1.6 w którym była wymieniana uszczelka pod głowicą od tego czasu auto kopciło na niebiesko i brało olej robiło nagar na świecy 4 cylindra. Sciągnołem głowice i nie widziałem przerwanej uszczelki na kanale olejowym jak myślicie czy to było przez uszczelkę źle założoną czy przy poprzednim planowaniu padły uszczelniacze w głowicy.

A

autozibi

Nie sądzę aby uszczelniacze miały taki wpływ . Sprawdź czy tuleja cylindra jest w porządku .
Po za tym do sprawdzenia otwory pod śruby głowicy .
Po za tym głowica jest do sprawdzenia i płaskość głowicy .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam Mam taki problem przyjechało do mnie auto seat ibiza 1.6 w którym była wymieniana uszczelka pod głowicą od tego czasu auto kopciło na niebiesko i brało olej robiło nagar na świecy 4 cylindra. Sciągnołem głowice i nie widziałem przerwanej uszczelki na kanale olejowym jak myślicie czy to było przez uszczelkę źle założoną czy przy poprzednim planowaniu padły uszczelniacze w głowicy.
Co do równości głowicy Zibi dobrze radzi , tuleja może mieć rysy jeśli partacz nie przedmuchał głowicy po planie sprężonym
powietrzem . Opiłki potrafią uszkodzić też prowadnice zaworu , olej i brud w otworach bloku na śruby rozsadzi blok na
zewnątrz . Skłaniam się do tego że głowica powiększyła rysę , lub pękła przy złym dociąganiu .

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Nie ma takiej możliwości żeby olej dostawał się kanałem olejowym do komory spalania po przez uszczelkę.Silnik pewnie przegrzany i z tąd wymiana uszczelki.Pierścionki się zapiekły.Zawsze przed zrzuceniem głowicy mierze ciśnienie sprężania.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ciśnienie sprężania ci nie powie jkai jest stan pierścieni zgarniających, a to one mogą powodować przedostawanie się oleju...

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Głowica poszła do firmy na sprawdzenie szczelności. Rys nie ma na cylindrze .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jeśli się zawór wypali to silni kuleje tak?więc wtedy nawet na próbie olejowej ciśnienie nie podskoczy.
W grudniu 92 wiozłem czapę od 626 d . kumplowi , on szlachtował auta , ja składałem karoserie powypadkowe . Po ciągu wycinałem
całe kawałki i spawałem (cały szrot do dyspozycji ) . Głowica miała pęknięcie , frezowałem kanały z zewnątrz głowicy ,spawałem
od środka na zewnątrz . Po dwu latach auto kupił Czech , po roku wrócił mazdziną szukać u nas aut . Nigdy nie mówi się nigdy
nie możliwe , jak pisze kris .

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Mechanikę trzeba rozumieć.Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedz samspec13,szczególnie dotyczącą tematu.Według ciebie w kanale olejowym jest większe ciśnienie jak w komorze sprężania?

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
A więc w głowica poza tym że była bardzo krzywa nie była w złym stanie ale Prowadnice zaworowe z uszczelniaczami zostały wymienione. Natomiast pierścień olejowy w złym stanie zastanawiam się tylko dlaczego na tym jednym tłoku poszedł ten pierścień

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
A więc w głowica poza tym że była bardzo krzywa nie była w złym stanie ale Prowadnice zaworowe z uszczelniaczami zostały wymienione. Natomiast pierścień olejowy w złym stanie zastanawiam się tylko dlaczego na tym jednym tłoku poszedł ten pierścień
Może wina materiału , po 40 000 km Scenic dci -poszły satelity , wżery materiałowe .

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Dobra wszystko poskładane ale Co MASAKRA poszła woda do oleju tylko dlaczego. Głowica po planowaniu sprawdzeniu szczelności dociągałem 40 NM i 90 stopni tak sobie myślę czy słabo dokręcona głowica czy coś poszło pękło tylko dlaczego

Ostatnia edycja:

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
silnik 1.6 8v 101Km na wielopunkcie zastanawiam się czy wystarczy dociągnąć czy trzeba zrzucąć czapę. Balem się mocniej dociagnać żeby nie urwać śrub zostawiłem stare bo nowe przyszły z hurtowni złe a auto musiało dzisiaj wyjechać więc poskladałem na starych:( głupota moja

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
silnik 1.6 8v 101Km na wielopunkcie zastanawiam się czy wystarczy dociągnąć czy trzeba zrzucąć czapę. Balem się mocniej dociagnać żeby nie urwać śrub zostawiłem stare bo nowe przyszły z hurtowni złe a auto musiało dzisiaj wyjechać więc poskladałem na starych:( głupota moja
Jeśli producent uszczelki nic nie zaleca 40 Nm i 2/90 stopni .

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
dokręcanie głowicy dla tego silnika to 40Nm-60Nm-90*-90*
źle dociągnąłeś głowicę i efekty masz

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Człowiek jak weźmie za dużo na głowę rzeczy to później efekt jest Jutro dociągnę głowicę i zobaczymy

A

autozibi

Człowiek jak weźmie za dużo na głowę rzeczy to później efekt jest Jutro dociągnę głowicę i zobaczymy

Zdejmuj głowicę , załóż ponownie nową uszczelkę , sprawdź płaskość kadłuba i dopiero załóż głowicę i ją dokręcaj .
Teraz samo dokręcenie głowicy już ci nic nie pomoże .

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Nowa uszczelka Nowe Śruby i autko jeździ. Dzięki pozdrawiam

Do góry Bottom