• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzenie panewek

Znaczny

Początkujący
Punktów
1
Witam wszystkich.
Jestem tu nowy i nie jestem mechanikiem zawodowym tylko amatorem
z nikłym doświadczeniem czyli sam naprawiam swoje auta.
Kupiłem mazdę premacy sprowadzoną z Niemiec, w której jak się okazało był olej o konsystencji mazutu
i takowej barwie. Po wymianie oleju silnik zaczął cykać i puszczać niebieskiego dymka, co z czasem
zmieniło się w totalną zadymę i konkretne stukanie. Dymienie ustało po wymianie pierścieni choć wcale nie były bardzo zużyte tylko zgarniające totalnie zaklajstrowane. Niestety przy okazji wyszło, że panewki
pierwszego korbowodu są totalnie wyszlifowane z wyściółki czy jak to tam się zwie, a korba już chyba nie nadaje się do szlifu.
I tu moje pytanie. Jaka może być przyczyna takiego zużycia panewek które się nie zatarły bo zamki
były nienaruszone i nie nosiły znaków obracania się. Jest to pierwsza korba najbliżej pompy oleju,
a zużycie panewek na pozostałych korbach niemierzalne w warunkach garażowych. auto miało teoretyczny
przebieg potwierdzony wydrukiem z tiv-u z roku poprzedzającego zakup 138000.
Potrzebuję konkretnych, logicznych odpowiedzi ponieważ od tego zależą koszta i opłacalność przedsięwzięcia.
Nie chce wymienić wału który zostanie uszkodzony z powodu nieusuniętej usterki.
Z góry dziękuję za pomoc.

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
czy korbowód uszkodzony? wał korbowy należy pomierzyć mikrometrem i musiałbyś mieć dane czy nadaje się do szlifu jeżeli był olej jak piszesz to nie wiadomo czy nie są przytarte wałki rozrządu trzeba to sprawdzić , jak wymieniałeś pierścienie to nie widziałeś panewek? , panewki główne w jakim stanie?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Niemiaszki po gwarancji nie wymieniają oleju. Teraz albo rem. kap. albo drugi silnik.

Znaczny

Początkujący
Punktów
1
czy korbowód uszkodzony? wał korbowy należy pomierzyć mikrometrem i musiałbyś mieć dane czy nadaje się do szlifu jeżeli był olej jak piszesz to nie wiadomo czy nie są przytarte wałki rozrządu trzeba to sprawdzić , jak wymieniałeś pierścienie to nie widziałeś panewek? , panewki główne w jakim stanie?

Korbowód nie nosi widocznych śladów uszkodzenia.
Jak wymieniałem pierścienie to właśnie wyszedł ten problem.
Naprawiłem prowizorycznie ale temat powrócił.
Uszkodzone są tak jak pisałem panewki pierwszego korbowodu i korba ale
ona się przytarła z powodu braku wyściółki na panewkach.

kup drugi silnik.
Tyle to wiem sam.

Niemiaszki po gwarancji nie wymieniają oleju. Teraz albo rem. kap. albo drugi silnik.
Bardzo rzeczowa porada.

Znaczny

Początkujący
Punktów
1
No to o czym temat? Albo generalka albo drugi słupek. Jak będziesz podchodził jak pies do jeża to sobie długo nie pojeździsz. Ktoś nalal gówna do silnika albo zmienial olej co 50tys, i silnik jest zarzniety.

Temat w tym, że walnięte są panewki pierwszego korbowodu. Od jakiegoś gówna albo niewymiany oleju
poszły by wszystkie. Nie pytałem o sposoby naprawy tylko o możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy.
I tyle.

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
pisałem Ci wcześniej sprawdzić wałki bo mogą być wytarte jeżeli wał wytarty i nie trzyma wymiaru to jak inni radzą wymienić silnik ,nie piszesz jaki to silnik ale do mazdy są nie drogie bo już poniosłeś koszty wydając na pierścienie uszczelki a efekt jest słaby

Znaczny

Początkujący
Punktów
1
Dzięki za szczere chęci ale tak jak pisałem, zużycie pozostałych panewek w stosunku do nowych jest niemierzalne dobrej jakości suwmiarką. Reszta
silnika jest całkowicie sprawna. Pierścienie musiałem zrobić bo mazdy tak mają
że jak się nie wymienia oleju to się zaklajstrują. Wymiana silnika nie wchodzi w
grę bo mogę kupić coś gorszego i nie mam znajomego mechanika który zrobi to za przysłowiową flaszkę. Szkoda kasy. Jedyna opcja to wymiana wału na używany po szlifie i nie chcę żeby z powodu przegapienia czegoś istotnego nowy wał również został zniszczony.
Pytanie nadal aktualne.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
hej wydaje mi się że opłacalność naprawy tego silnika będzie dyskusyjna( stąd już tylko krok do nieopłacalna ale oczywiście to twoje oczy widzą i ty podejmujesz decyzje)
co do uszkodzeń wału - to że tylko 1 panewka zużyta nie oznacza że sobie możesz ja pojedyńczą wymienić tylko wał trzeba szlifować cały.
2 sprawa - jak wyglądają wałki rozrządu - bo mogą być takie same kwiatki jak na dole - wtedy co ? wymiana ? a jak w głowicy porobiło się kuku to głowice też a jak już porobisz remoncik i poskładasz to się okaże że gdzieś kanały olejowe pozatykane i silnik będzie pracował 20 min i koniec- noo chyba że w ramach rozrywki rozbierzesz wszystko na czynniki pierwsze i mycie dokładne - ja bym odpuścił ten temat i kupił silnik na wymianę z gwarancją rozruchową.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
No ale, kto bogatemu zabroni :)
dokładnie, choć czasem co tanio to drogo, z 2 str. jak przyjdzie koledze czekać z m-c na mechanika żeby to ogarnął to się nie dziwię że próbuje - czym czym byle jeździło( że o kwestii $$$ nie wspomnę)

Znaczny

Początkujący
Punktów
1
hej wydaje mi się że opłacalność naprawy tego silnika będzie dyskusyjna( stąd już tylko krok do nieopłacalna ale oczywiście to twoje oczy widzą i ty podejmujesz decyzje)
co do uszkodzeń wału - to że tylko 1 panewka zużyta nie oznacza że sobie możesz ja pojedyńczą wymienić tylko wał trzeba szlifować cały.
2 sprawa - jak wyglądają wałki rozrządu - bo mogą być takie same kwiatki jak na dole - wtedy co ? wymiana ? a jak w głowicy porobiło się kuku to głowice też a jak już porobisz remoncik i poskładasz to się okaże że gdzieś kanały olejowe pozatykane i silnik będzie pracował 20 min i koniec- noo chyba że w ramach rozrywki rozbierzesz wszystko na czynniki pierwsze i mycie dokładne - ja bym odpuścił ten temat i kupił silnik na wymianę z gwarancją rozruchową.

Czy wy czytacie cały text czy tylko temat.
Wał -100 panewki 200 szlif 300 razem 600.
Słupek nieznanej jakości 1000 przesyłka 150 pazerny mechanik 600 materiały eksploatacyjne i uszczelki
może ze 150 - razem 1900 . Masz rację racze nie opłacalne. Jak byś przeczytał to już pisałem, że wał do szlifu.
Pisałem również, że wszystko reszta sprawne.
PYTANIE:
JAKIE MOGĄ BYĆ PRZYCZYNY USZKODZENIA PANEWEK TYLKO NA JEDNYM KORBOWODZIE.
Nie interesują mnie wasze opinie co się opłaca i jak to naprawić.

Nie będę czekał na mechanika bo nie dam się orżnąć. Jak na razie wszystkie swoje samochody naprawiałem
sam. Nie potrzebuję samochodu do pokazywania tylko do jeżdżenia do pracy więc minimalizuję koszta,
a moje dotychczasowe kontakty z mechanikami uważam za totalne porażki.

Ostatnia edycja:

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Ja bym za 600 tego nie zrobił, taniego masz mechanika, a tak poza tym jeżeli uważasz ze mechanicy chcą cię ORŻnĄĆ to co tu robisz??? Szukasz pomocy u mechaników, którzy swoja ciężką pracą zarabiaja na chleb? Dla mnie pomoc dla Ciebie i wszystkie sugestie powinny być w tym momencie zakończone

Znaczny

Początkujący
Punktów
1
Przyczyna brak odpowiedniwgo smarowania. Prawdopodobnie przytkany kanal olrjowy...

No i o takie właśnie odpowiedzi mi chodzi. Pytanie uzupełniające:
Kanał olejowy leci przez środek wału i zygzakiem przez każdą korbę. Średnica otworów na olej do panewek 5mm,
otwory po jednym na panewkę. jest to pierwszy korbowód więc główny kanał drożny, a przechodzi przez pierwszą korbę więc zostają do zatkania dwa otworki fi 5 i dł.1cm. Co mogło zatkać takie otwory. Na pewno nie nagar bo
inne też by ucierpiały.

Do góry Bottom