• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzenie silnika 1.9sdi - rozrząd.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Cześć, mam nietypowy przypadek w silniku 1.9 SDI ASY, po 2 miesiącach jazdy klientowi przeskoczył pasek rozrządu na wale korbowym o 2 zęby.
Gdy rozkręciłem pokrywy rozrządu, pasek pasował w znaki i blokady na wałku i pompie wtryskowej, na wale był przestawiony, pasek napięty na znak w napinaczu, wszystkie rolki luźno się przekręcają, w momencie odkręcenia pokrywy zaworów zauważyłem pękniętą szklankę popychacza na pierwszym cylindrze.
Zastanawia mnie czy jest możliwość, że to właśnie ta szklanka zablokowała rozrząd, a pasek przeskoczył, tak jak podejrzewam ?.
Tym bardziej, że w tym układzie dość dużo jest rolek, wiec pasek jest w wielu miejscach "dociśnięty" rolką.
Nie jest to mój pierwszy zrobiony rozrząd, bo mam takich jak i innych może z 200-300 zrobionych, a ten mam pierwszy z taką sytuacją.

Wyraźcie swoją opinię na ten temat.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
zależy jak jest pękniętą ta szklanka. jakieś zdjęcie?

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Nie mam zdjęcia, ale pękła w taki sposób, że górna części popychacza odpadła od dolnej części i się wyslizgnela pod wałkiem.
Także grubość tej górnej części to ok. 3mm

Ostatnia edycja:

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Popychacz rozwalony bo na tym tłoku kolizja sprawdź dolne koło czy nie poluzowało śruby i wywaliło klina

Do góry Bottom