• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzony gwint korektora siły hamowania

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Po kilku latach już ich nie odkręcisz, szlag je trafia od utleniania się.
Automatyczne połączenie postów:

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Pewnie, że tak. Argumenty z serii - bo takie były w fabryce, można sobie włożyć :D

Ogólnie są bardziej wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, można to później normalnie zdemontować, nie utleniają się ... kiedyś rdza też je dopadnie, ale to kiedyś.

Minusem jest kwestia posiadania sprzętu, mocne prasy do końcówek oraz wyginarki, w rękach już ich nie uformujesz.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ja miedź koncowke podgrzewam palnikiem. Robi sie miekka i pięknie sie formuje a za godzine spowrotem juz jest twarda. Znam to bo lutuje na twardo sporo pierdół

wad53

Uczestnik
Punktów
0
Tak tłumaczy dlaczego nie stosuje się przewodów miedzianych podręcznik WKŁ "Obecnie odchodzi się od stosowanych dawniej rurek miedzianych, z uwagi na ich utwardzanie pod wpływem odkształceń. Ta własność może być przyczyną ich pękania pod wpływem drgań." Teraz montuję sobie miedziane ale za jakiś czas zmienię na stal.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Tak ogólnie co jest nie tak z miedzianymi poza tym że na złomie kosztują więcej niż stalowe i nie rdzewieją?
Mędrcy tego świata twierdzą że miedź"pracuje" czyli rozszerza się gdy naduszasz na gej hamulca :D

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Nigdy w życiu nie widziałem pękniętej miedzianej rurki hamulcowej, a miałem już na garażu auta, które mają założą miedź od 10+ lat.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Chyba 4 lata temu zmieniałem w jednym samochodzie na miedziane, jak na razie zrobiła się tylko patyna, żadnej mocnej korozji. Czy odkręcić się da nie wiem, raczej częściej niż raz na 10 czy 20 lat się tego nie robi.
Po kilku latach już ich nie odkręcisz, szlag je trafia od utleniania się.
Za to stalowy pewnie po kilku latach odkręcisz bez problemu... A będziesz go musiał odkręcić bo zgnił i trzeba go znowu wymienić :D
Mędrcy tego świata twierdzą że miedź"pracuje" czyli rozszerza się gdy naduszasz na gej hamulca :D
Tak jak każdy istniejący materiał. A to czy trochę bardziej czy trochę mniej od stali to raczej nie ma znaczenia, i tak w układzie najsłabszym ogniwem będą przewody elastyczne albo uszczelnienia pompy/zacisków. Jak coś puści to guma a nie metal. No chyba że to będą stalowe przewody, wtedy mogą puścić jak zgniją.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jak coś puści to guma
To weź to im wytłumacz... Mądremu wystarczy słowo a głupiemu to nawet referat za mało... Jako ciekawostkę dodam że rurki hamulcowe w audi są w ocynku, mimo to niestety podczas wymiany wężyka kilka lat temu w audi nr1 musiałem zniszczyć rurkę i założyć miedź bo po 20 latach tak się gwint zażarł że nie chciało puścić

botek

SuperMechanior
Punktów
96
My na praktykach zawsze robimy z miedzi ale z atestem, na folii pisze: "grubość ma znaczenie". Za kiepskie zakucie mamy zawsze reprymendę i poprawkę, zwłaszcza jak zapomnimy założyć końcówki.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
My na praktykach zawsze robimy z miedzi ale z atestem, na folii pisze: "grubość ma znaczenie". Za kiepskie zakucie mamy zawsze reprymendę i poprawkę, zwłaszcza jak zapomnimy założyć końcówki.
Jak chcesz być mechanikiem to się tego dobrze naucz bo jak popełnisz taki błąd w samochodzie klienta to dostaniesz coś więcej niż reprymendę :D

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Pan nam mówi, żeby się uczyć bo kiedyś być może trzeba będzie teściowej samochód naprawić.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
trzeba będzie teściowej samochód naprawić
To akurat jest dwuznaczne :) z jednej strony pan was uczy żeby nie popełnić gafy przy naprawie hamulców ale w niektórych przypadkach gafa jest wskazana jeśli masz wredną teściową :bored: tak sobie myślę że może następnym razem wstaw tutaj i pokaż jak wyglądają te rurki które zarabiasz to je zweryfikujemy

Do góry Bottom