• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[v40, 1,9D 115km, 2004r.] Głośna praca po wymianie rozrządu.

Gelo2104

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Kock
www.profistudio.net
Pany za mechanika się nie uważam, ale po mechanikach robotę poprawiałem. :). Właśnie głównie w renatach się miłuje i po raz pierwszy taka zagwostka. Oczywiście zdjęcia porobię.

Ostatnia edycja:

Gelo2104

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Kock
www.profistudio.net
W sumie masz rację to nie mechanicy. Dlatego ja się za mechanika nie uważam, po prostu wiem o co chodzi i robię. Tym samym schematem dysponuję. Na ten moment muszę inną robotę skończyć więc to odpuszczam. Ale docelowo rozbieram i jeszcze raz sprawdzam i oczywiście po blokadach. Blokadę posiadam od 2,0 benzyny więc trzpień wkręcany powinien pasować. Dodatkowo porobię zdjęcia. Jeśli będzie to samo podjadę na kompa, zresztą i tak muszę podjechać bo poduchy się świecą.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Do tego silnika są 2 rodzaje rozrządu z tego co pamiętam, różnią się średnicą rolek [napinacz i pompa wody] i długością paska. Wał możesz zablokować śrubokrętem.

Kiedyś robiłem rozrząd w takim silniku i po ustawieniu na znaki silnik się blokował [koło wałka rozrządu było inne :)]

Ostatnia edycja:

Gelo2104

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Kock
www.profistudio.net
Sam napinacz nic nie wniesie, ale pompa wody już tak. Jak będę rozbierał zmierzę średnicę rolki na pompie. Pasek sprawdzałem jest taki sam.

topsped

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Koszalin
A tak tylko zapytań jak zablokowała wał? Żeby odkręcić kolo pasowe. Po wymieni pompy układ odpowietrzyłeś?

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Odkręcasz zaślepkę z przodu po prawej stronie[e12 lub e14 nasadka] i tam wsadzasz blokadę [ucięty śrubokręt] 8mm jak dobrze pamiętam. Koło pasowe odkręcam zawsze kluczem pneumatycznym :) Układ odpowietrzam zalewając zbiorniczek do max i zostawiam aby pochodził bez korka do momentu jak będzie leciało ciepłe powietrze w kabinie.

9724584100_1316630923.png

topsped

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Koszalin
A jaki to ma związek z twardą pracą silnika? Oczywiście mowa o pompie wody.
A taki że jeden as odkrecił czujni z koła zamachowego i zablokował pretem o wieniec wał. Dalej dopowiec sobie sam.

Odkręcasz zaślepkę z przodu po prawej stronie[e12 lub e14 nasadka] i tam wsadzasz blokadę [ucięty śrubokręt] 8mm jak dobrze pamiętam. Koło pasowe odkręcam zawsze kluczem pneumatycznym :) Układ odpowietrzam zalewając zbiorniczek do max i zostawiam aby pochodził bez korka do momentu jak będzie leciało ciepłe powietrze w kabinie.

Wyświetl załącznik 19219
Tam są dwa odpowietrzniki i góry przy chodnicy i na wejściu do nagrzewnice.

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ale
A taki że jeden as odkrecił czujni z koła zamachowego i zablokował pretem o wieniec wał. Dalej dopowiec sobie sam.
Ale ja się pytałem co ma do tego pompa wody bo pisałeś coś o odpowietrzaniu układu, nie napinaj się tak chopie.

Gelo2104

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Kock
www.profistudio.net
Wg mnie układ jest odpowietrzony. Ogrzewanie działa a chłodnica po czasie robi się ciepła. Jutro założę blokadę i zobaczę jak koło od wałka się ułoży i będzie wiadomo czy rozrząd ok.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Do tego silnika są 2 rodzaje rozrządu z tego co pamiętam, różnią się średnicą rolek [napinacz i pompa wody] i długością paska. Wał możesz zablokować śrubokrętem.

Kiedyś robiłem rozrząd w takim silniku i po ustawieniu na znaki silnik się blokował [koło wałka rozrządu było inne :)]
Dokładnie, miałem to samo.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
No ok ale kąta wtrysku to on (ten pasek) nie może zmienić, to fizycznie nie możliwe, przyznasz? Nie w CR. Na pompie może i tak.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
No ok ale kąta wtrysku to on (ten pasek) nie może zmienić, to fizycznie nie możliwe, przyznasz? Nie w CR. Na pompie może i tak.
Miałem wrażenie że za chwilę pasek się zapadnie lub wystrzelił w powietrze. Żaden ster tego nie wysteruje, może źle ująłem, ale chodzi tu o kąt wtrysku.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A mnie się wydaje że to jednak niemożliwe, co nie znaczy że nie mogę się mylić.

Gelo2104

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Kock
www.profistudio.net
Do tej pory ustawiałem na oko i problemów nie było. No chyba ze byłby mocno za luźno to wtedy by skakał. Nie twierdzę ze to idealny sposób, ale jak się nie ma odpowiedniego urządzenia to musi wystarczyć.

Gelo2104

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Kock
www.profistudio.net
Więc. Po włożeniu blokady na wał, trzpień 8mm mam luz na ok 1,5 ząbka na wale. Kręcąc w prawo do momentu zblokowania znak na wałku jest przestawiony o jeden ząbek w prawo(znak na wałku z prawej strony znaku na kole). Czy trzpień jest za cienki? Czy jest po prostu o ząbek przesunięcie.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Więc. Po włożeniu blokady na wał, trzpień 8mm mam luz na ok 1,5 ząbka na wale. Kręcąc w prawo do momentu zblokowania znak na wałku jest przestawiony o jeden ząbek w prawo(znak na wałku z prawej strony znaku na kole). Czy trzpień jest za cienki? Czy jest po prostu o ząbek przesunięcie.
I wyszło, musi być na znakach, ustaw tak jak znaki info i zrób dwa obroty wałem.

Do góry Bottom