• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

vectra b 1.6 16v 97r pomocy kopci na zimnym

alanek1-13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
sosnowiec
Witam
Jestem tu nowy i z góry przepraszam jak coś nie tak pisze
mam problem z moją vectrom 1.6 16v 97r benzyna i już zgłupiałem na zimnym silniku kopci na biało falują obroty jak sie zagrzeje do 80 stopni kopcenie ustaje natomiast czasem falują obroty i szarpie nią byłem na serwisie wstepnie pogłaczyli kompa nic niepokazał i zrobili test uszczelki pod głowicą co wykazało ze jest cała wymieniłem w niej świece bo mi ktos tak doradził co dziwne były włozone 4 elektrodowe a na 2 elektrodowych samochód nieodpala stare świece były calkiem wypalone i jakiś siwy osad na nich był bardzo prosze o pomoc bo niestety w sosnowcu ciężko o dobrego mechanika

dodam że oleju niebieże płynu też nie

Ostatnia edycja:

alanek1-13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
sosnowiec
Jednak zdecydowałem że wymienię uszczelkę pod głowicą + nowy rozrząd i teraz takie pytanie czy mogę oddać głowice tylko do planowania czy warto coś jeszcze zrobić z nią ??

znajomy doradził wsypać proszek do uszczelniania chłodnic i pomogło na 3 dni

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
po wsypaniu proszku teraz wymyj dokladnie ukad chlodzenia ;)
jak juz dajesz do planowania to popros o sprawdzenie jej szczelnosci zeby po zalozeniu uszczelki bylo to samo :(
dotarcie zaworow i ich sprawdzenie tez byloby na miejscu ;)

alanek1-13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
sosnowiec
Zaczełem rozbierać głowice i w kolektorze przepustnicy olej a w sumie to budyń olejowy na kolektorze ewidentnie widzać jak woda z kanalika wodnego dostaje się woda do cylindra wymyłem to wszystko powymieniam uszczelki i zobaczymy jak będzie może to być odma ?? i gdzie sie ona wgl znajduje albo pierśćionki ??

20150609046.jpg

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
olej to normalka jesli to tylko tzw film olejowy.
w sprincie byl problem bo dymil jak nieszczescie iw stawiano na turbo (biturbo).
okazalo sie ze puscila uszczelka na kol. dolotowym z kanalem wodnym.
po wymianie jak reka odjal :D

alanek1-13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
sosnowiec
poskładany teraz już wgl kaplica jak go odpaliłem kłęby białego dymu przegazowałem go do 7 zaczoł pluć na czarno pochodził tak z 10 min i troche się uspokoiło ale teraz kopci cały czas

alanek1-13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
sosnowiec
czego jeszcze sie dopatrzyłem to zawory są mokre z oleju i 3 wtrysk jest taki czarny nic rozbiore ta głowice zawioze do zrobienia i mysle że bd okej a jeszcze jedno pytanie czy po śćiagnięciu przepustnicy powinno sie ja programowac czy cos w tym stylu ??

Do góry Bottom