• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra b 2.0dti, 99r problem z elektryką.

wyder33

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam. Mam problem z Vectrą B z 99r 2 litry w dieslu. Problem polega na tym że jak włączę kierunkowskaz obojętnie który to przygasa m w rytm kierunków oświetlenie wewnątrz kabiny oraz podświetlenie wyświetlaczy. Jak włączę awaryjne to przygasa mocniej i dodatkowo słychać jeszcze jak by cykanie w głośnikach od radia i to też w rytm migania kierunków. Ostatnio co robiłem w aucie to wymiana spalonych żarówek w zegarach i poprawa zimnych lutów w sterowniku ABS bo nie działał teraz już działa. Problem występuje przy włączonym silniku jak i wyłączonym. Rzeczy które do tej pory sprawdziłem to punkty masy te które znalazłem czyli, w bagażniku przy lampach, w kokpicie za radiem, prawa lewa strona pod plastikami przy nogach pasażera i kierowcy, pod osłoną przy mocowaniu mcphersona pod maską.Wszystko poczyściłem i solidnie dokręciłem. Ładowanie z alternatora na klemach wynosi ok 14,5-14,6V bez obciążenia natomiast przy obciążeniu 14,1-14,2V więc alternator wydaje się być ok, akumulator ma dopiero 4 miesiące więc jego też raczej wykluczam. Gdzie jeszcze ewentualnie szukać przyczyny tego przygasania? Czy to może jakieś zwarcie a może jest gdzieś jeszcze jakiś punkt masy którego nie znalazłem? Czytałem też że może to być wina multitimera? Da się go jakoś sprawdzić? Bo w ciemno wymieniać mi się nie uśmiecha. Z góry dziękuję za sugestie gdzie jeszcze sprawdzić lub ewentualnie co wymienić.

Do góry Bottom