• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra B - X18XE

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Mam chęć kupić Vectrę jak w temacie skrzynia automat ok 1999-2000r po lifcie tak ok 10 000PLN jakie wasze opinie oczywiście sam sobie z naprawami poradzę. Ale jak to jeździ. Potrzebuje jako rodzinne nie wyścigowe autko.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Brat ma takie tylko w manualu i powiem tak spalanie na trasie Rzeszów-Nisko 5.5-6l na 100km (ale na tempomacie kiedy się da) auto nie zbyt skomplikowane, a jeśli chodzi i porady to www.vkp.pl i tam można znaleźć rozwiązanie na wszystko z tymi samochodami xD

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
no zerknę dzięki, tylko pewnie oni tam będą zachwalać tym czym smigaja

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Ale moich 2 braci mają takie vectry jedna 2.0 droga 1.8 (taka jaką chcesz kupić) i naprawy nie są skomplikowane wiem bo naprawiam je.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Blacha w po liftach już była OK. aczkolwiek wiadomo przy każdym aucie może trafić się rudzielec.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Powiem ci tak opel jako marka samochodu wywarł na mnie dobre wrażenie. Tojest naprawdę dobre auto, które ci posłuży długo i jak będziesz dbał to nie zawiedzie. Wiadomo ma też swoje minusy, to gdzieś pryszcz wylezie no i te sprężyny z tyłu, ale znalazłem na to sposób. montuje od opla kadeta kombi i zdają egzamin tym bardziej jeśli w bagażniku jest butla z gazem. A znów automat to piękna sprawa jeśli nim wcześniej nie jeżdził rzeżnik. Ja osobiście to przybieram się do lagunki rok 2000 z motorkiem 2.2tdi.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja w anglii mialem vectre b 1.6 16 v rok 1996, w sumie jeździlem nia 1,5 roku i przy zawieszeniu nic nie zrobiłem, a zawieszona jest z tylu i z przodu niezależnie, jezdzilem nia do pracy i w pracy (warsztat), w bagażniku przewoziłem wszystko od butli z propanem po silniki i skrzynie biegów, kiedyś nawet mialem na tylnym siedzeniu butle 15o l z ropą, samochód z tym silnikiem bardzo dynamiczny i szybki (200 km/h z 4 pasażerami) a przy tym ekonomiczny (5,5 l/100 km autostrada)
A teraz minusy; nie wiem jak inne silniki ale 1,6 16v ma skłonność do brania oleju mój dużo go palił, wymieniłem przez ten okres chłodnicę, cewkę zapłonową (3 razy)
przy blachówie nic a nic nie robiłem zero widocznej korozji. Duży minus tego auta to wymiana sprzęgła, widziałem jak taka czynnosc wygląda i nie życze tego nikomu no i wysprzęglik jest w jednym urządzeniu z łożyskiem oporowym i troche kosztuje. Ale ogółem fajne autko
Słyszałem że w silnikach 1.8 często sie psują pompy oleju

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
No dzięki, dzięki, Ja Arni chcę w automacie nie wiesz jak te skrzynki?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja tam za dużo automatów opla nie mialem na warsztacie wiec albo sie rzadko psują albo mało ich jest

S

S-LINE

omega V6 czy R6 a nawet R4 maja dobre automaty w 90% wina uszkodzen jest przyczyna uzytkownika typu brak wymiany oleju, agresywna jazda lub mocne przegazowanie zaraz po odplaeniu (uszkadza to sprzeglo hydrokinetyczne) Vectre z ASB mialem tylko jedna na naprawe i byla to tylko pierdola bo konwerter (sprzeglo hydrokinetyczne) byl juz po prostu zuzyty (nalot 379000km) wymiana na regenerowany i pan zamknal sie wkwocie 800zl skrzynie GM sa jednymi z najlepszych skrzyn na swiecie wiem co pisze bo siedze w tym na codzien w przeciwienstwie do slynnego ZF wykonanie czesci jest bardzo solidne...wiec smialo polecam opla z automatem...u mnie w rodzinie jest Vectra B tylko przed liftem 1.6 16v w automacie auto swietne do jazdy tam po prostu nic sie nie dzieje raz wymienialem olej w automacie od zakupu zrobilem rozrzad...przy zawieszeniu najczesciej padaja laczniki stabilizatora gumy stabilizatora i tylne tuleje plywajace...czyli niedrogie rzeczy...w silnikach 1,8jak i 2.0 tak jak pisal kolega arni_warbus pompa oleju pada poniewaz jest ona mocowana na wale korbowym w przeciwienstwie do niektorych 1,6 16v gdzie pompa byla na normalnym lancuszku... w 1,8 i 2,0 z rodziny 16 zaworowych glowna wada byl zbyt slaby wal korbowy...wiec mozesz kolego brac smialo vectre z silnikiem X16XEL o mocy 101 PS i bedzie to auto dlugo sluzylo

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Dzięki będę dalej się zastanawiał bo mocno się nie spieszy mi z zakupem auta.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
No tylko troszkę daleko 300km mam tak żeby obejrzeć, to by pasowało kupić. Albo kilka w tych okolicach poszukać i za jedną wycieczką sprawdzić.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
A może ktoś z forum jest z okolic i mógł by sprawdzić? xD

Do góry Bottom