• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra B

Yopel1987

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wschowa
Pomóżcie, codziennie do pracy dojezdzam 120 km w jedną stronę. Chciałem sobie sprezentowac Vectre B a jak wiadomo przy takich przebiegach w grę wchodzi tylko gaz. Jaki silnik wybrac? 1,6 8V? 1,6 16V czy 1,8 16V?

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
1.8 16v na trasie ekonomiczny ale i jest czym jechać.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Bierz 2.0 16V nie będziesz żałował, w dobrej sekwencji i będzie śmigać do tego rozglądaj się za poliftem czyli po 1999 roku i przy silniku 2.0 żeby była skrzynia F23 najlepiej ją rozpoznać po tym że ma wsteczny jak np.w maluchu czy polonezie, bylebyś nie kupił ze skrzynią F18 czyli rozpoznając ze wstecznym przy pierwszym biegu bo Ci się wysypie. Przerabiałem te tematy :) Teraz mam Viki B własnie taką jak opisuje 2.0 16V ze skrzynią F23 i ta skrzynia jest idealna do tego silnika. Jak kupisz Vectre i będzie miała około 200tys. na liczniku to posprawdzaj tuleje z tyłu na wachaczach bo przy tym przebiegu zaczynają się sypać i czy nie jest bardzo zgnita, no to chyba tyle na początek ;)

Yopel1987

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wschowa
A czy to prawda że to silniki dożywają żywota około 300tys?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Przetrwają spokojnie dłużej jak ktoś się z nimi obchodzi jak należy... jak w każdym aucie

Yopel1987

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wschowa
Nigdy nie zastanawiałem sie nad tą 2,0 ale dzięki kolego za odpowiedz bo to jest dobra opcja, bo tam juz bedzie czym jechac :)

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
To ja powiem od Siebie. U mnie w domu są 2 Vectry B 1.8 16v i 2.0 16v. I spalanie w trasach w 1.8 jest znacznie mniejsze, a też jest czym przycisnąć jak na takie auto. 2.0 mają straszny problem z Czujnikami położenia wałka rozrządu często sypią się i montaż to jedynie oryginał bo zamienniki jeszcze szybciej padają.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
To ja powiem od Siebie. U mnie w domu są 2 Vectry B 1.8 16v i 2.0 16v. I spalanie w trasach w 1.8 jest znacznie mniejsze, a też jest czym przycisnąć jak na takie auto. 2.0 mają straszny problem z Czujnikami położenia wałka rozrządu często sypią się i montaż to jedynie oryginał bo zamienniki jeszcze szybciej padają.

Jasnę,zgodzę się z twoją wypowiedzią bo miałem Asterkę F 1.8 16V i też mało paliła ale aktualna Vectra też nie pali mi dużo, ta instalacja gazowa która jest, jest bardzo dobrze przez kogoś zestrojona i nie ma przebojów żadnych z nią a samochód na trasie czy w mieście dużo nie pali jak przycisnąć na trasie by na obrotomierzu było 4-5tys.obr. to maks do 11 gazu wyjdzie. A jadąc spokojnie 8L gazu spali bez problemu trzymając jej 2-2,5tys.obr. na trasie.
Co do czujników wału to padają przez to że kable się na nich załamują i robi się zwarcie i przez to padają, ale przecież z tym też da się żyć :)
Kupując dobre auto które nie było robione przez druciarzy jak np. moja Vectra można spokojnie jeździć i jeździć ale jak ktoś troche drutował jak przy Vectrze mojego brata co się okazało później po kupnie to wychodzą problemy. Ja swoją kupiłem i była to firmówka, tak tak zaraz ktoś pomyśli ten jeździł tamten jeździł to wytłuczone i po co było kupować. Tyle że ja trafiłem bardzo dobrze! Samochód naprawde zadbany i wszystko robione jak trzeba przez mechanika z głową i mam się czym pochwalić :)

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Witam.Ja jeżdżę teraz Vectra 1.6 16v 2002.r wersja Elegance z przebiegiem 157 tys. Mogę powiedzieć że spisuje się super ja na jednostkę napędzaną silnikiem 1.6 .Spalanie w mieście około 7.5 l a po ostatniej trasie (1450 km) wyszło około 6.5 l (średnia prędkość 130 km/h) Jedyna wadą tych silników jest zapiekanie się pierścieni olejowych i co się przekłada na dosyć spore spalanie oleju.U mnie po wymianie pierścieni i uszczelniaczy spalanie znacznie zmalało (od wymiany do wymiany około 200 ml) Jak na razie jestem z niego zadowolony,samochód wygodny ekonomiczny i na dynamikę tez nie mam co narzekać.Wiadomo są mocniejsze jednostki ale jak dla mnie ta w zupełności wystarcza.Wcześniej miałem Vectre b 2.0 DTL i tez nie mogę złego słowa powiedzieć.Mogę śmiało polecić ta jednostkę.Pozdrawiam ...

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
na benzyniaki uważaj , dobrze sprawdz silnik przed zakupem bo trudno kupić kilkunastoletniego opla z silnikiem w dobrej kondycji a perełki które mają poniżej 200tyś przejechane to fikcja . disel dti lub dtl w porównaniu z innymi dislami typu tdi , dci , tdci ,itp. to porażka nie elastyczny , dużo pali , drogie pompy paliwa , ale jeżdzić sie da zwłaszcza w trasie
przesiadając się z vectry b dti w laguna dci to skok do nowszej epoki

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
w 2.0 16v silnik jest wytrzymały ale lubią spadać uszczelniaze na zaworach, i pierścienie trzeba zmienić bo ogólnie miały słabe i biorą olej. wszystkim znajomym vectr'y b biorą olej , bez znaczenia czy to 1.6 czy 1.8 czy 2.0.
i nie każde miały po 300 a nawet taka z oryginalnym 180 dobrze pobierała. taki ich urok i niech tylko nikt nie pisze głupot że tak nie jest ...
2.0 16v spalanie na benzynie do 10l przy osiągach całkiem całkiem. 1.6 16v to za mało do rej budy. tuleje wybijają się znacznie szybciej niż przy 200k km
wystarczy wstawić dobrej firmy zestaw i trochę jest spokoju.
po lifcie akurat jest jest skrzynia f18 w 2.0 16v. u nas ma 300k km przebiegu i najmniejszego problemu z nią nie ma. w 1.8 16v x18xe1 są skrzynie f17 i często lubi mieć luz na różnicowym ... przy zakupie patrz na podłogę w miejscu gumowych korków bo najcześciej są tam dziury

Do góry Bottom