• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vivaro 2.0dci. Wchodzi w tryb awaryjny.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam mam problem z opelm vivaro 2.0dci. 2007r. Auto ma taki problem że wchodzi w tryb awaryjny. Czasem odrazu po odpaleniu nie jedzie w ogóle a czasem odcina go w czasie jazdy. Wystsrczy go zgasić i odpalić ponownie i moc jest. Nie zapala się żadna kontrolka i nie ma żadnych błędów poza jednym z przekaźnika dodatkowego ogrzewania ale nie sądzę by było to przyczyną. Turbina zwykła na bajpasie bez geometrii. Wszystko chodzi jak należy, podcisnienie ok , zaworek od turbiny nowy, egr sprawdzony nie zacina się. Auto fabrycznie bez dpf. Przerabiał ktoś podobny temat?. Jeśli chodzi o odcinanie w czasie jazdy to dzieje się to np wtedy gdy dojezdzam do skrzyżowania moc jest, zatrzymuje się ruszam i mocy już nie ma. A czasem po odpaleniu odrazu nie jedzie, wystsrczy go ponownie uruchomic i pędzi jak szalony.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Był błąd w pamięci z czujnika stopu, jak samochód do mnie przyjechał, założyłem nowy czujnik, błąd już nie wraca, ale poprawy brak. W parametrach widać że działa.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Wygląda na oryginalny, nie ja go zamawiałem i nie widziałem pudełka, dostałem go do ręki od sprzedawacy w naszym warsztacie, wygląda identycznie jak stary, mogę się jutro dowiedzieć jakiej firmy jest. Ale raczej oryginał

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
czy sprawdzałeś parametry w trakcie jazdy ??

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Podczas jazdy teoretycznie ok, ciężko jest wyczuć co jest nie tak

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Czym to diagnozujesz?

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Tak jest normalnie reakcja, tylko że wchodzi w tryb awaryjny i wkręca się do 3 tyś obrotów jedzie bo jedzie nie ma mocy. Bardziej objawem przypomina to czujnik sprzęgła niż stopu, no ale w parametrach pokazuje że działa jak wciskam i puszczam.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Wez go trochę przegoń w tym trybie awaryjnym. Gaz w deche. Powinien zapalić kontrolke... No chyba że dtc wycie te z tablicy...

Do góry Bottom