• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Volvo S60 2.4 170km] Szarpanie przy stałej prędkości po dłuższej jeździe

mark5001

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam wszystkich :)

Od jakiegoś czasu ok 2 miesięcy mam problem z moim autem, przerywa / szarpie silnikiem podczas jazdy przy stałej prędkości - załóżmy że przyśpieszam np do 120 po autostradzie i mam zamiar tyle sobie hulać a tu nie da rady bo szarpie silnikiem i to MOCNO - jedyny ratunek to przyśpieszać i zwalniać :( Jak przyśpieszam jest ok, jak hamuję silnikiem jest ok, tylko przy stałej prędkości się to dzieje.
Dzieje się tak niezależnie od prędkości może to być 80, może to być 140 nie ma reguły.
A teraz Uwaga - zaczyna się to dziać jak silnik jest dobrze rozgrzany - nieraz zaczyna się po 20 km jazdy, nieraz po 70.
Jeszcze jedna zastanawiająca sprawa - jak zgaszę silnik i odpalę nagle jak ręką odjął :shock: lecz nie na długo bo po kilku kilometrach a nawet po kilometrze sajgon się zaczyna.
Czasami zapala się kontrolka silnika nie mruga ale zapala "Pomarańczowa".
Kolejna sprawa to jeszcze jeden niepokojący objaw - dosłownie zaraz przed takimi akcjami w momencie kiedy dodaję gazu jest chwilowy brak reakcji na pedał gazu od 0,5 do 1 sekundy i nagle dostaje buta (szarpnie do przodu) i dalej przyśpiesza dobrze i na odwrót jak zdejmę nogę z gazu to aż przeguby zadzwonią i całą budą szarpnie bo dosłownie zero-jedynkowo zaczyna hamować silnikiem i ten stan już pozostaje.
Przed tymi objawami wszystko dzieje się płynnie - daję gazu ładnie wchodzi na obroty, puszczam gaz - kulturalnie zaczyna hamować...
Jak już objawy się zaczną to na biegu jałowym chodzi w miarę równo - troszeczkę nieraz zafaluje obrotami ale nie słychać np wypadającego zapłonu.
Z kolei jak dam gazu to silnik wchodzi na obroty czysto po czym jak zawieszę obroty np na 2000 to od razu zaczyna przerywać tak jak by na jeden cylinder nie palił i także mogą to być obroty 2500, 3000 i jest to samo. Jak tylko zgaszę i odpalę to wszystko wraca do normy.
Dziś sprawdziłem ustawienie paska rozrządu i jest wszystko prawidłowo założone 2 markery na wale korbowym i między nimi marker na korpusie silnika i do góry markery na wałkach rozrządu względem plastikowej górnej osłony na prawidłowym miejscu - komplet paska był wymieniany 3 miesiące temu.
Bardzo interesuje mnie Actual spark Advance, Czy takie kąty wyprzedzenia zapłonu być powinny ???
Pomóżcie koledzy i koleżanki bo ręce opadają ;(
Wrzucam filmik z vidy z tym że coś się zepsuło w youtubie bo filmik jest odtwarzany 2x szybciej niż dzwięk

Czy sonda za katem powinna tak pracować?

Tutaj jeszcze zrzuty z vidy.

UP - Nie mam pojęcia co to jest

UP - ten parametr szybko mruga - zmienia się na jakieś wartości

UP - nie za niskie podciśnienie w kolektorze dolotowym?

UP - Ciekawy Kąt wyprzedzenia zapłonu - nie za wysoki ???

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
wskazania drugiej sondy to co pokazałeś na filmiku są nienormalne. Kiedy falują Ci obroty na drugim filmiku lambdę masz momentami 0,8 a to jest już za bogato dla silnika. Tylko zastanawia mnie skąd bierze się tlen przy tak bogatej mieszance na drugiej sondzie. Nie masz gdzieś dziurawego wydechu przed drugą sondą?

Co do tego szarpania nie pokazałeś parametrów podczas tego procesu. Czy sterownik podpowiada jakieś usterki?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a sklady mieszanki ? podaj LTFT i STFT , podejrzewam wypadania zaplonu lub czujnik temperatury silnika. knock sensor czujnik spalania stukowego

mark5001

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dzięki za odp.
Co do wydechu wymieniałem już katalizator z kolektorem wydechowym. Na pewno jest szczelnie. Sporadycznie wyrzucało ecm980f-airflow-faulty flow więc wymieniłem przepływkę - niestety nadal to samo. Wymieniony dodatkowo zawór zmiennych faz. Dolot mam nadzieję szczelny-sprawdzałem wizualnie przewody podciśnienia jest ok. Przepustnica raczej chyba dawała by objawy falowania silnikiem. Nie mam już pojęcia co może być nie tak.
Ale podstawowe pytanie czy sonda mogła by w ten sposób bruździć?
Korekta długoterminowa na wartości 1. Krutkoterminowa oscyluje w zakresach 0.98 do 1.1 na każdym cylindrze. Wypadanie zapłonów też przerabiałem wymieniłem świece i cewki. Czujnik spalania stukowego sporadycznie ale bardzo żadko wykrywa spalanie stukowe zazwyczaj na wyższych obrotach

Ostatnia edycja:

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Korekty prawidłowe, a ja zaproponuję Ci jeszcze jeden przejazd. Odepnij sondę pierwszą i przejedź się samochodem. Miałem już kilka samochodów, zero usterek a po jakimś czasie dziwnie się zachowuje.

mark5001

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ok jutro zrobię taki teścik. Tylko czy można tak bez żadnych konsekwencji odłączyć sondę. W prawdzie pewnie ecu wejdzie w tryb awaryjny ale jest to jakiś kierunek bo gdy zapali mi się check engine i puki nie zgaszę silnika to jest wszystko ok - mam na myśli że problem nie występuje puki świeci się kontrolka. Tylko dziwi mnie że vida nigdy nie zgłaszała mi błędu z sondami lambda.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
To jest częsty przypadek w VW. Nie wiem jak w Volvo.

mark5001

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
niech zgadnę po wymianie swiec sie to zaczeło dziać ?:)

Między innymi wymieniałem świecę i cewki, katalizator gdyż zaczęły się takie problemy :)

sie dowiemy po wymianie czego i od kiedy ci sie to dzieje??

Zaczęło się to jakieś dwa miesiące temu tak po prostu. Nic istotnego wcześniej nie wymieniałem - wymieniałem rzeczy eksploatacyjne czyli oleje, płyny, pasek rozrządu wymieniany 4 miesiące temu"sprawdzany dwa razy czy dobrze założony :/"

Niemniej jednak kulnę się jutro na autostradę z odpiętą sondą, tylko potrzebuję potwierdzenia czy tak bezpardomowo mogę sobie zap...dalać na odłączonej sondzie? bo się trochę obawiam o kata :)

Ostatnia edycja:

mark5001

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
ja stawiam na swiece cewki..

Zaczęło się to dziać na starych cewkach i świecach.
Kupilem nowe cewki bosch
Kupiłem nowe świece ngk dedykowane do modelu.
Problem pozostał więc - wkurzony kupiłem jeszcze jeden nowy zestaw świec denso dedykowane dla modelu.
Nawet podmieniałem pojedyńczo cewki stare z nowymi
Problem nadal występuje.
Raczej świece i cewki bym już wykluczył.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
może wystarczy wymienić filtr paliwa ?,pisał tam ktoś ,że za dużo powietrza w spalinach

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mnie dziwią korekty sa zbyt idealne , czy on czasem na za ubogiej nie chodzi ? może ster mu pada ? A sprawdz czasy wtrysków . i jeszcze zasilanie i masa , czujnik temp.

Ostatnia edycja:

mark5001

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
może wystarczy wymienić filtr paliwa ?,pisał tam ktoś ,że za dużo powietrza w spalinach

Dzieje się to na LPG i na PB. Dodatkowo zakręciłem butlę żeby sprawdzić tylko na PB - jest to samo :(

Jaki błąd ci pozostaje w ecu?

Jakieś popierdułki typu
L-Signal był spowodowany tym że robiłem test przepustnicy i się trochę akumulator rozładował i miał ciężko zakręcić silnikiem, ale odpalił.

Mnie dziwią korekty sa zbyt idealne , czy on czasem na za ubogiej nie chodzi ? może ster mu pada ? A sprawdz czasy wtrysków .
Nie strasz mnie :)

Injection time

Właśnie co do zasilania i masy. Czasmi delikatnie przygasa deska rozdzielcza i oświetlenie w kabinie - tak jak by ktoś spawał i falowało swiatło w chałupie :) ale nie jest to aż tak mocne żeby zwracało na siebie uwagę...

Czujnik temperatury dawał by takie objawy? Sprawdzałem i pracuje liniowo od zimnego do rozgrzanego silnika.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
oooo czyść masy, zasilania i styki przekaźników to jakas droga . Na tym nic nie widze chodzi mi o wolne obroty. Jezeli ći to tak samo jak na LPG i Pb to raczej zapłonowe sprawy czyli instalka elektryczna lub sterownik ale zanim wywalisz ster to masy i zasilania .

Ostatnia edycja:

nusbaun

Gaduła
Punktów
4
Miałem w takim volvie takie przypadki .Pod kolektorem ssącym jest przewód łączący blok silnika z kolektorem ssącym taka cienka odma 6 przewód plastikowy pęka trzeba zdjąć kolektor ,zero objawów nieszczelności .Druga możliwość cewka zapłonowa,podrzuć używano.Uszkodzona przepustnica .Zero błędów związanych z usterką. Diagnozowanie tych aut to tragedia.

mark5001

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Miałem w takim volvie takie przypadki .Pod kolektorem ssącym jest przewód łączący blok silnika z kolektorem ssącym taka cienka odma 6 przewód plastikowy pęka trzeba zdjąć kolektor ,zero objawów nieszczelności .Druga możliwość cewka zapłonowa,podrzuć używano.Uszkodzona przepustnica .Zero błędów związanych z usterką. Diagnozowanie tych aut to tragedia.

Ok sprawdzę tą rurkę, zastanawia mnie jednak to że jak zgaszę auto i odpalę to jak ręką odjął - objawy całkowicie ustępują i za kilka kilometrów znów się pojawiają...
Dodatkowo posprawdzam jeszcze masy tylko narazie obczajam gdzie się znajdują :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jak zgasisz to wystyga i działa , potem jakis element sie nagrzewa i masz wariactwa i system sie resetuje . Sprawdz mase silnik karoseria i aku karoseria . Trudna usterka do znalezienia .

Do góry Bottom