• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S70 2.5 Turbo LPT Kopci na niebiesko

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Witam, od kilku dni mam problem z s70. Silnik 2.5 benzyna b5254T 193 hp. Chyba najsłabszy doładowany silnik Volvo pod względem mocy jak i wytrzymałości. Problemem w tych silnikach są cieńkie tuleje cylindrów. Wersje 2.0 i 2.3 maja mniejsza srednice tłoka co za tym idzie grubsze tuleje.

Pytanie tylko co trapi moj silnik. Auto mam od 3 tygodni, zrobiłem nim 3 tys km. Znam historie auta, wiem ,ze byl serwisowany w aso a pozniej na ori częsciach i nie byłkatowany - jeżdzony przez dojrzałego męzczyzne. Napewno od 7 lat jak nie dłuzej jezdzi na shellu helix ultra 5w40 i byl regularnie wymieniany. Przebieg samochodu to oryginalne 306 tyś

Juz jakis czas temu puscił bąka jak ruszałem ale pomyslalem,ze to jakis inny samochod. 2 dni temu zauwazylem ze dymi jak ruszam z jedynki , pozniej nic nie widze w lusterku. przy delikatnych przygazówkach jest ok, podczas jazdy tez a na postoju nie dymi kompletnie nic, Dzis np pojezdzilem troche po miescie, dosc spokojnie po czym podjechalem pod dom, silnik pracował ok 3 min po czym przygazowałem go do ponad 3 tys obr i zostawilem za soba zasłone z niebieskiego dymu i smrod spalonego oleju.

W pazdzierniku zostala sprawdzona kompresja, wyszło 10,10,10,10.5,11 bara. Dzis sprawdziłem znów kopmpresje.

Silnik gorący, bez wciskania pedału gazu i innych kombinacji nadmuchal od 13 do 14 barów na kazdym cilindrze a na jednym nawet 14,5.

Prosze o jakies mądre sugestie. Dolot od turbo raczej wporządku, lekko zaolejony. Turbo dmucha tak jak powinno (mam zegar doładowania, fabryczne 0,3 bara (LPT))

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
zaczyna podbierać olej,uszczelniacze zaworowe,turbo,odma,pierścionki w najgorszym wypadku po nitce do kłebka

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Nie sądzę aby był "wyłechtany" . Wiem ze nie był katowany. Trzyma kompresję po 13-14 barów . Cały czas na pełnym syntetyku a wymiany oleju były regularne . Jakie są sposoby na z diagnozowanie pierscieni i uszczelniacze bez rozkręca nią silnika ?

Marek_S te motory jeżdżą wystrojone na ponad 300 km z większymi przebiega mi niż mój. wątpię żebym zajechał silnik w 3 tys km , jeździłem żwawo ale nie kręcił em do czerwonego pola ani nie upalałem na zimnym. Po każdej jeździe chodziłem turbo.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Sprawdz odme odpowietrzenia silnika MAREK S w BMW jak masz walniety separator olejiowy ten pod ssacym kolektorem to silnik kuleje i wciąga olej i jak są przeody popękane od odmy jest to samo W BMW jest to proste do sprawdzenia odkrecając korek wlewu oleju jak zaczyna miec trzesawkę to separator lub przewody walniete.Uszczelniacze zaworowe to jak zapalisz rano silnik i zakopci lub jak jeedziesz na ciepłym i puścisz nogę z gazu i zakopci to już jest sprawa prosta

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Separator fakt może mieszać nie pomyślałem , a może zmienisz olej na zalecany ? Nie wiem czy zalecają pełny syntetyk . Miałem taki przypadek że w starym silniku zmieniono olej ja syntetyk i skonczyło się to remontem .

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Odkręcił em dziś korek na pracującym silniku i nic. Nie kulal ani się nie dusił. Tylko para leciała. Niestety usłyszałem dziś pod maską stukanie. Trzeba się skupić żeby usłyszeć. Stojąc przed autem po lewej stronie jakby od tyłu silnika ale raczej to dobiega z głowicy. Nie wiem o co mu chodzi ale dziś zakopcil tylko z rana. Teraz wracałem z pracy i pogoniłem go troche ale nie zauważyłem kopcenia. Z miarki ubyło ok 3 mm oleju na 250 km

Marek_S nie powinno się z 15 w czy 10 w przechodzić na 5 w mimo, że zdania są podzielone. Jeden zmieni i jest ok a drugi zaleje 5w i się silnik rozszczelnia i są przedmuchy. Volvo ma jeździć na 5w. Zastanawiałem się przez chwilę czy nie zmienić na 10W

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jeśli jeździsz na zalecanym to OK , nie kombinuj z olejem ale weryfikuj co dalej się dzieje a co do zdań ... konstruktorzy z fabryki projektują konstrukcje właśnie miedzy innymi do lepkości oleju ale to znowu długa historia . Miarka jest mało miarodajna bo zależy ile ścieknie z silnika . No jak para leciała a nie spaliny ? jednak zobacz tą odmę

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Odma, turbo, pierscienie, uszczelniacze. Generalnie z odma jest myk prosty, wystaryczy ta odme spuscic testowo w dol kawalkiem weza i po problemie. Najtanszy myk to chyba wymienic odme, a potem to juz koszta czyli zwalic glowice i zrobic pierscienie i uszczelniacze.

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Dymienie niby przeszło. Tzn jak jeżdżę lub stoję to nie dymi. Nawet jak kręcę na wysokie obroty. Jak jadę bardzo spokojnie lub auto stoi kilka minut na oddalonym i po tym przygazuje to robi się zasłona dymna.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
tak jak pisałem wcześniej od gdybania samo się nie zrobi,ja stawiam w pierwszej kolejności na uszczelniacze,kumaty mechanior zmieni bez ściągania głowicy

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
A czy uszczelniacze nie wyszły by przy pomiarze kompresji ? Wiem,że gdybanie nic nie osiągnę ale każdy mechanik chce mi wymieniać silnik turbo itd.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę lub patent na sprawdzenie np uszczelniaczy

mewash

Gaduła
Punktów
7
www.wrcs.pl
tak jak pisałem wcześniej od gdybania samo się nie zrobi,ja stawiam w pierwszej kolejności na uszczelniacze,kumaty mechanior zmieni bez ściągania głowicy

Zmienic to nie problem, ja kiedys tez takie zabiegi robilem, ale w pewnym momencie po wymianie uszczelniaczy na zalozonej glowicy bylo gorzej niz przed wymiana. Drugi raz wszystko zwalalem, zeby sprawdzic czy napewno wszystkie siedza, ale wszystko bylo poprawnie zmontowane. Co sie okazalo, to wyjechane byly prowadnice zaworowe po stronie wylotowej, a stare uszczelniacze byly tak twarde ze robily za prowadzenie zaworu ;-)

Do góry Bottom