• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo v40 ładowanie

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Gdzie najszybciej szukać przyczyny, alternator ładuje, ale świeci kontrolka ładowania? Dodam że prędzej były wymienione już dwa alternatory (nowe nie oryginalne). Reklamacje zostały uznane. Teraz założyłem używki oryg. Valeo i po 3 tygodniach znowu niespodzianka.

Przemo462

Początkujący
Punktów
0
Gdzie najszybciej szukać przyczyny, alternator ładuje, ale świeci kontrolka ładowania? Dodam że prędzej były wymienione już dwa alternatory (nowe nie oryginalne). Reklamacje zostały uznane. Teraz założyłem używki oryg. Valeo i po 3 tygodniach znowu niespodzianka.
Zobacz czy jest czujnik pod akumulatorem wpięty . V50 robiłem i były urwane kable . Czujnik na obudowie pod akumulatorem .
Automatyczne połączenie postów:

Ile ładuje V ??

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Bezpieczniki pod maską dokladnie sprawdz i pousuwaj bledy

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Błędy usunięte, bezpieczniki ok, ładowanie 14.2. O ĵakim czujniku mówisz?
Podłączyłem żarówkę pod regulator i plus na aku. O dziwo po takim podłączeniu kontrolka gaśnie prawidłowo. Nie wiem czy to pomoże.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Valeo i po 3 tygodniach znowu niespodzianka.

Regulator napięcia ma jedno wyjście czy dwa? Jeśli dwa to jedno jest wzbudzeniem. a drugi komunikacja ze sterownikiem. Niekiedy na pojedynczym przewodzie też ma komunikację Już miałem kilka przypadków, że zamienniki pochodziły trochę i zaczynały się problemy z kontrolką pomimo poprawnego ładowania. O dziwo komunikacja na stole probierczym w firmie gdzie regeneruję alternatory była ok.
Podłączyłem żarówkę pod regulator i plus na aku. O dziwo po takim podłączeniu kontrolka gaśnie prawidłowo.

Niestety czasy analogowego sterowania, gdzie wzbudzenie przechodziło przez żarówkę się skończyły. Wtedy po wzbudzeniu przy sprawnym alternatorze zanikała różnica potencjałów i żarówka gasła. Teraz sterowanie pracą alternatora przebiega cyfrowo przy pomocy jednoprzewodowej magistrali LIN

Tu masz opis pracy regulatorów, ich diagnozowanie i usterki.

https://warsztat.pl/artykuly/wspolczesne-uklady-ladowania-w-warsztacie,73285

Załączniki

• 161_299_A_EiT_CIECIELAG_WISNIEWSKI_PLUTA.pdf
    389,1 KB · Wyświetleń: 4

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Volvo jest z 2004r. Po podłączeniu żarówki o której pisałem, na desce też gaśnie kontrolka. Gdy odepnę, sytuacja wraca. Szkoda że nie mam altka na podmianę.

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Założony inny regulator. Pochodził 10min, było ok i znowu się zapaliła. Ładowanie jest. Chyba rzucę to wszystko i wyjadę w Bieszczady.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
6 duzych i 3 małe (wzbudzenia). Jak na grafice poniżej zaznaczone na czerwono. Jak z nimi będzie problem to może szaleć kontrolka. Ogólnie sprawdź wszystkie diody

m12_st18_23.jpg

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Czy te małe diody są zalane i ich nie widać? Wiem o czym mówisz, ale nie mogę sobie poradzić ze znalezieniem ich na mostku. Spr. tylko te duże, a wiem że małe odpowiadają za kontrolkę. Odłączyłem przewód wzbudzenia po sracyjce. Podłączyłem zwykłą żarówkę pod plus i wzbudzenie. Żarówka zgasła. Potem podłączyłem probówkę i ona zgasła lecz lekko się żarzyła.

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Witam ponownie. Czy może ktoś dysponuje schematem, lub wie jak podłączona jest żarówka ładowania na desce rozdzielczej? Volvo v40 2004 1.9D. Czy jest podpięta pod sterownik?

Soja

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam, mam kłopot mianowicie wyjąłem alternator dałem do zrobienie choć wcześniej ładowanie też było a świeciła się kontrolka, niby wymienili szczotki i te diody, po założeniu do samochodu znów się świeci, gdzie szukać przyczyny??? Volvo v40 1.8 benzyna 2000r.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1600
Jakie jest napięcie? Na akumulatorze i alternatorze?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Witam, mam kłopot mianowicie wyjąłem alternator dałem do zrobienie choć wcześniej ładowanie też było a świeciła się kontrolka, niby wymienili szczotki i te diody, po założeniu do samochodu znów się świeci, gdzie szukać przyczyny??? Volvo v40 1.8 benzyna 2000r.

Wiesz to już auto nie młode ,przyczyn można dopatrzeć się wszędzie.
Styki,bezpieczniki ,masy kable itd.poczyscić ,pomierzyć ...zabawy jest co nie miara

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
402
Wiesz to już auto nie młode ,przyczyn można dopatrzeć się wszędzie.
Styki,bezpieczniki ,masy kable itd.poczyscić ,pomierzyć ...zabawy jest co nie miara
W Volvo V40 było tak, że zegary się psuły w ten sposób, że same z siebie zapalały kontrolkę ładowania Aku . Antek był dobry na klemach ładowanie sprawdzone i działało w modułach wszędzie było ponad 14v na odpalonym i tester po podłączeniu do obd też odczytywał ponad 14 v i okazało się że to tablica robiła sobie wszystkich w Chu...a .

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
W Volvo V40 było tak, że zegary się psuły w ten sposób, że same z siebie zapalały kontrolkę ładowania Aku . Antek był dobry na klemach ładowanie sprawdzone i działało w modułach wszędzie było ponad 14v na odpalonym i tester po podłączeniu do obd też odczytywał ponad 14 v i okazało się że to tablica robiła sobie wszystkich w Chu...a .

Szczerze przyznam że od 2009 roku jak jeżdżę swoimi volvami jak w jednym jak w drugim nie miałem takiego przypadku z kontrolką.
Natomiast nie raz zapali mi się jak w jade w dziurę to czerwony wykrzyknik od poziomu płynu ham.ale po odpięciu i wpięciu wtyczki lub wyłączenie zapłonu samo zniknie ( płyn ham.w normie)
No są to takie pierdółki a wnerwiają

Do góry Bottom