• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo V40 2012-13r. 2.0 D3 Wymiana rozrządu schemat

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Witam, czy ktoś posiada schemat wymiany rozrządu do V40 2012-13r. D3 150KM, oznaczenie silnika D5204T6, wraz z momentami dokręcenia, może mógłby podzielić się instrukcją.
Pozdrawiam

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Dzięki wielkie za pomoc
Może jakaś podpowiedź odnośnie przytrzymania koła pasowego, czy przyrząd przytrzymujący jest niezbędny, w ogóle trzeba luzować centralną śrubę wału, koła pasowego, bo momenty dokręcenia tyczą się śrub zewnętrznych, nawet nie podano momentu dokręcenia centralnej śruby koła zębatego...

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Tam zabawa jest z pompa wody, żeby ja wyjąć trzeba trochę kombinować.

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Uszczelniacz suchy jak pieprz, więc centralna śruba zostaje..., a jakieś podpowiedzi z pompą wody, da się jakoś bezboleśnie do tego podejść, bo ją też muszę wymienić, silnik góra, dół?

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Jak automat to polos do wyjecia ( olej nie poleci że skrzyni) lub sanki poluzowac. Chyba ze uda Ci się silnik naciągnąć żeby wyszła, mi się nie udalo:)

Tomekv40.

Początkujący
Punktów
0
Witam jak wyjąć tą pompę wody proszę o poradę szanowne grono.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
A ile już zrobiłeś po wymianie rozrządu na starej pompie
ale ja nie mam volvo :)

albo masz wiedzę ile może mniej więcej wytrzymać pompa .
nie wiadomo. to może być dosłownie 1 kilometr a może się nic nie stać przez kolejne kilka lat.
skąd masz pewność, że podczas ostatniej wymiany ktoś ktoś nie pomyślał w ten sam sposób: a uj z tym, nie będę jej zmieniał bo po co.
jeżeli procedura lub zalecenia producenta podają, że należy wymienić dany element to powinno się to zrobić.

Tomekv40.

Początkujący
Punktów
0
ale ja nie mam volvo :)

nie wiadomo. to może być dosłownie 1 kilometr a może się nic nie stać przez kolejne kilka lat.
skąd masz pewność, że podczas ostatniej wymiany ktoś ktoś nie pomyślał w ten sam sposób: a uj z tym, nie będę jej zmieniał bo po co.
jeżeli procedura lub zalecenia producenta podają, że należy wymienić dany element to powinno się to zrobić.
U mnie pierwsza wymiana powinna być przy 150 tyś ja mam 130 tyś .

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
73
Na serio był problem odpiąć wydech a potem motor ze skrzynią z poduszek i na choćby deskach wylewarować w górę? Podnosząc silnik w górę a skrzynie pchając w dół będzie wtedy odpowiedni kąt i miejsce, aby wyjąć pompę wody.

Tomekv40.

Początkujący
Punktów
0
Na serio był problem odpiąć wydech a potem motor ze skrzynią z poduszek i na choćby deskach wylewarować w górę? Podnosząc silnik w górę a skrzynie pchając w dół będzie wtedy odpowiedni kąt i miejsce, aby wyjąć pompę wody.
Niestety w moich warunkach raczej bym nie dał rady dlatego też pytam czy ktoś jeździł na drugim zestawie rozrządu i bez wymiany pompy i ile taka pompa wytrzymała .

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
73
Bardzo, bardzo rzadkie są przypadki zatrzymania pompy. Luzy, huk, łopatki rozwalone, wycieki raczej norma lecz calkowite zatrzymanie bardzo rzadkie. Po zatrzymaniu smażymy pasek rozrządu a potem zrywamy. Ciężko jednak do tego doprowadzić w naszych warunkach klimatycznych (poza zimą i temp. ujemnymi). Gdyby pompa stanęła od razu widział byś to na wskaźniku temp.
Jeśli jej nie słychać, nie widać było wycieków, pracuje cicho, myślę że można jeździć jeszcze.
Gdyby jednak kiedyś nagle zrobiło Ci się gorąco na wskaźniku to od razu gaś motor i sprawdzaj pompę. Nowy pasek powinien wytrzymać chwilowe tarcie na zatrzymanej rolce ale nie wiadomo też, jak długo. Szkoda, że odpuściłeś wymianę. Wiem, wiem, robiłem ostatnio S40 2.0d ale z 2005 rok. Fajnie tam ciasno.

Tomekv40.

Początkujący
Punktów
0
Bardzo, bardzo rzadkie są przypadki zatrzymania pompy. Luzy, huk, łopatki rozwalone, wycieki raczej norma lecz calkowite zatrzymanie bardzo rzadkie. Po zatrzymaniu smażymy pasek rozrządu a potem zrywamy. Ciężko jednak do tego doprowadzić w naszych warunkach klimatycznych (poza zimą i temp. ujemnymi). Gdyby pompa stanęła od razu widział byś to na wskaźniku temp.
Jeśli jej nie słychać, nie widać było wycieków, pracuje cicho, myślę że można jeździć jeszcze.
Taki mam zamiar . Dzięki.

Do góry Bottom