• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo v50 2.0D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
No skoro ciągnie Ci powietrze to zacznij od tego.

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Sprawdziłem zasilanie paliwem, wszystko w porządku, ciśnienie paliwa to 280000hPa

Czas otwarcia wtryskiwaczy to 1-0,7 ms

Elektrozawor regulacji cisnienia paliwa pokazuje 14% na biegu jalowym, dochodzi do 30% przy dodaniu gazu

Zawór regulacji ciśnienia doładowania pokazuje 10% niezależnie czy chodzi na biegu jałowym czy dodam gazu (może tutaj tkwi problem ?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Z jakiegoś powodu sterownik nie włącza turbiny, trzeba szukać w parametrach. Miałem podobny przypadek w Fordzie z tym silnikiem, brakowało sygnału z czujnika kopiowania na turbinie, uszkodzony przewód.

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Dlaczego sztangi nie zaciąga?
Sztange trochę zaciąga, ale bardzo dziwnie pracuje, mam wrazenie jakby ją trochę zaciągnęło i pracowałaby w bardzo małym zakresie, a po zgaszeniu silnika sztaga zostaje zaciągnięta cały czas

Z jakiegoś powodu sterownik nie włącza turbiny, trzeba szukać w parametrach. Miałem podobny przypadek w Fordzie z tym silnikiem, brakowało sygnału z czujnika kopiowania na turbinie, uszkodzony przewód.
Który to jest czujnik ?
Ten przy gruszce turbiny ?

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
I jeszcze jedno wczorajsze odkrycie..
Na zimnym silniku kręce go chwile dłużej, jak już odpali (a odpala tylko jak trzymam pedeł gazu w podłodze) to wkręca się na 1tys obr.min i powoli schodzi z obrotów i gaśnie.
Powtórzę tak 10-15 razy i auto odpali i będzie reakcja na gaz.
Wszystko dzieje się, jak mam wcisniety gaz do podłogi, bo jak puszczę to od razu gaśnie, a jak się rozgrzeje to trzyma wolne obroty.

Dzięki, sprawdzę ten czujnik, wiesz może jakie powinien mieć wartości ?
Jest to czujnik 5voltowy, czyli od 0,05v do 4,50v ?

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Tak, jeździłem nim i miał moc, nic się z mocą nie działo.
Właściciel to mój kolega, więc źle nie jest, ale auto dalej nie zrobione, czeka na wizyte u elektromechanika bo mi się już pomysły skończyły

vandzianman

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Myszków
kolego weź wakumetr i zmierz podciśnienie przed zaworkiem i za zaworkiem przy turbinie to podstawa w twoim przypadku.

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
kolego weź wakumetr i zmierz podciśnienie przed zaworkiem i za zaworkiem przy turbinie to podstawa w twoim przypadku.
Nie mierzylem podcisnienia, ale wymieniałem zaworki na nowe w 100% sprawne.

Tylko auto bardzo, ale to na prawdę bardzo ciężko odpala na zimnym silniku, tak jak by nie miał cisnienia paliwa, choć czujnik pokazuje, że cisnienie jest okej.
Na rozgrzanym jest lepiej, ale szału nie ma.

Jest opcja, żeby uklad paliwowy był w jakiś sposób zapowietrzony i podawał za mało paliwa, a auto pracowało i cisnienie było w normie ?

nowoa

Gaduła
Punktów
8
Miasto
zachodniopomorskie
Kurczę jesli nie wysterowuje turbo i w parametrach widzi 10% to ecu widzi gdzieś problem i do tego nas o nim nie informuje może ktoś usunął tabele błędów nie dociekam juz co się dzieje z odpalaniem bo to nie sprawa turbo

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Kurczę jesli nie wysterowuje turbo i w parametrach widzi 10% to ecu widzi gdzieś problem i do tego nas o nim nie informuje może ktoś usunął tabele błędów nie dociekam juz co się dzieje z odpalaniem bo to nie sprawa turbo
No dobrze, zgodzę się z tym, że turbo a odpalanie to dwie różne sprawy, ale obie usterki pojawiły się odrazu po mojej naprawie, wiec podejrzewam, że obie rzeczy są ze sobą powiązane.

Myślałem, żeby sprawdzić cisnienie w cylindrach, ale to jest bardzo dużo roboty, a niestety bardzo mało czasu, ale raczej nie ma opcji, żeby po wymianie świec stracił kompresje :D

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
a po tej całej robocie, nie brakło ci jakiejś małej podkładeczki, lub czegoś podobnego? łopatki turbo oglądałeś? różne rzeczy się zdarzają. jak nie ma pompy w zbiorniku, to daj na krótko paliwo i zobacz czy nadal będzie powietrze szło.

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
a po tej całej robocie, nie brakło ci jakiejś małej podkładeczki, lub czegoś podobnego? łopatki turbo oglądałeś? różne rzeczy się zdarzają. jak nie ma pompy w zbiorniku, to daj na krótko paliwo i zobacz czy nadal będzie powietrze szło.
Naprawa przebiegła idealnie, nie było żadnych problemów, a szkoda bo jakby coś poszło nie tak to miałbym jakiś punkt odniesienia :/
Podawałem paliwo na krótko i powietrza nie było, ale nic się nie zmieniło

vandzianman

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Myszków
Kolego zaworek może być sprawny ale jak nie zmierzysz podciśnienia to nie będziesz wiedział masz mieć wartość 0,6-0,8 a u ciebie będzie pewnie Gora 0,2 i cięgno groszki ledwo wstaje. Daleko szukasz a postawy nie sprawdziłeś. Inaczej nie wykluczysz nieszczelności podciśnienia czy sprawności pomy wacum.

nowoa

Gaduła
Punktów
8
Miasto
zachodniopomorskie
A co mu po "łopatkach" skoro komputer ma turbo na 10% czyli off. Układ paliwowy jaki jest to wszyscy wiemy jeżeli podczas rozruchu masz te rządane ciśnienie paliwa i nie spada to wtryskiwacze leżą końcówki zapieczone, a dlaczego? Bo to comon raill i wszystko może się przytrafić

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Kolego zaworek może być sprawny ale jak nie zmierzysz podciśnienia to nie będziesz wiedział masz mieć wartość 0,6-0,8 a u ciebie będzie pewnie Gora 0,2 i cięgno groszki ledwo wstaje. Daleko szukasz a postawy nie sprawdziłeś. Inaczej nie wyliczysz nieszczelności podciśnienia czy sprawności pomy wacum.
Tutaj wychodzi niewiedza, nigdy nie miałem takiego problemu z dieslem, ale pożyczę od znajomego sprzęt i zrobię pomiar podciśnienia

A co mu po "łopatkach" skoro komputer ma turbo na 10% czyli off. Układ paliwowy jaki jest to wszyscy wiemy jeżeli podczas rozruchu masz te rządane ciśnienie paliwa i nie spada to wtryskiwacze leżą końcówki zapieczone, a dlaczego? Bo to comon raill i wszystko może się przytrafić
Wtryskiwacze zawiozłem do sprawdzenia i działają bardzo dobrze

Do góry Bottom