• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW 1,4 TSi CAVC 2010r

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć. Tak przy piątku na luzie rozmieniam sobie Tsi o który m ostatnio było pisane parę postów niżej.
Dwa tyg temu przywiozłem z DE Tourana 1T2 2010r 1,4TSi CAVC 140HP na DSG. Przebieg 180tys km.

Pierwotnie miałem zabrać innego bez kompresji na jednym cylindrze ale finalnie był inny lepszy w dobrych pieniądzach jeżdżący.

To że jeżdżący to pojęcie względne i nic nie znaczące w tym wypadku.
W domu na spokojnie podniosłem samochód żeby sobie go obejrzeć. Tam coś cieknie tu się coś poci ale ogólnie nie jest źle. Na wolnych chodzi średnio z wydechu słyszalny zapłon a na zimnym przy odpalaniu słychać łańcuch . Olej Long life wymiany co 30tys no mioooodzio :D ....
Moc ma jedzie ok skrzynia pracuje OK ale wydaje mi się że dwumas już też czuć.

Na razie nie mam czasu na to autko ale zrobiłem sobie jakiś krótki przejazd żeby zobaczyć problem błędu wypadania zapłonu na cylindrze nr 1 na jałowym biegu.
Dodatkowo zobaczyłem sobie co też się dzieje z zapłonem i paliwem.....
Szczerze to ja się nie dziwie że tam pękają tłoki ... Przecież po wciśnięciu gazu w opór do 4,5tys auto leci na tak ubogiej mieszance + zwężka w postaci kata że to musiało się nie udać... Ekologia zabija wszystko. dopiero powyżej 4,5tys zaczyna coś dolewać paliwa i mieszanka trochę się wzbogaca ale to jest już dawno za późno.
Plan na to auto to napewno usunąć kata i napewno zrobić korektę softu pod bogatszą mieszankę żeby przy wciśnieciu gazu od 75% leciał na bogatszej mieszance czyli np wyprzedzanie i agresywniejsze przyspieszanie.

Ale zastanawia mnie jedna rzecz. Nie spodziewam się super stanu tego silnika zakładam raczej remont. Przy mocny przyspieszaniu słysze takie dziwne jęczenie.
Myślałem że tu turbina ale nie pasuje mi to na turbo ..... Głupio pytać ale nie sprawdzałem .... Tam może być kompresor ?

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Tak ma z tyłu pod ssącym. Zrób od razy w sofcie klapy OFF bo to też wada .
Jest tam parę błędów- ale wszystkie nie z niewiedzy tylko ku....a z ekologi jak w/w wspomniałeś. Samo to że nie ma cylindrów honowanych itp, itd.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Będzie chwila czasu to chce pomierzyć szczelności kompresje wjadę sobie też na hamownię zobaczę co pokaże.
To teraz pytanie czy kompresor może wydawać minimalny dźwięk ? Przejmować się ?? Mam zerowe doświadczenie z kompresorami.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Chodzi o normy spalin, przy honowaniu nie szło "zejść poniżej progu" tak zmniejszyli tarcie - to jest oprócz kilku innych rzeczy przyczyną najpierw zapiekania się zacienkich piercieni i potem wiadomo .. Dlatego jest kilka tricków żeby ten silnik usprawnic-
Tak jak i w nowych 3.0 od VW/ Audi ale to juz większość wie- mod softu- zmiana ciśnienia w reg.ulatorze Oleju na min 2.8 ...itp. itd.
Ekoterrorysci moim zdaniem za to powinni wisieć.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Eko dołożyło swoje 5gr. .... dzisiaj w fabrykach są specjalne działy które zajmują się badaniami żywotności . Potwierdzone info bo byłem 2x w fabryce BMW w dingolfing i widziałem na własne oczy maszyny zrobione pod symulacje. i teraz wychodzi ci że podzespół spokojnie wytrzyma 20 lat to szukają oszczędności. zmieńmy materiał na tańszy... a to nie musi być tkaie grube zmniejszmy to o połowę .... i test ... wytrzyma 10lat jest ok super ... klepanie po ramienicach miliony oszczędności w skali trwania całej produkcji.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Siemanko ... jakiś czas temu przywiozłem tego dziada ... fajnie się tym jeździ i zadbane to cholernie szkoda wywozić na złom
Auto przeszło kompleksową konserwację i odnowienia zawieszenia tył żeby coś to pożyło

wczoraj zabrałem się za diagnostykę silnika.
poszedł manometr w czujnik ciśnienia oleju w głowicy i ciśnienie oleju zmierzone to ok 1bara na ostudzonym silniku i takie samo na ciepłym.
Nie wiem czy niżej gdzieś tez jest czujnik ciśnienia ale nie podoba mi się to. Tym bardziej że góra tam jest za głośna jak dla mnie

Kompresja zmierzona na zimnym :

1- 11,5
2 - 9,2
3 - 12.2
4 - 11.5

na ciepłym :
1- 12
2 - 10.2
3 - 12.2
4 - 11

Przypomina pacjent 1.4 TSI 2009r CAVC turbo kompresor

Autodata podaje mi że kompresja tam ma być ok 10 czyli mam traktowac że jest OK ?

Log zrobiłem tylko statyczny bo nie chciałem tego pałowac jeśli to cisnienie oleju jest kijowe.
Możliwe ż epoprawiłoby się po wymianie oleju bo jeśli tam jest olej z 30k przebiegu to to będzie woda nie olej więc sie nie dziwie że na zimnym nie budował cisnienia.
Aha i jedna sprawa może ktoś miał taki przypadek - Manometr pokazuje ok 1 bar, dodaje gazu wskazówka spada i równa sie znowu do 1 bar ...
Autodata podaje 2 bar przy 2 tys ja miałem ledwo połowę - tam padały pompy oleju ?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Panie, no jakie OK, jak jest 3 bary różnicy między cylindrami? Próba olejowa i czapa w górę albo jeździć, aż stanie.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Silnik już na polu .... nie chciało mi sie nawet próby robić czy bawić w szczelności na cylindrach. Jutro go rozbiore i przemierzymy cylindry i wał... no chyba że juz półki popekały i będą sznyty na cylindrach to hasiok. głowice dam zrobić tak czy siak . A nagaru to już dawno tyle nie widziałem.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Silnik już na szlifierni. Ale nie był tragedii może i w misce był nagar i gęsta czarna smoła ale mimo wszystko samych spieków w silniku było mało.

Ogólnie niemcy działali tam ostro.
Urwana szpilka od turbiny + dwie śrubie w ogóle niedokręcone
i jeszcze kilka innych rzeczy na silniku odkręcone.
Ten kompresor z tyłu to jest jakaś pomyłka ale trudno.. Oleju ze szklanka w dolocie.
Co do pierscienie to odziwo tylko na drugim cylindrze jeden był chwycony reszta spoko
Panewki wstanie bdb. Wał bez rys i dziwi mnie tak niskie ciśneinie oleju ale nie miałem czasu rozebrac pompy oleju. Smok czysty.
Góra wałki tez bardzo ładne natomiast ta góra pracowała głośno jakby luz zawororwy był. Wymienię hydropopychacze na nowe i pompę oleju tez na naową i zobaczymy.
Katalizator już wycięty klapy wyjęte auto dostanie mod softu o trochę inną mieszankę paliwa niższe EGT a brak kata żeby ta temp nie grzała tak w czapke i myślę że auto pojeździ.

Pytanie do znawców mam luźną klapkę w turbo. Nie wiem czy w pozycji tak jak na stole to mam to klapka ma być zamknięta ? Upuszcza go nadciśnienie więc zakładam że powinna być zamknieta. Ale klapka lata luźno i tam na bank cisnienie ucieka. A auto jechało dobrze

Do góry Bottom