• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW 1.9TDI 105KM wymiana uszczelniacza wału

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Nigdy tego nie robiłem jeszcze więc wolę zapytać, w VW 1.9 TDI PD uszczelniacz wału od strony skrzyni jest razem z czujnikiem i na pierścieniu magnetycznym jest kropka jakby znak - czy istotne jest jego położenie przed/po montażu/demontażu?

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Wał stawiasz w górnym martwym punkcie i wtedy przy wkladaniu zagraj kropki ze sobą. Sprawdź jeszcze do pewności jak na Starym są kropki. Jeśli się pomylisz auto nie zapali! Powodzenia ;)

A

autozibi

Nigdy tego nie robiłem jeszcze więc wolę zapytać, w VW 1.9 TDI PD uszczelniacz wału od strony skrzyni jest razem z czujnikiem i na pierścieniu magnetycznym jest kropka jakby znak - czy istotne jest jego położenie przed/po montażu/demontażu?

Misiek wydaje mi się , że ten uszczelniacz masz z plastikową spinką . Ustawiasz wał w pozycji zero jak do wymiany rozrządu
i zakładasz wtedy ten uszczelniacz . Zresztą te punkty możesz też sprawdzić sobie za pomocą karty testowej
do czujników magnetycznych ABS - u .
Pamiętaj : nie smaruj tylko tego uszczelniacza olejem , zakładaj go tylko na sucho . Jeżeli dobrze pamiętam ,
to po założeniu tego uszczelniacza czekamy około 5 godzin zanim odpalimy silnik .

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
Witam a tak z czystej ciekawosci ile byscie krzykneli sobie za taka usluge?? np w audi a4:)

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Ja za wymiane sprzegla + kola dwumasowego w tym Passacie liczę 400zł +materiał, uszczelniaczy wymieniam przy tej operacji gratis.

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
Podobnie tez tak liczylem 300/400 w przekladni rowniez wymieniasz uszczelniacze?A uzywasz przyrzadu do ustawiania sprzegiel dwumasowych?? czy jakos inaczej sobie radzisz?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Dobrze pamietam temat.. z 5 lat temu podjechalo c6 po odkreceniu dwumasa okazalo sie ze trzeba wymieic ten uszczelaniacz, wiadomo, no co sie nie wymieni, nie poszlo wtedy kosztowal 360pln... w plecy... Nauczka na przyszlosc :) Do dzis dlugo sie zastanawiam zanim go wymienie hehe

P

PogotowieSamochodoweUK

W passacie chyba nie ma zadnego czujnika panowie? 1.9tdi PD maja czujnik na bloku a uszczelniacz to tylko zwykly szymek w obrozy aluminiowej.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Wymienisz, tylko trzeba sobie ustawić i zablokować rozrzad tak jak do wymiany paska, nowy uszczelniacz ma blokadę, kumpel w UK ostatnio wymienił wg wskazówek w tym temacie ;)

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Panowie, problem innej natury.
Wymieniam silnik w 2.0TDI PD, BMP.
Klient przywiózł swój silnik. Wymontowałem stary, zaczynam przezbrajanie a tam niespodzianka.
W nowym brak pierścienia od czujnika położenia wału jak i samego czujnika. Sam uszczelniacz został.
Jak rozumiem da się to rozdzielić. Pytanie jak zdjąć pierścień żeby go nie uszkodzić? bardzo ciasno to wchodzi ?
Jeśli chodzi o ustawienie, to przy GMP 1 cyl kropka na pierścieniu jest prawie na godz 12. idealnie na środku jednego z otworów w wale.

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Ja kiedyś ściągałem to poprzez ściąganie uszczelniacza za pomocą wkręcania śrub w miejsca do tego przystosowane w uszczelniaczu - i ładnie pierścień się zsuwał.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
Ja się właśnie z tym tematem wrypałem. Wlasnie wyciągnąlem skrzynie jeszcze raz zdemontowalem to znowu. Zmontowalem to tak jak bylo w opakowaniu z zabezpieczeniem i dupa nie zapalil szkoda ze wczesniej nie przeczytalem tego watku. Napiszcie raz jeszcze dokladnie jak to prawidlowo zamontowac zebym nie wyciagal jej raz jeszcze

Ostatnio edytowane przez moderatora:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Wymiana zgodnie z zasadą, pośpiech wskazany tylko do łapania pcheł. A tak przy okazji Misiek, przed skręceniem skrzyni na fest potrenuj włożenie i wyjęcie samego sensora wału. W kodach BMM,BMN i nie tylko chętnie padają .

Lenart

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Złotów
Ciekawy jestem jak klient wróci po wymianie uszczelniacza bez użycia blokad z dziurą w tłoku. Co wtedy? Czy wpływ na to może mieć kąt wtrysku?Odpowiedzcie sobie sami. Panowie to jest kąt wtrysku najistotniejszy parametr w silniku diesla. Ustawianie na plasticzek czy kropeczki nie wchodzi w rachubę. Przyrząd kosztuje ponad 700zl i starcza na cale życie i zrobisz nim benzynę i diesle.To chyba nie jest dużo.

Do góry Bottom