• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Bora 1.9 TDI 115 km AJM Tryb Awaryjny

freshmak

Początkujący
Punktów
0
Witam Wszystkich
Pacjent to VW Bora 1.9 TDI o mocy 115km kod silnika AJM skrzynka 6
Przechodząc do tematu prześladuje mnie problem wpadania w Tryb Awaryjny (mruga kontrolka świec nie zawsze ) 1100obr/min zero reakcji na pedał gazu. Magiczny ruch kluczykiem " w lewo i na zapłon w prawo i abra kadabra błędu nie ma auto odzyskuje moc. Co najlepsze ma dni że cały dzień jeździ bez zarzutów a ma dzień że uruchomie silnik, auto stoi na biegu jałowym, obroty w granicach 850obr/min-870obr/min i klątwa Trybu Awaryjnego powraca...
Udało mi się podpiąć pod złącze OBD
Podczas awarii błędy były dwa napiszę tak jak zapamiętałem :
- czujnik pedału przyśpieszenia 1/2 sygnał nieprawidłowy - sporadyczny
- zawór n75 nieprawidłowe działanie zawarcie do masy- sporadyczny
Nim zrobiłem kasowanie błędów
Wszedłem w opcje "Wartości Rzeczywiste" żeby sprawdzić działanie pedału przyśpieszenia w zakresie działania 0%-100% i zdziwienie bo zakres pracy ok wciskajac Pedał zakres byl prawidłowy po skasowaniu brak kodów Już chyba sprawdziłem wszystko i dlatego kieruję się do Was o pomoc może ktoś już się spotkał z taką przyczyną .
Sprawdzone podzespoły to:
- Pedał gazu zdemontowany sprawdzony (elektryk) kostka wyczyszczona
- zawory sterujace turbo i egr podmienione z działającego pojazdu i to samo a na odwrót z mojego do działającego wszytko ok.
- Podcisnienia sprawdzone uszkodzone zmienione na nowe
- turbo wyjęte sprawdzone kierownica geometrii chodzi na 5
- Gruszka sterująca na 5
- Zawór EGR wyjęty wyczyszczony na 5
- ECU wyjęte sprawdzone zero śladów wilgoci podszybie suche zero wody kostka ok .
Już mi ręce opadają auto po nocach się śni (koszmar) uciążliwe jest to strasznie w myślach tylko siekierą w dach ☺.
Panowie proszę o jakieś wskazówki
Był bym wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Trz
Witam Wszystkich
Pacjent to VW Bora 1.9 TDI o mocy 115km kod silnika AJM skrzynka 6
Przechodząc do tematu prześladuje mnie problem wpadania w Tryb Awaryjny (mruga kontrolka świec nie zawsze ) 1100obr/min zero reakcji na pedał gazu. Magiczny ruch kluczykiem " w lewo i na zapłon w prawo i abra kadabra błędu nie ma auto odzyskuje moc. Co najlepsze ma dni że cały dzień jeździ bez zarzutów a ma dzień że uruchomie silnik, auto stoi na biegu jałowym, obroty w granicach 850obr/min-870obr/min i klątwa Trybu Awaryjnego powraca...
Udało mi się podpiąć pod złącze OBD
Podczas awarii błędy były dwa napiszę tak jak zapamiętałem :
- czujnik pedału przyśpieszenia 1/2 sygnał nieprawidłowy - sporadyczny
- zawór n75 nieprawidłowe działanie zawarcie do masy- sporadyczny
Nim zrobiłem kasowanie błędów
Wszedłem w opcje "Wartości Rzeczywiste" żeby sprawdzić działanie pedału przyśpieszenia w zakresie działania 0%-100% i zdziwienie bo zakres pracy ok wciskajac Pedał zakres byl prawidłowy po skasowaniu brak kodów Już chyba sprawdziłem wszystko i dlatego kieruję się do Was o pomoc może ktoś już się spotkał z taką przyczyną .
Sprawdzone podzespoły to:
- Pedał gazu zdemontowany sprawdzony (elektryk) kostka wyczyszczona
- zawory sterujace turbo i egr podmienione z działającego pojazdu i to samo a na odwrót z mojego do działającego wszytko ok.
- Podcisnienia sprawdzone uszkodzone zmienione na nowe
- turbo wyjęte sprawdzone kierownica geometrii chodzi na 5
- Gruszka sterująca na 5
- Zawór EGR wyjęty wyczyszczony na 5
- ECU wyjęte sprawdzone zero śladów wilgoci podszybie suche zero wody kostka ok .
Już mi ręce opadają auto po nocach się śni (koszmar) uciążliwe jest to strasznie w myślach tylko siekierą w dach ☺.
Panowie proszę o jakieś wskazówki
Był bym wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Sprawdź wiązkę przy aku lubi się przecierać i nieraz takie kwiatki.

freshmak

Początkujący
Punktów
0
Trz

Sprawdź wiązkę przy aku lubi się przecierać i nieraz takie kwiatki.
Wiązki nie sprawdzałem ale zauważyłem że jak są te bezpieczniki na Aku jeden z nich a dokładniej "nóżki" mają kolor jak by dostał temperatury jak by przegrzany, ale jest dobry . Zobaczę dziś do wiązki i dam znać

Do góry Bottom