• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Bora 1.9 tdi [przybywa oleju]

ŁukaszQX

Początkujący
Punktów
0
Miasto
brzesko
Witam, mam problem odnośnie przybywania oleju w silniku, jakoś miesiąc temu olej był wymieniany a dziś wyssałem strzykawką coś koło 1.2l oleju z silnika.
Ogólnie 2,3 wtrysk był wymieniany lecz zastanawiam się czy mogły puścić uszczelniacze na 1 i 4 wtrysku i dlatego kieruje pytanie do was, tutaj screen z vaga.

Przy uruchamianiu silnika wszystko jest ok, przy ruszaniu też ok. Co poradzicie wymienić uszczelki w 4 wtryskach czy może w 1,4. Głowica była wymieniana wraz z uszczelkami, jakoś 2 lata temu.
Oprócz uszczelek coś może być nie tak np. pompa vacum?

Model: bora 1.9 tdi 115km AJM 2000r

ŁukaszQX

Początkujący
Punktów
0
Miasto
brzesko
A możliwe jest to że, śruby mocujące się poluzowały jeżeli nie było danych nowych? Co do wybitych gniazd, po 2 latach by się gniazda zjechały?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Śruba ma być nowa i dokręcona odpowiednim momentem + kąt. Jeśli była źle dokręcona to pompki mogły drgać i wybić gniazda.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
powąchaj ten odessany olej, może poczujesz znajomy zapach?;)

ty już masz super superancki syntetyk OW60

ŁukaszQX

Początkujący
Punktów
0
Miasto
brzesko
Zamówione 4 komplety uszczelek do pompowtrysków, oby to coś dało.
Silnik ma taki płaski dźwięk jakby wodą smarował, jutro odleje trochę oleju i doleje nowego.
Wcześniej z parę tygodni temu sprawdzałem Bipy i 1 miał coś około 70-90, szykowałem się na wymianę a teraz wróciły do 20-30. Czasem zdarzało się że, 3 wtrysk miał dawki poza skalą i się zastanawiam być może to on puszcza.

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wylej wszystko i zalej nowy.

Pompki wiesz jak ustawić? ;)

Ostatnia edycja:

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Ja kiedyś miałem przypadek że nie gniazda zawodowe były wyrobienie a same wtryskiwacze , 2 komplety wyrobione. . 3 dopiero podszedł

ŁukaszQX

Początkujący
Punktów
0
Miasto
brzesko
Wymieniłem uszczelki na 3 pompce, po wyjęciu w gnieździe było tyle nagaru że szok. Jedna uszczelka była zjechana.
Po odpaleniu i lekkim rozgrzaniu:

Jedyne co mnie interesowało to czemu po wymianie tego wtrysku lekko drgało po dodaniu gazu na małych obrotach a teraz pojechałem i normalnie gaz do dechy i się rozpędza i nic nie drga, być może tu leżał problem. Wtedy myślałem, że to koła niewyważone dobrze.
Dam znać czy wszystko ok z olejem po paru trasach. :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Wymieniłem uszczelki na 3 pompce, po wyjęciu w gnieździe było tyle nagaru że szok. Jedna uszczelka była zjechana.
Po odpaleniu i lekkim rozgrzaniu:

Jedyne co mnie interesowało to czemu po wymianie tego wtrysku lekko drgało po dodaniu gazu na małych obrotach a teraz pojechałem i normalnie gaz do dechy i się rozpędza i nic nie drga, być może tu leżał problem. Wtedy myślałem, że to koła niewyważone dobrze.
Dam znać czy wszystko ok z olejem po paru trasach. :)
uszczelniacze bez powodu się nie wybijają, jeśli pompka była dokręcona mocno to gniazdo wybite i za parę tygodni się powtórzy

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
oj tam,oj tam uszczelki wymienione

Do góry Bottom