• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vw golf mk1 cabrio

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Samo sprawdzenie zawieszenia przod+tyl zajmuje troche czasu, a gdzie jeszcze sprawdzenie swiatel
Nie nadajesz się na diagnostę :D szarpaki dużo ułatwiają a sprawdzenie świateł to 30 sekund bo mamy lustra, do tego analiza spalin, ocena wzroczna klocków przód i tył, ogumienia, rzucenie okiem pod maską, identyfikacja numerów, przy LPG sprawdzenie szczelności, numerów butli, wiadomo ścieżka diagnostyczna, bo ja wiem czy to tak dużo czasu zajmuje? Papierologia jasna sprawa
bez przerwy na jedzenie i szczanie
Dobrze to ująłeś, ja jeszcze bym dodał że nie miałem kiedy się wysrać, dwie bułki zjadłem o 8:00 a o 17 obiad

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
szarpaki dużo ułatwiają a sprawdzenie świateł to 30 sekund bo mamy lustra, do tego analiza spalin, ocena wzroczna klocków przód i tył, ogumienia, rzucenie okiem pod maską, identyfikacja numerów, przy LPG sprawdzenie szczelności, numerów butli, wiadomo ścieżka diagnostyczna, bo ja wiem czy to tak dużo czasu zajmuje?
Przypomniało mi się jak kiedyś byłem na przeglądzie na innej stacji niż zwykle, wydawało mi się, że widzę gościa od pitstopu od F1, a nie diagnostę :D Wjeżdża pędem zatrzymując się na milimetry, włączą ten test amortyzatorów sprawdzając w międzyczasie kilka świateł, potem na rolki, test hamulców, sprawdzając klakson i kilka innych świateł potem do kanału jedno okrążenie sprawdzając kluczowe punkty i w 2min ogarnął więcej, niż na innej stacji robiliby pół godziny :D Ale spotkałem jeszcze lepszego, najpierw wypełniał papierkologię, potem odsyłał do sklepu obok do zapłacenia, dosłownie 40m dalej, jak wracałem samochód był już gotowy do wyjazdu. Nic dziwnego że ta stacja jest tak polecana skoro tacy fachowcy tam robią :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Przypomniało mi się jak kiedyś byłem na przeglądzie na innej stacji niż zwykle, wydawało mi się, że widzę gościa od pitstopu od F1, a nie diagnostę :D Wjeżdża pędem zatrzymując się na milimetry, włączą ten test amortyzatorów sprawdzając w międzyczasie kilka świateł, potem na rolki, test hamulców, sprawdzając klakson i kilka innych świateł potem do kanału jedno okrążenie sprawdzając kluczowe punkty i w 2min ogarnął więcej, niż na innej stacji robiliby pół godziny :D Ale spotkałem jeszcze lepszego, najpierw wypełniał papierkologię, potem odsyłał do sklepu obok do zapłacenia, dosłownie 40m dalej, jak wracałem samochód był już gotowy do wyjazdu. Nic dziwnego że ta stacja jest tak polecana skoro tacy fachowcy tam robią :D
Tam gdzie płacą 10 tysi na start jeździłem swego czasu na badania autobusami, 7-10 minut razem z wypełnieniem papierów to trwało:) z tym że papierki ogarniała pani w okienku, prawda jest taka że im dłużej człowiek w tym pracuje tym więcej wie o danej marce i modelu auta i zna słabe punkty no i trzeba się znać na ludziach, jakie mają podejście do samochodu, czasami poprostu widać że auto jest zadbane i nic nie wynajde a czasami to aż oczy krwawią...

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
no i trzeba się znać na ludziach, jakie mają podejście do samochodu, czasami poprostu widać że auto jest zadbane i nic nie wynajde a czasami to aż oczy krwawią...
A nie bywa odwrotnie, tj. że z wierzchu wizualnie odpicowany, wypolerowany, czyściutki, a technicznie szrot?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
A nie bywa odwrotnie, tj. że z wierzchu wizualnie odpicowany, wypolerowany, czyściutki, a technicznie szrot?
Ano czasami tak bywa ale rzadko, osobiście miałem takie trzy przypadki i wszystkie były koreańskie

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Mi ostatnio diagnosta w e39 wywróżył tylny lacznik stabilizatora. W poniedziałek jak nie zapomne to nagram filmik :p beka.
Oczywiscie nie biore wszystkich jedna miara.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Mi ostatnio diagnosta w e39 wywróżył tylny lacznik stabilizatora. W poniedziałek jak nie zapomne to nagram filmik :p beka.
Oczywiscie nie biore wszystkich jedna miara.
Luzy na łącznikach, sworzniach i końcówkach kierowniczych od razu widać na szarpaku chyba że ciężkie auto to można przeoczyć

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Zglosilem przed przegladem zeby sprawdzil co jest bo dupa lata. W poniedziałek sobie podniose i nagram film jak kolo lata na boki. No ale to pewnie łącznik.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
982
Miasto
PGS
Arni .... co ty wypisujesz . W gazecie chcesz być? Takie rzeczy w internecie ? Masakra ... pamiętaj o tym że dostęp do tego forum ma każdy śmiertelnik... I obyś za chwilę naprawdę nie był w gazecie ... albo w telewizji :) Screenshot_20230121_230713_Chrome.jpg

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Arni .... co ty wypisujesz . W gazecie chcesz być? Takie rzeczy w internecie ? Masakra ... pamiętaj o tym że dostęp do tego forum ma każdy śmiertelnik... I obyś za chwilę naprawdę nie był w gazecie ... albo w telewizji :) Wyświetl załącznik 47425
Nie mam nic do ukrycia:) w gazetach piszą tylko o stacjach na których wykonuje się badania fantomowe :D a poza tym wszystko o czym tutaj piszę jest dostępne w cepiku

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1103
Miasto
...Seksu i biznesu...
Chłopaki ,dziś dostałem mejla ze sklepu z częściami do zabytków..i załamałem się! Gdyby nie kobita ,to niewiem czy już na życie bym się nie targnął...Uszczelka szyby przedniej była ale się w sobotę wieczorem sprzedała i h*j i nie ma! Dostawa za 3 lub do 5 tygodni... ( To chyba kosztowała 190 zł) no to w net i szukam jest ...bo ja potrzebuję takiej pod klin i kosztuje bodaj 200zl.

Ale pytanie mam takie czy w takich hurtowniach jak Gordon,IC,Autoland .mogę dostać? Jutro będę wydzwaniał i się dopytywał bo teraz to wszystko pozamykane. Tak chciałem się dowiedzieć czy mieli by.( Kiedyś reperatury do progów dostałem w IC).

Jutro do Bydgoszczy jadę z kobitu do lekarza tam bym coś znalazl może?

Stara uszczelka idzie do wycięcia ..nie chce się z nią mocować a później szukać szyby z danego rocznika:/bo przy moim szczęściu pewnie by pękła ...ja jestem tylko bidnym Polaczkiem który zawsze idzie pod górę ,pod wiatr i jeszcze wieje piach w oczy:D:D:D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1103
Miasto
...Seksu i biznesu...
Do góry Bottom