• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Golf V 1.4 BCA - dziwny objaw sondy lambda.

Jacis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
DLE
www.facebook.com
Witam

Golf V 1.4 silnik BCA 55KW. Autko ma problem z dławieniem się. Za pierwszym razem nie chce odpalić, za drugim razem odpala od "szczała".
Błędów nie sypie lecz jest problem z sondą lambda. Zaraz po odpaleniu, nie widać w blokach żeby w ogóle działała. Po chwili widać jak się uruchamia i silnik pracuje idealnie. Zamówiłem nową i dalej taki sam objaw. Za każdym odpaleniem sonda nie działa i po kilkunastu sekundach albo zgaśnie albo sonda zacznie reagować. I działa normalnie.
Przepustnica wyczyszczona. Podmieniłem wszystko co mogłem. Zero rezultatów. Co może być nie tak ? sterownik ?

Dołączam film. Za każdym odpaleniem dzieje się tak samo.

Pozdrawiam

Jacis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
DLE
www.facebook.com
Sprawdziłem ciśnienie paliwa.
Po zapłonie 1.9 bar po odpaleniu około 2.8 bar. Czy zaraz po odpaleniu czy z załączoną sondą nie ma różnicy.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Witam

Golf V 1.4 silnik BCA 55KW. Autko ma problem z dławieniem się. Za pierwszym razem nie chce odpalić, za drugim razem odpala od "szczała".
Błędów nie sypie lecz jest problem z sondą lambda. Zaraz po odpaleniu, nie widać w blokach żeby w ogóle działała. Po chwili widać jak się uruchamia i silnik pracuje idealnie. Zamówiłem nową i dalej taki sam objaw. Za każdym odpaleniem sonda nie działa i po kilkunastu sekundach albo zgaśnie albo sonda zacznie reagować. I działa normalnie.
Przepustnica wyczyszczona. Podmieniłem wszystko co mogłem. Zero rezultatów. Co może być nie tak ? sterownik ?

Dołączam film. Za każdym odpaleniem dzieje się tak samo.

Pozdrawiam
Turbo elektroniku samochodowy. Czytaj teraz ze zrozumieniem, bo drugi raz nie powtórzę...
Znasz prawidłowe parametry rzeczywiste i teorie pracy sondy?
Tym fexwelem w vagu to sobie możesz...

Do góry Bottom