poszukałem i powinieneś miec przyrząd na ustawienie wałka na góre i ustawić tlok na 1 GMP , kolo paska wyglada na to że jest na stożku ale nie widze na rysunku wiec musisz pomyslec
Co mu ciśnienie jak z resztą nie jest ok.Ciśnienie na cylindrach mierzyłeś?
Ciśnienie na cylindrach mierzyłeś?
Jak nie jest ok? W pierwszym poście pisał że wszystko na znakach a dalej że kompresja w dół sp-la no to trzeba by ciśnienie zmierzyć. Jeszcze pytanie do autora, zawory nie były pozapadane? Miałem przypadek w 2.5 tdi że szlifierz dotarł tylko zawory zamiast wymienić gniazda i kilka się podparło, a pisałeś że słychać coś na dolocie.Co mu ciśnienie jak z resztą nie jest ok.
Zrób jak Marek pisze, pierwszy w GMP, krzywki na wałku w górę i tak złóż. Potem można sprawdzić kompresję.
Jak nie jest ok? W pierwszym poście pisał że wszystko na znakach a dalej że kompresja w dół sp-la no to trzeba by ciśnienie zmierzyć. Jeszcze pytanie do autora, zawory nie były pozapadane? Miałem przypadek w 2.5 tdi że szlifierz dotarł tylko zawory zamiast wymienić gniazda i kilka się podparło, a pisałeś że słychać coś na dolocie.
jak zdejmiesz to zalej tłoki zobaczysz czy puszczają , a było przesunięcie ? bo jak pamiętam zakładało sie tak ze blokowało sie wałek taką blachą która trzymała te krzywki na górze , zdejmowało sie kolo wałka , ustawiało wszystko z kołem popuszczonym i jak juz było to sie koło dokrecało . chyba tak to było , jak bym zobaczył ten motorek to bym sobie przypomiał chyba robiłem go z 10 lat temu .
A co za różnica, może być nafta, ja zawsze benzyny używam i też widzę gdzie jest nieszczelność, jak bardzo podparte to i wodą sprawdzi, ja też z początku myślałem że to 5 cyl. a tam pompy się nie blokuje tylko ustawia na zegar, więc sory za niewłaściwą podpowiedz.Takie rzeczy to sprawdzasz na naftę a spawy czy szukasz nieszczelności ,to smarujesz krędą.
Nafta ma właściwości penetrowania nawet mikro szczelin , środki które piszesz nie. Stąd też do wykrycia nawet mikro pęknięć smarujesz powierzchnię krędą . Piątki silniki VW , pompy też są na zegar.A co za różnica, może być nafta, ja zawsze benzyny używam i też widzę gdzie jest nieszczelność, jak bardzo podparte to i wodą sprawdzi, ja też z początku myślałem że to 5 cyl. a tam pompy się nie blokuje tylko ustawia na zegar, więc sory za niewłaściwą podpowiedz.