Witam właśnie założyłem konto chciałbym się z wszystkimi przywitać. Jestem posiadaczem vw tourana 1.9 tdi bls 105km 7 osobowa wersja. Mam pewien problem. Mój touran w trakcie depnięcia na niższych biegach głównie na 1,2 nie zawsze przyspiesza tak jak powinien czyli muli go w momencie ok. 1600-2100 obrotu i nagle pojawia się takie szurnięcie dobiegające tak jakby ze strony pedału sprzęgła, tym samym momencie samochód dostaję właściwą moc, poprostu wyrywa go. To samo sie dzieje gdy w czasie owego mulenia zdejme noge z gazu (w celu zmiany biegu) pojawia się te same szurnięcie. Szurniecia pojawiają się tylko w trakcie "muła". Dodam że są chwilowe momenty gdy auto normalnie się zachowuje. Dodatkowo auto w trasie pali normalnie tak jak powinno 5-6L , w mieście zaś pije jak glupie 8,7-9,7L . Spalanie z komputera sprawdzone osobiście -nieokłamuje. Wydaje mi sie ze w trakcie depnięcia na niższych biegach gdy pojawia się "muł" auto pije paliwo jak głupie (widać to po lidzbach na komputerze pokładowym w chwilowym spalaniu)(po wyjściu z muła chwilowe spalanie diametralnie spada). Niewiem czy ma to jakiś związek ale dodam że czasami na ciepłym silniku auto ciężko sie odpala a czasami odpala się tak jak powinno. Dziwi mnie to ze są momenty ze jest wszystko ok. Dwu masa ostatnio wymieniana , rozrząd wymieniony, dpf wycięty, turbo sprawdzone jakis czas temu u mechanika i niby wszystko ok. Filtr paliwa i powietrza byl zmieniany z rozrzadem odrazu. Olej z filtrem oleju wymieniony. Pracuje jako taxówkarz, nie mogę sobie pozwolić na takie zachowanie mojego samochodu. Jutro o 9 rano dam sie przejechać ponoć dobremu mechanikowi mam nadzieję uda sie to zdiagnozować. Ja osobiście sie nie znam ale wydaje mi sie że to jakaś błachostka typu nie docisniety któryś wężyk albo coś? Dodam że muł występuje w trakcie jazdy , nigdy na biegu jałowym. Z czytania postów z różnych forum o podobnych problemach sam stwierdziłem że to być związane z : przewodami i łapie ktorędyś lewe powietrze albo czujnikami, pompa paliwa? vacum? Zła mieszanka? za dużo powietrza? za dużo paliwa? egr? Coś nie tak z n75 ? Ogólnie układem paliwowym. Słyszałem że też że jeden chłopak miał jakby taki sam problem i wyszło że ocierały mu sie jakieś linki w skrzyni biegów? Wiem że na forum jest dużo ogarnietych ludzi którzy mogą mi pomóc chociaż cos wykluczyć. Pozdrawiam.