• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Włącznik klimatyzacji

franulkaa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Witam, Nie działa przycisk do włączania A/C tzn przycisk nie chce się wcisnąć tylko odbija . Chciałam naładować klimatyzację ale nie da się wcisnąć tego przycisku ‍♀️. Co to za przyczyna ? Audi A3, 1,6 2013 r . Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Witam, Nie działa przycisk do włączania A/C tzn przycisk nie chce się wcisnąć tylko odbija . Chciałam naładować klimatyzację ale nie da się wcisnąć tego przycisku ‍♀️. Co to za przyczyna ? Pozdrawiam

I mamy się domyśleć w jakim aucie?

franulkaa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Nie rozumiem w ogóle tego pytania, przycisk tak działa, że masz go kliknąć i wraca do pozycji pierwotnej
No jak to ? Byłam w serwisie żeby mi naładowali klime , kazał mi gościu włączyć auto i włączyć klimatyzację ale ten przycisk się nie włącza( i on to widział ) ten przycisk jak klimatyzacja jest wyłączona to nie świeci a jak się go włączy to zapala się taka czerwona dioda i nie dało się go załączyć

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
176
Miasto
Warminsko maz.
I gość, który robił klimę co powiedział? W Audi VW takie coś oznacza zazwyczaj uszkodzenie czujnika ciśnienia, pojechałaś z tym do warsztatu czy gdzie? Bo jak nie wiedzą jak sobie z tym poradzić to nie wróżę tu przyszłości

franulkaa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
I gość, który robił klimę co powiedział? W Audi VW takie coś oznacza zazwyczaj uszkodzenie czujnika ciśnienia, pojechałaś z tym do warsztatu czy gdzie? Bo jak nie wiedzą jak sobie z tym poradzić to nie wróżę tu przyszłości
No nie do warsztatu tylko do takiego punktu gdzie doładowują klimatyzację
Ale czy to jest bardzo poważna usterka?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627

albo stacja (bardzo) szybkiej obsługi albo coś w tym stylu:
1730840196096.png

w jednym i w drum przypadku nic nie wiedzą jak to działa.
tylko gdzie podłączyć "wynże" i po wybraniu modelu auta w menu nacisnąć start na maszynie.

franulkaa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
albo stacja (bardzo) szybkiej obsługi albo coś w tym stylu:
Wyświetl załącznik 54822

w jednym i w drum przypadku nic nie wiedzą jak to działa.
tylko gdzie podłączyć "wynże" i po wybraniu modelu auta w menu nacisnąć start na maszynie.
No to da się naładować ta klimatyzacja jeżeli nie można jej włączyć czy nie ? Sugerujesz , że się nie znają czy co? Pozdrawiam

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Dokładnie. Tak, albo płacisz za "nabicie klimy" i Cię nabijają, ale w butelkę... albo płacisz za serwis klimy i nie musisz szukać na forach jak działa przycisk...

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
324
Miasto
Rakszawa
Z takich ciekawostek to w swoim już prawie 20-letnim Seacie miałem taki temat, że klima mi się włączała tylko po zamknięciu obiegu powietrza. Dobicie czynnika załatwiło temat i w sumie nie wiem, dlaczego.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Jeśli czujnik ciśnienia pokazuje za niskie ciśnienie lub brak ciśnienia w układzie klimatyzacji to nie działa przycisk, a nie że musi działać przycisk żeby nabić klimatyzacje.

Dokładnie. Ale jak nabijacz klimy tego nie wie, to lepiej niech jej nie nabija, bo na wiosnę będzie trzeba dobić, bo przecież "zawsze trochę puszcza"... i biznes się kręci

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Pomimo że chłopy nie wiedzieli od czego zacząć naprawę to próbowali zachowac się w porządku i odessali czynnik żeby nie było kosztów, ale dla układu nie jest dobrze jak w nim nie ma oleju i czynnika po mimo że nie działa i nie używamy klimy, jest dużo przyczyn niedziałającej klimy, to nie jest tylko przycisk ale po drodze sporo rzeczy które współpracjują ze sobą, jednoznacznie nikt nie odpowie na 100% że to np czujnik, co możliwe ze i on zawiódł.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ok, ale oni mnie nie chcieli oszukać bo nie nabili ( powiedział że musi to działać ) i nic nie zapłaciłam ‍♀️
Taki pan od nabijania klimy jest jak pracownik stacji benzynowej, tankuje czynnik i działa lub nie, ludzie zazwyczaj do takich punktów jeżdżą bo jest tanio i szybko a jak jest coś popsute to już nie pomoże, teraz jest zimno więc możesz sobie odpuścić ale przez te parę miesięcy nazbieraj sobie pieniążków i pojedź do warsztatu, postaw samochód na tydzień na prawidłową diagnostykę, sprawdzenie szczelności, naprawę tego co jest popsute i finalnie nabicie układu bo właśnie tak to się powinno robić, napełnianie nieszczelnego układu jest szkodliwe dla środowiska i dla kieszeni właściciela

Do góry Bottom