• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Własny przydomowy warsztat

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
@wjtek89 ja takich klientów wysyłam do konkurencji . Dlatego w 90% robię świeże fury nawet roczne . Dentyści się szanują i trzymają stawki , a mechanicy się nie szanują i nie którzy robią właśnie stare chrupki za poł darmo bo do tego nie trzeba za wiele sprzętu . Nowych się nie tykają bo boja się ze jak coś przedzielą to będą musieli sprzedać nerkę bo szkoda im kasy na ubezpieczanie warsztatowe .
Mało tego ubezpieczalnie nie chcą już ubezpieczać warsztatów które co rok maja jakaś szkodę bo te szkody z roku na rok są coraz droższe w usuwaniu .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
no dobrze przychodzi do dentysty młoda kobieta dentysta mówi plomba 300 zł

przychodzi chłop po 50 mówi panie wiecej jak 100 zł nie dam. Ciekawe co na to dentysta......

Takich klientów to sie gania z laczka koniec. Już teraz wiem dlaczeo tak narzekasz hehe :)

Mam klienta w a4 z 99 roku zrobiony remont silnika. hamulce odgruzowane na tip top. zawias etc. przyjemna praca za dobre pieniądze ale to stary kapeć wiec nie wiem jak to możliwe.

Zwiedziały sie skrobki że robisz olej za 50 zł tyle. To nie znaczy że na autach starszych nie da się zarabiać normalnie bo się da.
Audi to jest przewaga dzięki technice :cool: mam starsze audi i też w nie inwestuję bo to nie zardzewieje za sto lat :) widocznie masz mądrego klienta który nie lansuje się wśród sąsiadów, z tymi rocznikami to właśnie nie ma reguły bo są też tacy ludzie którzy kupują nowsze zajechane auto i nie mają na części, jeżdżą z choinką na desce

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Audi a4 2001 i wzwyż rdzewieje jak wściekłe , opuść tylnie zawieszenie to się przekonasz . Stare audi np. 80 tak to były porządne samochody .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Audi a4 2001 i wzwyż rdzewieje jak wściekłe , opuść tylnie zawieszenie to się przekonasz . Stare audi np. 80 tak to były porządne samochody .
Ja na szczęście wszystkie mam poniżej 2001r :D jedynie a6 C5 mam 99 rocznik i tam ruda już na dobre się zadomowiła ale nie zamierzam z nią za bardzo walczyć

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Mówią, że jak czegoś nie możesz pokonać to się z tym zaprzyjaźnij...

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
widocznie masz mądrego klienta który nie lansuje się wśród sąsiadów, z tymi rocznikami to właśnie nie ma reguły bo są też tacy ludzie którzy kupują nowsze zajechane auto i nie mają na części, jeżdżą z choinką na desce
Albo biorą w lizing, a jak ratę zapłacą, to zostaje tylko tyle żeby zatankować za 50zł, ale chociaż somsiad widzi że nowy samochód pod domem stoi.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
@wjtek89 już ci tłumacze . Przejeżdża na wymianę oleju np. jeep renegate 2016 , ja klientowi mówię za usługę 120 zł , klient zadowolony . Przyjeżdża audi a4 2001 , podaje tę samą kwotę a klient mówi że więcej jak 50 zł nie da . Oczywiście zdążają się klienci którzy rozumieją , czy samochód ma 5 czy 20 lat to czas poświęcony kosztuje tyle samo ,ale to jest zaledwie 10% . Reszta ze starymi samochodami psioczy czego taka droga usługa , czego takie drogie części do samochodu , przecież samochód ma 20 lat i to wszystko powinno być za poł darmo .
@nanab - nie które rzeczy dalej trzeba robić techa2 za kilka tysięcy(np. zmianę indeksu sterownika) w szczególności jak ten chiński kabelek za 30 zł uśmierci samochód a w tedy jak to w czeskim terminatorze "nie ma błaganka" , a taki pacjent trafia się przynajmniej raz w miesiącu .
U nas te czasy się skończyły, że więcej jak XX nie da ... Chociaż jeszcze 2 lata temu gość przyjechał i zapytał czy jak zakupi u mnie olej to wymiana będzie gratis :playful:
Ale czasem wole zrobić olej w a4 z 99r bez płyty niż w a5 zabudowanej od spodu w tej samej kwocie :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
U nas te czasy się skończyły, że więcej jak XX nie da ... Chociaż jeszcze 2 lata temu gość przyjechał i zapytał czy jak zakupi u mnie olej to wymiana będzie gratis :playful:
Ale czasem wole zrobić olej w a4 z 99r bez płyty niż w a5 zabudowanej od spodu w tej samej kwocie :D
U naa doliczamy za demontaż osłon

andrew72

Uczestnik
Punktów
0
Każdy robi roczne fury ale jak spojrzeć na ulicę to 70% to auta od 2005 do 2011 roku. Nie wiem jakich macie klientów i nie neguję że trafiają się oderwani od rzeczywistości bo sam takich mam ale na palcach jednej ręki można policzyć takie przypadki w roku. Większość nie stać na nowe fury a nawet jeśli tak jest to i tak wstrzymują się z zakupem i wolą dołożyć do takiego "strupka" za 10, 15 czy 30k i nie płacić kilku patoli za wyciągnięty łańcuch w Tfsi czy na generalkę po 100k km.

W skrócie jeśli ktoś robi swoją robotę tak jak powinien i kompa używa z mózgiem i potrafi odczytać parametry tak żeby nie wymienić połowy samochodu po wyskoczeniu "check engine" to i ceny może mieć na poziomie takim że klient zapłaci i jest świadom tego że ma dobrze zrobioną robotę wcale nie najtaniej w okolicy.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Z tego co ja słyszę od ludzi to auto z 2011 roku jest uważane jako jeszcze w miarę świeże.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Z tego co ja słyszę od ludzi to auto z 2011 roku jest uważane jako jeszcze w miarę świeże.
W naszym rejonie za świeże uważa się samochody z tego tysiąclecia. Pozostałe uważa się za klasyki ;)

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
>inni ludzie uważający że 2011 rocznik to już stary samochód
>reszta polaków z których połowa jeździ samochodami w wieku 13lat lub starszymi
>Ja który jeżdżę samochodem z 99r, a ostatnio prawie kupiłem taki z 91 xd

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Odnoszę wrażenie że zmierzamy w kierunku UK gdzie nie opłaca się naprawiać poważnych usterek w autach tylko wymieniać auta, jedyna różnica jest w tym że Anglicy mają kasę na nowe samochody a Polacy próbują kupować nowsze używane teoretycznie lepsze auta ... Z gówna bata nie ukręcisz

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Halo cena 4 kółek w UK i zarobki, cena jakiegoś używanego szrotu w pl i zarobki.

Kurtyna. Dziękuję, dobranoc

Do góry Bottom