• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Warsztat 3 stanowiska

todzios12

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich.
Mam nietypowe pytanie.
Mam w planach otworzenie warsztatu z 3 stanowiskami (3 podnośnikami) dla aut ekskluzywnych (Lotus, Porsche, Ferari, Bugatti) Warsztat ma tylko wymieniać części a nie naprawiać.
I muszę zrobić listę maszyn, urządzeń i narzędzi jakie będę potrzebował w warsztacie.
Jeżeli podnośnik to jaki, jeżeli maszyny to jakie itd...
Z podnośnikiem jest o tyle problem że nie wiem jaki wybrać spowodowany niskim zawieszeniem aut.
Obsługa opon muszę mieć uniwersalną wyważarkę i montażownice, które nie uszkodzą mi felg, a poradzą sobie z felgami powyżej 20 cali i szeroką oponą.
Jaki kompresor z jaką pojemnością zbiornika i wydajnością.
itd...

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły, sugestie z chęcią ich wysłucham. Nie muszę być podane konkretne linki do maszyn i urządzeń.

Dzieki i pozdrawiam

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Tych aut to u nas aż tyle jeszcze nie ma, a jak ktoś już ma to Ferrari to raczej do Wawy albo Katowic uderza, Porshe owszem tego sporo jeździ ale to jedyne z tych powiedzmy bardziej ekskluzywnych no ale jak pomysł jest to czemu nie:).
Podnośniki albo z długimi najazdami albo wbudowane w posadzkę np. nożycowe.(choć np. do cayena/macana/panamery to normalne)
Co do robienia opon to zwykłe montażownice/wyważarki z wyższej półki, natomiast czy będą felgi uszkodzone to już zależy od operatora tych maszyn:)
Reszta to standardowe wyposażenia jak kompressor, pneumaty wózki narzędziowe itp..
Oczywiście folie/maty ochronne do tego typu aut na nadkola, fotele, kierownice itp.
oraz sprzęty dedykowane do tych marek, które chcesz robić.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Oczywiście takie materiały pomocnicze jak wyżej również mile widziane:D:D.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Sprężarka co najmniej 200L
Podnośniki raczej słupowe - mało znane na naszym rynku...

Z wyposażenia dla mechaników stoły warsztatowe, wózki z wyposażeniem, prasy, latarki i elektronarzędzia...
Jeśli pchasz się w tą branżę, i chcesz robić górną półkę, to nie oszczędzaj na narzędziach...

PrzemekK18

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Sulejowek
anwa-tech.pl
Witam wszystkich.
Mam nietypowe pytanie.
Mam w planach otworzenie warsztatu z 3 stanowiskami (3 podnośnikami) dla aut ekskluzywnych (Lotus, Porsche, Ferari, Bugatti) Warsztat ma tylko wymieniać części a nie naprawiać.
I muszę zrobić listę maszyn, urządzeń i narzędzi jakie będę potrzebował w warsztacie.
Jeżeli podnośnik to jaki, jeżeli maszyny to jakie itd...
Z podnośnikiem jest o tyle problem że nie wiem jaki wybrać spowodowany niskim zawieszeniem aut.
Obsługa opon muszę mieć uniwersalną wyważarkę i montażownice, które nie uszkodzą mi felg, a poradzą sobie z felgami powyżej 20 cali i szeroką oponą.
Jaki kompresor z jaką pojemnością zbiornika i wydajnością.
itd...

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły, sugestie z chęcią ich wysłucham. Nie muszę być podane konkretne linki do maszyn i urządzeń.

Dzieki i pozdrawiam

W kwestii podnośników to wybór jest spory. Możesz wybrać podnośnik kolumnowy z niskim profilem ramion...są takie które mają poniżej 90 mm wysokości minimalnej. Co do podnośnika który pokazał tu MTM to jest fajny ale drogi i trudny w serwisie. Poza tym i tak musisz na niego najechac co przy niskich autach może być kłopotliwe czasami. Raczej bym wybierał zabudowane w posadzce podnośniki nożycowe w tym długi do geometrii kół.
Teraz opony i felgi.
Przy kole powyżej 20 cali standardowy sprzęt to już raczej historia. Musisz mieć montażownicę która nie ściska felgi szczękami i nie trzeba stosować łyżki montażowej. Z wyważarka jest łatwiej ale musisz mieć sprzęt dodatkowy w postaci stożków i tarcz dociskowych do dokładnego centrowania koła. 20 cali już tego wymaga.
Geometria....przede wszystkim uchwyt nie zaciskowy na feldze żeby nie podawać. Taki sprzęt ma włoski Fasep. Z resztą działają w motorsporcie obsługując jeden z teamów w GT Championship....chyba ferrari 430. Parę fotek załączam. Chcesz wiedzieć więcej to napisze na priv bo to temat rzeka. SDE_02-678x286.png rase.3030.new.gif V644.index.jpg

Załączniki

• 01_5505-678x286.png
    01_5505-678x286.png
    175,6 KB · Wyświetleń: 6

PrzemekK18

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Sulejowek
anwa-tech.pl
To jedynie odpowiedź. Bo ja opisać co się sprawdzi przy ferrari? Jakieś zdjęcie trzeba wrzucić....producentów jest masa a ten sprzęt akurat znam z wyścigów gt więc akurat dla ferrari ;)

arcadio

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Radom
nowoczesnywarsztat.com.pl
Wyposażałem swego czasu podobny serwis w Warszawie : http://www.jdl-performance.com/serwis/ - tu możesz obejrzeć. Wyposażenie z wyższej półki : wyważarka, montówka, geometria Hunter, podnośnik nożycowy - Hunter ale równie dobrze znalazłbyś podobnej klasy o połowę taniej , podnośniki dwukolumnowe Rotary.
Jeśli masz ochotę mogę umówić spotkanie z właścicielem zobaczysz jak powinno to mniej więcej wyglądać. Jeśli chcesz więcej informacji pisz na priv : vero2@o2.pl

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
W Rzeszowie też jest warsztat który zajmuje się "super samochodami i mają tylko nożyce z posadzki.

Z mojej wiedzy podnośniki które zejdą poniżej 90mm to stenhoj miro Bosch vle2130el i nussbaum 2.30sl z adapterem mini Max

Co do opon to widzialem ze szpecom w tej dziedzinie nie przeszkadza nic jedni robia 22 na maszynie za 10tys a inni za 50tys kolega fajnie podpowiada ze dobrze miec uchwyt centralny zwykly jest ok ale ryzyko obrucenia felgi istnieje a nikt nie chce zniszczyc felg np 10tys za sztuke

Wywazarki tu bym nie oszczedzal i napiszę im drożej tym lepiej

Do góry Bottom