Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Witam! Czy ktos z was prowadzi warsztat bez ksiegowej czy to jest do ogarniecia,dopiero zamierzam odtworzyc wlasna dzialalnosc i wiem ze raczej szalenstwa z klientami nie bedzie dlatego moje pytanie.pzdr
ja jestem na ryczałcie ewidencjonowanym ma to sens bo ogarniesz to sam ale lepiej idz na kartę skarbówka odliczy ci podatek około 100 do 300zł maks i masz spokuj mój kolega jest na karcie i ma spokuj coś tam zapłaci i jest ok
mozesz cos wiecej powiedziec o jakiej karcie mowisz jak sobie tak liczylem to w ryzalcie tez wiecej na poczatku nie bede placil masz 8% od dochodu wiec ok 3000 miesiecznie
tak na ryczałcie 8.5 procent od usługi a 3 procentod sprzedaży ale na części musisz mieć kase fiskalną to się nie opłaci i nie wolno ci przekroczyć rocznie 40 000tyś dochodu to jest miesięcznie jakieś około 3.500tyś masz książkę ewidencja przychodów i wpisujesz dzienny utarg tak żeby nie przekroczyć miesięcznego maximum a na karcie podatkowej kolega na usłógach płaci 150zł na miesiąc i ma tak że rocznie może mieć dochód 15.000 ale na kasę fiskalną wchodzi się od 40 000zł na ryczałcie musisz się pilnować limitów a na karcie nie bardzo ale o kartę to musisz spytać dokładnie w urzędzie skarbowym jak jest dokładnie albo u jakiegoś księgowego wiem że kolega płaci 150zł na miesiąc podatku i ma święty spokuj z ewidencjami rachunkami itp a ja na ryczałcie muszę pilnować ewidencjonować żeby nie wejś w kase ale chociasz nie jest to trudne i jeszcze jedno nie odliczysz maszyn ani niczego na ryczałcie tylko zus te 600zł od dochodu jak bym miał teraz iść to wybrał bym kartę chyba leprza
Ponoc cos przepisy zmieniaja i niewiadomo jak z tymi kasami bedzie bedac na ryczalcie czy na karcie nawet gdy swiadczy sie tylko uslugi bez sprzedazy.Ktos cos wie???
Warsztat bez księgowej może istnieć. Ja sam korzystam z księgowości elektronicznej. Szybsze i dużo sprawniejsze, tym bardziej jak się dopiero zaczyna i wiadomo, że dużo roboty nie będzie.