• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Warsztat motocyklowy - budynek

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
O śmieci się nikt nie pyta czy to z gospodarczego czy z ASO, ważne że zapłacisz za odbiór i wypiszesz te karty przekazania odpadu, czy tam teraz BDO.

ale wiadomo jak to z życzliwością sąsiadow.

No ja miałem ostatnio kontrol z donosu sąsiada z którym kiedyś wódkę piłem i grilowałem... także ten, nigdy nie wiesz kto Cię wystawi :)

terrakota

Początkujący
Punktów
0
To znaczy, do jakiego organu cię zgłosił? Bo podobno to INB najgorsze i przekresla całą działalność.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
No PINB najgorsze, bo jak już ustaliliśmy, 90% warsztatów nie spełnia wymagań prawa budowlanego i jest lipa

terrakota

Początkujący
Punktów
0
Z kim powinienem rozmawiać, aby się dowiedzieć czy motocyklowy obchodzi takim samym obostrzeniom jak samochodowy i czy powierzchnia itp. ma znaczenie czy do budynku 25m2 potrzebuje takiego samego hydrsnta 10l/s jak przy większym czy mogą go być gasnice.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Jak dowiadywałem się w gminie to poszedłem do "wydziału budowalanego" i pytam : psze pani czy mogę w gospodarczym usługi prowadzić takie i takie. Pani odpowiada wykluczone musi być budynek usługowy sterta papierów i przekształcenie.

Idę kilka pokoi dalej tam gdzie się działalność otwiera; psze pani czy mogę otworzyć taka i taka działalność; oczywiście może pan wystarczy zarejestrować działalność zgłosić gdzie się będzie ja prowadzić i może pan. Może pan zgłosić budynek plac czy tam nawet jakiś mały pokój jak pan będzie miał dojazd do klienta.

A pani z trzeciego pokoju tam gdzie się zgłasza metraż to tak mi powiedziała że żeby było spokojnie to chociaż plac trzeba do gminy zgłosić bo inaczej to przyjdą i sprawdza.

Taki mamy dziki zachód, a to czy spełnia nie spełnia wymagań to na etapie zakładania działalności nikogo nie interesuje.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Ich to nie interesuje czy masz blaszak czy robisz na kobyłkach pod chmurką czy w stodole tego konkretnie urzędnika interesuje że masz zapłacić podatek od miejsca w którym jest wykonywana działalność. Jak nie podasz nic to dostaniesz wezwanie do urzędu i tam jak Pani będzie miała dobry humor to Ci wytłumaczy grzecznie,ż masz podać metraż bo inaczej będzie kontrol. A PINB raczej nie chodzi i tego nie sprawdza bo by musiał zamknąć większość warsztatów działających od lat chyba że donos.....

W jednej gminie wystarczy plac w drugiej siedziba firmy w trzeciej budynek zależy od gminy.

Do góry Bottom