• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wentylator Seicento 1.1 wiecznie pracuje

dzimi

Gaduła
Punktów
10
Miasto
.
Witam
Mam taki problem , w seicento 1.1 wentylator/wiatrak chłodnicy uruchamia się zanim wskazówka osiągnie połowę skali , a termostat jest zaślepiony bo jest to rajdowe seicento , Panowie gdzie szukać usterki ?

A

autozibi

Czujnik wentylatora jest w chłodnicy z prawej strony patrząc od przodu samochodu .
Sprawdź temperaturę przy jakiej załącza się ten czujnik , być może jest w nim usterka lub samego licznika .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
To znaczy że nie ma termostatu i masz tam wstawiona zaslepke ? Czy po prostu nie ma termostatu ? Moim zdaniem silnik się przegrzewa bo czujnik temp na silniku zalacza wentylator
Edit Zbyszek ma rację :)

dzimi

Gaduła
Punktów
10
Miasto
.
Jest termostat ale bez klapki , cały czas podaje duży obieg przez chłodnice jest nowy wiatrak , nowy czujnik wentylatora , nowy czujnik temp , a wiatrak po odpaleniu i ustaniu chwilkę zaraz się załącza . po koło +/- 7 min

A

autozibi

Jest termostat ale bez klapki , cały czas podaje duży obieg przez chłodnice jest nowy wiatrak , nowy czujnik wentylatora , nowy czujnik temp , a wiatrak po odpaleniu i ustaniu chwilkę zaraz się załącza . po koło +/- 7 min
To zostaje jeszcze instalacja elektryczna do przejrzenia i przekaźnik wentylatora .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Zmierz temperaturę jaką ma faktycznie silnik

dzimi

Gaduła
Punktów
10
Miasto
.
ok Panowie , powie mi ktoś jeszcze jakie wartości powinien mieć czujnik temp wody w określonych temperaturach w seicento 1.1 nigdzie nie mogę tego znaleźć

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
29000 Ohm przy -20stopni
9750Ohm przy 0 stopni
3000 ohm przy 25stopni
1600 ohm przy 40 stopni
375 ohm przy 80 stopni

Zasilanie na zapłonie od 4,7V do 5.3V

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
ja myślę że masz uwalony sterownik , jesli będa się zgadzały parametry które podał ci adlerkm i to się będzie działo to masz przyczyne

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
A ja powiem tak przy 1,1 wentylator jest sterowany bezpośrednio z ecu, podłącz pod kompa zobacz jaka temperaturę widzi jeśli będzie ok to obstawialbym ecu..

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Klika dni temu wymieniałem chłodnicę wody w 1.1 i siedział tam czujnik załączający wentylator. Ba tylko że to wersja Van

dzimi

Gaduła
Punktów
10
Miasto
.
Ja mam na stanie sportinga , panowie a przekaźnik ? co wy na to bo rezystancje się zgadzają .

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
otrzymałeś już kilka info na początku postu sprawdz ,to co koledzy opisali i ot co ! Po za tym nie ma szans żeby przy tej temperaturze na zewnątrz,po 7 min dogrzał się do 90C .

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Ja bym podłączył tester i podglądał parametry podczas pracy silnika, głównie temperaturę jaką widzi ECU ,i zobaczysz czy załączenie wichury to wina czujnika czy sterownika

buliwer

Gaduła
Punktów
0
Jesli to jest rajdowy samochod to one maja wlaczone wetylatory caly czas bo samochod pracuje na wysokich obrotach ktos speclajnie tak zrobil zobacz kable czy nie sa zmostkowane. jak chcesz sprawdzic czujnik ktory zalacza wiatrak to wyciagnij wtyczke z czujnika i zobacz czy sie wylaczy jak tak to czujnik do wymiany

Jesli to jest rajdowy samochod to one maja wlaczone wetylatory caly czas bo samochod pracuje na wysokich obrotach ktos speclajnie tak zrobil zobacz kable czy nie sa zmostkowane. jak chcesz sprawdzic czujnik ktory zalacza wiatrak to wyciagnij wtyczke z czujnika i zobacz czy sie wylaczy jak tak to czujnik do wymiany

dzimi

Gaduła
Punktów
10
Miasto
.
To jest "rajdówka" budowana u mnie przeze mnie z seryjnego seicento :) już z tym do mnie przyjechał, na dzień dzisiejszy jestem jeszcze za chudy w uszach i nie umiem naprawić tej usterki więc zamontowałem dodatkowy włącznik odpalany z kabiny, i odesłałem klienta bo nie miałem już czasu na te auto...

Do góry Bottom