• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

wibracje przy przyspieszaniu

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Witam, jestem posiadaczem Seata Ibiza z 2004r. silnik 1.9sdi.

Problem polega na wibracjach w czasie przyspieszania przeważnie na 4-5 biegu między 70-100km/h . Gdy jadę ze stałą prędkością lub wrzucę na luz czy też wcisnę sprzęgło to wibracje ustają, nie jest to drganie że coś tłucze do tego stopnia że nie da się jechać,porównałbym to bardziej do wjechania na jakiś bruk czy kostkę.
Kolejna sprawa to taka że czasami te wibracje nie występują przez jakiś okres jazdy lub są znikome(5-10min dajmy na to jest ok) a za chwilę pojawiają się znowu . Po odpaleniu z rana i przejechaniu jakiegoś odcinka jest ok, im cieplej tym wydaje mi się że objaw częściej się powtarza i jest wyraźniej odczuwalny. Czasami wydaje mi się że jest takie ciche głuche stuknięcie przy zmianie biegów, jakby był ułamek sekundy luzu i coś uderzyło o siebie. W trakcie przyspieszania w ogóle nie drga lewarek zmiany biegów, gdy czuję wibracje pod stopami i na kierownicy ,często sprawdzam czy czuć coś na lewarku i nic nie wyczuwam dosłownie zero. Zbieżność ustawiona.

Opony były sprawdzane 2x , były zamieniane tył z przodem, dalej to samo zero efektu. Zawieszenie sprawdzone na 2 stacjach i dodatkowo u mechanika,nic nie stuka na dołkach itd. biegi wchodzą płynnie,wkręca się na obroty prawidłowo,półosie były sprawdzane i niby jest jakiś luz na zewnętrznych przegubach ale przy skręcaniu zero typowych stuków itd. przeguby wewnętrzne mają może 0,5 mm luzu.poduszki silnika i skrzyni sprawdzone i stwierdzono że bez zastrzeżeń.

Mi skończyły się pomysły ze swoich obserwacji mogę powiedzieć że opony delikatnie spękane i widać po nich że zbieżność wcześniej była źle ustawiona bo jest trochę nierówno starty bieżnik, zbieżność już ustawiłem , wyważone dwukrotnie,przed ustawieniem zbieżności objaw był ten sam. Ale opny raczej na pewno odrzucam bo jak pisałem tego objawu nie ma podczas jazdy ze stałą prędkością i na neutralnym biegu czy wysprzęgleniu a raczej gdyby była to ich wina to efekt powinien być cały czas.
Czytałem że nawet minimalny luz na przegubie wewnętrznym może dawać takie objawy i tylko to przychodzi mi do głowy, we wtrorek jetem umówiony na drugą wizytę i na pierwszy ogień pójdą do sprawdzenia półosie, jeżeli nie będzie na 100% diagnozy że to ich wina to już naprawdę nie wiem.

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Dzisiaj dla pewności wrzuciłem inny komplet kół na 100% sprawny, objawy dalej te same. 5 bieg 70 km/h pedał w podłogę i pierwsze co to stuknięcie-coś podobnego do wybitej poduszki a następnie drganie,prędkość równomierna -brak drgania.

Silnik to 1.9 SDI oznaczenie ASY czyli bez dwumasy.

motor125kM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
SG
A robiłeś na postoju test poduszek przy zaciągniętym ręcznym i równoczesnej kilkakrotnej próbie ruszania z miejsca ?
Może będzie wtedy też widać/słychać co i gdzie puka/stuka.

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Rozbierz przeguby wewnętrzne tam jest pewnie przyczyna już spotkałem rdze zamiast smaru. A luzu nie było

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
jutro będę wiedział bo zostanie wymieniony prawy wewnętrzny, jedyny objaw jaki go kwalifikował do wymiany to to że po przejechaniu około 15 km był bardzo gorący(luzów nie ma większych od lewego), lewy można było normalnie dotykać ręką.
Poduszki sprawdzone po raz któryś i u innego człowieka, jak nie pomoże to wymienię w ciemno też lewy za jakiś czas.

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
wymieniony prawy wewnętrzny i dalej to samo bez zmian ,drgania jak były tak są, najgorsze że nie jest to powtarzalne, raz jest tak jakby nie było usterki a raz zaczyna drgać, na pewno karoseria bardziej drga, na kierownicy czuć to ledwo co. Poduszki już 3 osoby sprawdzały i dla każdego są ok a nie uśmiecha mi się wymieniać po kolei metodą prób i błędów

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Nic nie wskazuje na wtrysk, żadnego z typowych objawów, nie ma co diagnozować, sprawdzane 3 razy i nic, wyciągnę w piątek lewą półoś i obejrzę przeguby na stole bo na samochodzie wewnętrzny wygląda na stan wzorowy.

slipson7812

Gaduła
Punktów
7
Miasto
inowroclaw
Nic nie wskazuje na wtrysk, żadnego z typowych objawów, nie ma co diagnozować, sprawdzane 3 razy i nic, wyciągnę w piątek lewą półoś i obejrzę przeguby na stole bo na samochodzie wewnętrzny wygląda na stan wzorowy.
Witam, jestem posiadaczem Seata Ibiza z 2004r. silnik 1.9sdi.

Problem polega na wibracjach w czasie przyspieszania przeważnie na 4-5 biegu między 70-100km/h . Gdy jadę ze stałą prędkością lub wrzucę na luz czy też wcisnę sprzęgło to wibracje ustają, nie jest to drganie że coś tłucze do tego stopnia że nie da się jechać,porównałbym to bardziej do wjechania na jakiś bruk czy kostkę.
Kolejna sprawa to taka że czasami te wibracje nie występują przez jakiś okres jazdy lub są znikome(5-10min dajmy na to jest ok) a za chwilę pojawiają się znowu . Po odpaleniu z rana i przejechaniu jakiegoś odcinka jest ok, im cieplej tym wydaje mi się że objaw częściej się powtarza i jest wyraźniej odczuwalny. Czasami wydaje mi się że jest takie ciche głuche stuknięcie przy zmianie biegów, jakby był ułamek sekundy luzu i coś uderzyło o siebie. W trakcie przyspieszania w ogóle nie drga lewarek zmiany biegów, gdy czuję wibracje pod stopami i na kierownicy ,często sprawdzam czy czuć coś na lewarku i nic nie wyczuwam dosłownie zero. Zbieżność ustawiona.

Opony były sprawdzane 2x , były zamieniane tył z przodem, dalej to samo zero efektu. Zawieszenie sprawdzone na 2 stacjach i dodatkowo u mechanika,nic nie stuka na dołkach itd. biegi wchodzą płynnie,wkręca się na obroty prawidłowo,półosie były sprawdzane i niby jest jakiś luz na zewnętrznych przegubach ale przy skręcaniu zero typowych stuków itd. przeguby wewnętrzne mają może 0,5 mm luzu.poduszki silnika i skrzyni sprawdzone i stwierdzono że bez zastrzeżeń.

Mi skończyły się pomysły ze swoich obserwacji mogę powiedzieć że opony delikatnie spękane i widać po nich że zbieżność wcześniej była źle ustawiona bo jest trochę nierówno starty bieżnik, zbieżność już ustawiłem , wyważone dwukrotnie,przed ustawieniem zbieżności objaw był ten sam. Ale opny raczej na pewno odrzucam bo jak pisałem tego objawu nie ma podczas jazdy ze stałą prędkością i na neutralnym biegu czy wysprzęgleniu a raczej gdyby była to ich wina to efekt powinien być cały czas.
Czytałem że nawet minimalny luz na przegubie wewnętrznym może dawać takie objawy i tylko to przychodzi mi do głowy, we wtrorek jetem umówiony na drugą wizytę i na pierwszy ogień pójdą do sprawdzenia półosie, jeżeli nie będzie na 100% diagnozy że to ich wina to już naprawdę nie wiem.
Wewnętrzny przegub koniecznie sprawdzic

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Może być przekładnia główna w skrzyni, lubiła się rozdupczyć tak, że rozwalało obudowę. Skrzynia nie pasi od TDI i jest dość droga.

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
wymieniony prawy wewnętrzny i dalej to samo bez zmian ,drgania jak były tak są, najgorsze że nie jest to powtarzalne, raz jest tak jakby nie było usterki a raz zaczyna drgać, na pewno karoseria bardziej drga, na kierownicy czuć to ledwo co. Poduszki już 3 osoby sprawdzały i dla każdego są ok a nie uśmiecha mi się wymieniać po kolei metodą prób i błędów
Wymień drugi to nie jest majątek i powinno się uspokoić.

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Zajechałem dzisiaj do znajomego ,wsadził rękę tam gdzie jest mcperson amortyzatora i wysypały się kulki, dodatkowo przy skręcie w prawo słychać wycie-buczenie, łożysko do wymiany z lewej strony? skoro skręcam w prawo i wyje? nie wiem czy to może mieć coś wspólnego z głoównym wątkiem czyli drganiami, które jak już się zaczną to są nawet przy utrzymywaniu prędkości , gdzie wczesniej było czuć tylko przy przyspieszeniu,

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Problem rozwiązany, aczkolwiek nie wiem co było główną przyczyną. Dzisiaj wymienione zostały łożyska mc phersona w obu amortyzatorach (wcześniej posypały się kulki z łożysk po obu stronach), piasta koła lewy przód, przegub zewnętrzny lewy przód i zrobiło się cicho,aż chce się jechać , wcześniej wymieniłem dodatkowo przegub wewnętrzny z prawej strony i przegub zewnętrzny z prawej , czyli z przegubów mam nie wymieniony tylko ten wewnętrzny od lewej strony, ale jeżeli wszystko jest ok to znakiem tego jest w porządku. Co zjadłem nerwów to moje ,ale jest happy end.... Myślę że winowajcą był ten zewnętrzny przegub z prawej,na skręconych kołach nie strzelał ,ogólnie nie dawał znaków zużycia ale po wyciągnięciu miał duży luz i ogólnie był w opłakanym stanie czego nie było widać na kole . Dziękuje wszystkim którzy się udzielali za pomoc,pozdrawiam .

Do góry Bottom