• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wibracje silnika - peugeot 207 1.6 hdi 90 km

Jjjjj

Początkujący
Punktów
0
Witajcie,

mam problem z wibracjami silnika. Problem występuje tylko na jałowym biegu. Nie zauważyłem spadków mocy. Wibracje są odczuwalne w środku auta. Trudno się rusza, występują znaczne wibracje. Po podłączeniu do komputera peugeot planet nic nie wykazuje. EGR jest nowy .

Filmik zamieszczam poniżej:

Czyżby poduszka? Tylko która...

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Rozrządu nie wymieniałeś czasem? Może łapa się źle ułożyła i trzeba ją lekko skalibrować (cofnąć) jak silnik nie był ruszany to poduszki do wymiany ( komplet)

Jjjjj

Początkujący
Punktów
0
Rozrząd będę zmieniał w najbliższym miesiącu... minęło już 5 lat. Przejechałem przez ten okres 60 tys. Kilometrów. Może mieć to wpływ, że rozrząd "kończy" się?
Auto ma przejechanie teraz 130 tyś km.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
To rozrząd na pewno do roboty ale jako objawowo możesz usłyszeć szumienie i świst a nie rzucanie silnikiem, bardziej stawiałbym na poduchy lub łapa się przesunęła, wymień od razu poduchy silnika przy wymianie rozrządu i powinno być ok. Po za tym 60 000 km to juz dolna granica wymiany, zależy od producenta auta ale przyjęło się od 60-90tysiecy około 5lat i jak autem jeździłeś

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Witam z tego co widzę na tym filmiku rzuca tym silnikiem drgania są widoczne i pomimo że błędów komputer nie pokazuje widać gołym okiem że coś jest nie tak ,Nie sądzę by była to wina rozrządu robiłem całkiem niedawno takiego Peugeota i rzeczywiście uszkodzona była poduszka z tyłu silnika ale warto też sprawdzić mocowanie całego wydechu zaczynając od samego silnika

Załączniki

• poduszka-silnika-Citroen-Peugeot-16v-HDi-wklad-podpory-polosi-zamiennik-SPV.jpg
    poduszka-silnika-Citroen-Peugeot-16v-HDi-wklad-podpory-polosi-zamiennik-SPV.jpg
    38,2 KB · Wyświetleń: 26

Jjjjj

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję za odpowiedzi. Podczas kolejnych oględzin silnika zauważyłem, że nie dopiąłem przewodów paliwowych po ostatniej pracy. Po poprawieniu przewodów problem znacząco się zminimalizowal. Przeprowadziłem uczenie EGR i jest o wiele lepiej. Sprawdzę jeszcze korekty na wtryskach . Czy tylną poduszkę należy wymienić tylko przez odkrecenie dwóch śrub? Czy wymaga to jakiś specjalnych narzędzi? Nie mam kanału i nie wiem czy będę miał możliwość ogarnięcia wymiany poduszki w garażu.

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Witam bez kanału będzie kłopot chyba że masz mocne kobyłki samochodowe ale i tak trzeba by było coś podstawić pod silnik i mieć możliwość delikatnie go unieść czy też minimalnie opuścić dlatego że jest nacisk spory na tylną poduszkę natomiast odkręcenie tych dwóch śrub to nie jest kłopot jeśli masz odpowiednie klucze nasadowe . Wracając do tych nie dopiętych przewodów auto na pewno by się zapowietrzało i nierówna praca stąd może być , natomiast z całą pewnością auto miało by problem z odpaleniem .Z tego co pamiętam to tam jest na silniku ręczna pompka do pompowania paliwa łatwo zobaczyć pompując tą pompką czy pokazują się pęcherzyki powietrza w przewodach o ile się nie mylę powinny być przezroczyste jeśli będzie powietrze gdzieś się zapowietrza i będzie trzęsło silnikiem a interfejs komputer i tak może błędów nie wywalić żadnych .Reasumując skłaniam bym się w dokładnym oglądnięciu poduszek a szczególnie tej z tyłu .Zwróć uwagę czy silnik rzeczywiście pracuję równo po ostatniej twojej robocie bo z tego filmiku jasno wynika że silnik się trzęsie i jak rozumiem to film przed sprawdzeniem przewodów i Egr

Jjjjj

Początkujący
Punktów
0
Po dopięciu kabli , przepompowaniu paliwa pompką i dla pewności przeprowadzenia jeszcze raz nauki EGRa silnik przestał się "trzepać" . Nie czuć wibracji w środku kabiny. Korekty na wtryskach sprawdzę jak będzie cieplej na zewnątrz i wolna chwila, podeślę wtedy wykres:) Przesyłam zdjęcie poduszki. Jak na moje oko urwana jest guma po lewej stronie. Mogę Was prosić o potwierdzenie?

Załączniki

• 20200322_181733.jpg
    20200322_181733.jpg
    3,3 MB · Wyświetleń: 36

Jjjjj

Początkujący
Punktów
0
Rozwiązanie tymczasowe ale za to niezawodne :D

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Wita,,Jjjj,, poduszka do wymiany nie ma się co zastanawiać nie wiele pracy ale efekt będzie odczuwalny

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Tak jak podejrzewałem na początku poduszka na łapie do wymiany (komplet wymień)

Jjjjj

Początkujący
Punktów
0
Ok , kupię w takim razie firmy Delphi. Koszt nieduży, a pewnie komfort będzie o wiele większy :) Dziękuję bardzo za pomoc .

Jjjjj

Początkujący
Punktów
0
Panowie mam jeszcze pytanie odnośnie blokady rozrządu. Mam właśnie rozegrane auto i niestety po przekreciu wałem korbowym nie mam możliwości zablokowania wszystkich trzech kół. Jeśli blokuję koło rozrządu to nie mam możliwości blokady wału korbowego i pompy paliwa. Czyżby auto zostało źle złożone po ostatniej naprawie ? Mogę tylko zablokować koło rozrządu?

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Witaj nie ma tam specjalnej filozofii odkręcasz koło pasowe na dole czyli na wale masz wtedy dokładny dostęp do koła zębatego na wale wkładasz bolec lub śrubę 5mm dokładnie zgrywa się z otworem w bloku na godzinie 12 i wtedy na kole od wałka otwór ma się zgrywać z otworem w obudowie 8mm to jest tak około godziny 11 i po sprawie popuszczasz napinacz i wymieniasz zestaw Nie ma tam naprawdę nic trudnego

Jjjjj

Początkujący
Punktów
0
Ok, udało się wymienić. Zablokowałem tylko koło rozrządu oraz wału. Koło pompy paliwa nie miało możliwości zablokowania na godzinie 11. Przy okazji okazało się, że mechanik nie wymienił pompy przy poprzedniej wymianę. Mam jeszcze jedno pytanie : po wymianie jak odpalam wszystko pracuje ok . Po minucie zaczyna pojawiać świst. Czy rolka prowadzacąca powinna normalnie się obracać ? Jak sprawdzam to stoi w miejscu. Poniżej przesyłam filmik z objawem .

Wymieniłem komplet :

Pasek (conti), pompa( skf) , rolki (ina)

Przy ściągniętym pasku osprzętu problem nadal występuje.

Co mogłem zrobić źle?

Ostatnia edycja:

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
No i tak miałeś zrobić koło rozrządu zabalować i koło na wale nie pisałem nic o pompie paliwa Rolka prowadząca ma się normalnie obracać

Jjjjj

Początkujący
Punktów
0
Wrzuciłem powyżej filmik. Zerknij proszę.

Do góry Bottom