• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wielomarkowy warsztat czy jedna marka ?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin

Automatyczne połączenie postów:

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
259
Miasto
.
Generalnie w dużym skrócie wygląda to tak że Właściciel takiego warsztatu jeżeli jeszcze wgl. pracuje na hali to zazwyczaj pracuje na koszty (lokal, sprzęt, oprogramowanie, prąd, podatki i cała reszta), pierwszy pracownik pracuje na chleb dla siebie i szefa, i dopiero trzeci pracownik wypracowuje coś "extra" dla firmy.
W zaczynaniu "od zera" zbawieniem jest posiadanie nawet biednego ale własnego lokalu, u Mnie w okolicy ostatnio zamknął się jeden na wynajmie (był na rynku z 4 lata i jak się przejeżdżało to aut stało sporo -czy to nie byli tylko statyści nie wiem), ale myślę że zżarły go koszta.
P.S. Z tym 500zł miesięcznie za prąd to żebyś się nie przeliczył przy dzisiejszych stawkach..

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Bazy klientów nie mam. Jakiś tam zapas finansowy jest. Na jak długo to zależy. A lokal, o którym wspomniałem to jest jeden z najtańszych i najbardziej sensownych. Reszta to takie gdzie na start kapitalny remont o dostosowanie do stanu używalności (sanitariaty, oświetlenie).
Musisz sobie założyć, że 6 miesięcy nie masz dochodu. Policz wszystkie koszta za opłaty i wynajem warsztatu + to co powinieneś przynieść do domu dla rodziny. To co zarobisz przeznacz na marketing w jakimkolwiek stopniu. Myślę, że z taką poduszką finansową możesz startować, oczywiście jeśli w trakcie nie zamierzasz kupować wyposażenia, bo to już zupełnie inna para kaloszy.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Otworzyć działalność jest łatwiej niż zamknąć. Nie piszę tego, żeby zabraniać otwierania ale by o tym pamiętać czyli kilka razy policzyć i to w wariancie średnio optymistycznym koszty. Życzę wszystkim tylko pomyślnych wiatrów i trzymam kciuki.

szymson

Nowy
Punktów
0
Miasto
Haga
Nie słuchaj osób które na starcie Cię zniechęcają . Otwieraj jeśli masz trochę gotówki i przede wszystkim chęci sukces powoli przyjdzie. Da się z tego żyć i to bardzo dobrze także do odważnych świat należy . Nie myśl za dużo działaj bo czas ucieka . Pozdrawiam

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1878
Miasto
Koszęcin
Chęci najważniejsze. Doświadczenie wejdzie przez D...e. Ja zwinalem żagle bo ludzie tak mnie wkur.... W końcu zaś by kto oberwał. Ps wypuścili mnie dzisiaj z wariatkowa. Dali takie leki, że każda apteka miała tylko na zamówienie to zamówiłem. Ja kupę lat siedziałem tylko w BMW. Później doszło PSA jak se żona citroena kupiła. W tym BMW to najbardziej irytujący byli klienci. Serio takiego bemiarza to z kilometra czuć

Do góry Bottom