• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam wszystkich i pozdrawiam . Mam problem z zasilaniem pompy paliwa w BMW E39 2.3 Bena seda 97r .

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Mam problem z zasilaniem pompy paliwa w BMW E39 2.3 Bena 97r . Po przekręceni zapłonu ma być na plusie około 12 volt i pompka powinna działać , a daje masę ! Jak wyciągnę kostkę z pompy ,to po przekręceniu jest 12 volt na zasilaniu . Jak kostkę zapnę ponownie , to znowu sytuacja się powtarza ,na plusie jest masa ? W bagażniku jest przekaźnik od pompy paliwa , zamieniałem go z innymi dwoma przekaźnikami sąsiednimi i bez zmian . Zasilanie które wychodzi ze sterownika silnika na przekaźnik powinno mieć około 12 volt . Jak kostka wpięta jest w pompce , zapłon załączony to na przewodzie wychodzącym ze sterownika do przekaźnika pompy jest tylko około 4,2 volta ? Problem jest na tyle skomplikowany ,że czasami wszystko działa prawidłowo i auto normalnie pali przez tydzień i jest ok ! Dzisiaj przestała palić , zabrałem się za pomiary i znowu jak wcześniej , brak zasilania na pompce przez około 25 prób , a później znowu jest zasilanie i auto pali ! Wymieniłem pompę paliwa na nową , ale sytuacja bez zmian ? Spróbuje pociągnąć nowy przewód od sterownika silnika do przekaźnika pompki , może gdzieś stary jest skorodowany , albo Sterownik się kończy ? Dodam że na silniku nie ma żadnych błędów ! Będę bardzo wdzięczny jak Któryś z kolegów może coś poradzi ? Pozdrawiam i czekam na pomysły ?

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Dodam że bezpiecznik i zasilający zacisk 30 który dochodzi do przekaźnika pompki jest ok i cały czas jest 12 volt .

Mam schemat z programu WOW , ale nie do końca kolory na przewodach się pokrywają . Będę wdzięczny za wsparcie !

chcesz schemat?
Jak możesz Kolego , to będę zobowiązany z pomoc ...

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Dodam że bezpiecznik i zasilający zacisk 30 który dochodzi do przekaźnika pompki jest ok i cały czas jest 12 volt .

Mam schemat z programu WOW , ale nie do końca kolory na przewodach się pokrywają . Będę wdzięczny za wsparcie !

Jak możesz Kolego , to będę zobowiązany z pomoc ...
daj mail mam książkę

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Masy sprawdzałeś wszystkie? czyściłeś?

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Czyli sterowanie przekażnika chyba jest nie w porządku.
Nie przejmuj się że daje plusa zamiast masy bo urządzenie jak pracuje to jest wszystko w koło.
Poszukuj na schemacie jak jest sterowany przekażnik czyli jego cewka,bo tam może być nie ok.
Kiedyś robiłem podobne to winą był czujnik wału ale to są sporadyczne przypadki,kto by pomyslał.
No i przewody do sterowania przekaznikiem.

Do góry Bottom