Mar-Kos
Bywalec
Witam Wszystkich , Mam problem z BMW E90 320i N46 B20B ,Auto przyjechało normalnie na wymianę uszczelki pod miską olejową . Zdemontowałem zwieszenie , wymieniłem uszczelkę , złożyłem zawieszenie ,zalałem silnik olejem itd . No i chce odpalić i problem , bo na wyświetlaczu kłódka na czerwono się wyświetla i nie ma zapłonu . Myślę może bateria padła . Więc podłączyłem prostownik ,bo faktycznie była praktycznie rozładowana , ale dalej nic . Podłączyłem Texe i problem , bo wywaliło takie Błędy jak , Komunikat : System keyless go Simens-( CAS ) System dostępu do samochodu ,Błędy : A0B1 Dźwignia biegów jest w pozycji niezgodnej , A0C8 Zapadka drzwi kierowcy , na czerwono A0AA Usterka urządzenia sterującego , A0AB Usterka urządzenia sterującego , A116 Linia aktywacji elektronicznej blokady kierownicy z elektroniki kierowcy , A0B5 Sygnał prędkości . Sprawdziłem bezpieczniki i wygląda że są ok i zasilanie na nich jest , tam gdzie ma być . Więc się zastanawiam co padło ,lub który sterownik padł ? Texa mi podpowiada Rekomendowane działania : Resetowanie licznika błędów elektronicznej blokady sterowania .W następnym kroku : Czynność ta musi zostać wykonana tylko po wymianie blokady elektronicznego wspomagania kierownicy . Bendę bardzo wdzięczny z podpowiedź doświadczonych Szanownych Kolegów po Fachu . Co mogą sprawdzić jeszcze , żeby być pewnym co padło , Wygląda na to że to objawy awarii modułu CAS ? Czy ten moduł można naprawić , czy tylko wymiana na nowy ? Czy programowanie tego modułu to tylko można zrobić IMPĄ BMW ,czy czymś innym też . Mój Tester to Texa Multihub CAR LigHt . Wiem że to pytania jak przedszkolaka , ale zaczynam w tym kierunku się poruszać odnośnie sterowników , programowania itd . Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi !